ЗЛАТНА КАЦИГА-GOLDEN HELMET

20- RESULT      -     21- KONKURS

ВИДЕО-АУДИО и КЦК БЛОГ


  КЦК АРТ               КЦК БЛОГ

Добродошли у Крушевац !

ПРЕТРАГА САЈТА

СЛОВАР ЗА МИЛИЋА...

ЗЛАТНА КАЦИГА

КУЛТ СПОМЕНАР КЦК

БИОСКОПИ

ПУТЕВИ КУЛТУРЕ

ДОБРОДОШЛИ У Културни центар Крушевац !


Вршилац дужности директора Културног центра Крушевац, мр Мирослав Смиљковић:

Урадићемо најбоље за наш град и културу града

“Ја сам искусан привредник и ово је изазов за мене, после великог радног искуства. Наишао сам на нови тим, и изванредне људске ресурсе, на тим који може да направи велике ствари. Али у старту, као привредник и економиста кажем да се и ова фирма у овом критичном времену суочава са проблемом неликвидности. На плану поправљања економске слике радићемо у смислу што ћемо анализирати све наше приходе и покушати да их максимирамо, јер је акценат на економском ефекту, с једним циљем да никако не запоставимо оно што је наша основна улога, а то је култура овог града.

Циљ нам је да створимо нову организациону културу на темељима онога што је до сада рађено, јер ово је кућа која има резултате. Нашим додатним делатностима ћемо покушати да подигнемо ефективност и ефикасност у послу, на тај начин што ћемо понуду у делатностима које нам нису основне, да поправимо са аспекта тржишног уплива, маркетинга, боље понуде и организације. Морамо да будемо најбољи у ономе што стварамо за наше циљно тржиште.

Бренд ове куће је “Златна кацига” и она остаје основа, а што се мене тиче, инсистираћу да граду вратимо *Свечаности слободе*, онај сјај из ранијих времена, и то ће људи из ове куће одрадити, и мислим да ће Крушевљани бити задовољни… Нећемо запоставити ни један од наших програма које имамо. Заиста сам задовољан што имам тим искусних људи у свим областима које покривају и урадићемо најбоље за наш град и културу града.

Крушевац нема стратегију културног развоја града и ми ћемо то радити у наредном периоду од 2013. до 2016. године, али то је посао не само КЦК, него и сам град и сви учесници у култури то треба да подрже и да имамо стратегију културног развоја“.

Биографија: Мр Мирослав Смиљковић је рођен 1951. године. Дипломирани је инжењер организације рада и магистар економских наука. Обављао је одговорне послове у привреди, локалној самоуправи и друштвеним организацијама. Био је генерални директор ТО “Равниште”, члан ИО Скупштине града Крушевца, председник УО ЈКП Градска топлана и ЈКП “Вододвод - Крушевац”, помоћник градоначелника за инспекцијске послове. Бавио се и новинарством.

Извор недељник *ПОБЕДА* Крушевац
 


Љубодраг Обрадовић - Главни и одговорни уредник КЦК

Како је мали свет, а развој културе незадржив...

Приликом једне моје посете Бугарском граду Хаскову и гостовања на ХАСКОВСКОМ КАУНУ - поводом празника ДАНИ ХАСКОВА, имао сам прилику да посетим и једну ликовну колонију на којој је учествовало преко 30 сликара и да се дивим њиховим радовима... Касније смо обишли и њихову најбољу ликовну галерију препуну вредних слика у којој је најскупља (по кустосу) коштала милион лева...
 
Поменути догађаји у низу упалили су и сад у мени роје мисао и дилему о томе колико се вредних уметничких дела у свим областима стваралаштва сваког секунда ствара широм света и полако попуњава галерије, библиотеке и интернет као најдоступнији медиј... Колико само свеопшти напредак образовања и доступности културних вредности утиче да све више живимо у свету у коме се границе између ствараоца и конзумената културних дела тање и ближе час када ће *поезију сви писати*, када ће сви сликати...

У том контексту и одговор на гогеновска питања типа: ко смо?, куда идемо?, никад није био занимљивији него данас! Данас кад многи олако и површно мисле да свет почиње од њих, да само они имају решења и одговоре за све проблеме младих и уопште за сва егзистенцијална и културна питања своје средине, (само претходно треба срушити постојећи поредак и стање ствари) осећам обавезу да Вас - наше читаоце и јавност, поново подсетим на неке чињенице о Културном центру Крушевац, које су напросто ту као такве и треба их знати пре било каквих одговора.

Културни центар Крушевац, као поливалетна установа у култури, настао је 18. фебруара 1992. године и то спајањем Дома омладине и Крушевац филма. Поглед у мало даљу историју рећи ће нам да је простор у Топличиној 2., пре спајања, егзистирао као ДОМ ОМЛАДИНЕ десетак година, а да су биоскопи почели са радом још далеке 1944. године, тако да је нагомилано искуство од 66 година које Културни центар има иза себе и у сећању, достојно респекта и поштовања.

Од самог почетка рада, па до данас, у неприкидном смо узлету ка остваривању идеје да будемо карика која повезује креативни рад на образовању младих за културна стремљења и презентацију врхунских дела уметничког стваралаштва широкој публици града Крушевца и његове околине. Истовремено улажемо максималан напор и све своје потенцијале, за подстицање свих видова стваралаштва, анимацију и едукацију грађана, посебно оних младих и најмлађих, жељних нових знања и у ту сврху користимо:
  1. Управну зграду Културноr центра Крушевац - Топличина 2, тзв *Дом омладине* у коме су: *БЕЛА САЛА * од двестотине седишта и ХОЛ - као простор за ликовне и друге изложбе; МЕДИЈА ЦЕНТАР, СТУДИЈСКИПРОСТОРИ - зашколе: глуме, балета, музике, филма и сл. и КЛУБ КЦК - са дискотеком и јединственом позорницом за живе свирке, кабаре-а и друге поетско музичке програме;
  2. Биоскоп "Крушевац" - Кајмакчаланска бб, капацитета 551 седишта, у коме се поред приказивања филмова, реализују и музички концерти, разне трибине, скупови и предавања;
  3. Биоскоп "Европа"- Чолак Антина 1, капацитета 331 седишта, који се такође користи за концерте, трибине и предавања и у којем је смештена и једина књижара у Крушевцу, која се бави искључиво продајом књига и зове се (симболично) *КЊИГА *;
  4. Дечји центар, смештен у предивном простору Пионирског парка где се реализију разноврсни програми за децу;
  5. Галерију Милића од Мачве *КОСОВО ПРВИ ПРАГ СРБИЈЕ* - Цара Лазара 8, у којој су смештене слике које је овај врсни сликар поклонио Граду Крушевцу.
У поменутим просторима запослени у Културном центру, уредници и реализатори, њих педесетак, релизују сваког месеца око стотинак разноврсних програма, од ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ - међународног фестивала хумора и сатире, ТИН ФЕСТА, ПЕСНИЧКОГ ФИЈАКЕРА, до приказивања филмова, музичких програма и фестивала свих врста, драмских представа, трибина, поетских и књижевних промоција, ликовних изложби и колонија, школа и секција за образовање најмлађих итд. итд...

Наравно, многи од имресивног броја од преко 1.000 програма годишње реализују се у сарадњи, пре свега са оснивачем и са другим установама у култури и образовању, КУД-овима, бројним удружењима грађана, покретима, невладим организацијама, ученичким и студенским парламентима, војском Србије, певачким и рок групама, хоровима, уметницима и грађанима, јер сарадња је наш мото! Сви који имају идеје, који желе да провере свој таленат и стварају уметничке вредности, добродошли су - ми имамо кадровске, техничке и просторне услове за реализацију скоро свих врста програма. Знамо ми да је неке од поменутих услова, посебно просторне и техничке, могуђе заједнички додатно надограђивати и усавршавити и спремни смо и на тај облик сарадње.

Дакле, на врата Културног центра Крушевац не треба куцати, наша врата су широм отворена за сарадњу са свима који желе да се искажу у области културе, и да час када ће *поезију сви писати*, када ће сви сликати... закуца одмах за све, пре свега за бројне организације младих, јер напоменух да Културни центар баштини идеју ДОМА ОМЛАДИНЕ и у томе види један од разлога свог постојања.

Поштовани посетиоци, због свега наведеног, а и оног што тек треба открити и сазнати о Културном центру Крушевац, позивам Вас да на овим странама дате свој допринос креацији и развоју културе у Крушевцу и широм Србије, а и света, што је данас уз помоћ интернета тако лако могуће. Култура је део наших живота, зато и треба да буде доступна свима!

Наш основни циљ на овом сајту је да важне културне догађаје презентујемо целокупној јавности и тако заинтересујемо све грађање да у стварању културних дела и збивања у култури Крушевца и сами учествују.

Ако желите да и Ви објављивањем свог стваралаштва на овим странама подржите наш циљ, учланите се на овај овај сајт слањем Ваших података (име, презиме, слика, краћа биографија) на Емаил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. и моћи ћете да сами постављате своје радове на овом сајту (за сада без накнаде за ауторски хонорар).

Такође, сви регистровани чланови сајта ће на свој Е-маил добијати месечне програме Културног центра Крушевац.

ПУТЕВИ КУЛТУРЕ којима Културни центар Крушевац корача су за Вас од сада доступни, добродошли! Надам се да ће и сајт www.kck.org.rs , својим садржајима рећи много више, готово све о Културном центру Крушевац и да је то доступан доказ да написано у овом уводнику има смисао! Па изволите, придружите нам се у мисији ширења путева културе... Тако је најрационалније, јер ЖИВОТ И КУЛТУРА КОРАЧАЈУ РУКУ ПОД РУКУ!!!

Љубодраг Обрадовић
Главни и одговорни уредник КЦК