ЗЛАТНА КАЦИГА-GOLDEN HELMET

20- RESULT      -     21- KONKURS

ВИДЕО-АУДИО и КЦК БЛОГ


  КЦК АРТ               КЦК БЛОГ

Добродошли у Крушевац !

ПРЕТРАГА САЈТА

СЛОВАР ЗА МИЛИЋА...

ЗЛАТНА КАЦИГА

КУЛТ СПОМЕНАР КЦК

БИОСКОПИ

ПУТЕВИ КУЛТУРЕ

20 година Златне Кациге - Синиша Максимовић


НЕКА СТВАРНОСТ ПРЕВАЗИЂЕ ШАЛУ

Године 1993-ће, догодио се први фестивал, а ове 2012-те, поводом двадесетог, појавиhе се Монографија о нашем Међународном фестивалу хумора и сатире "Златна кацига". Кад кажем наш фестивал, не шалим се, јер га је у својој основи и идеји подржало тадашње политичко и привредно руководство Крушевца, које је дало сагласност и подршку да Крушевац после 622 године свог постојања постане и Међународна престоница смеха. Та идеја је прихваћена и од познатих и признатих карикатуриста и писаца у области хумора и сатире широм наше планете.

За сво ово време, фестивал је изнедрио двадесет добитника појединачних награда за животно дело и двадесет витезова од Чарапаније, међу ствараоцима у области хумора и сатире, који потичу или су везани за Крушевац. Наш фестивал подржавали су и Министарства Културе Србије и СР Југославије, а добитници награда са свих континената, постали су пријатељи и поштоваоци Крушевца.

Посебно је значајно и то, што на одређене теме фестивала, радове шаљу млади, односно ученици основних и средњих школа Србије, што је још једна гаранција да ће овај фестивал и даље постојати. А о његовом опстајању стараће се и Град Крушевац и државни органи Републике Србије.

Свим досадашњим и будуhим учесницима и члановима жирија фестивала "Златна кацига", желим да им остану дивне успомене на Крушевац и његове честите и вредне грађане који теже ка свеопштем напретку, миру, разумевању, љубави и достојанству. Организаторима желим да устрају у својој мисији коју су до сада успешно обављали и у овим тешким временима, идеје хумора, сатире и смеха као лека, проносе широм света.

Синиша Максимовиh
Заменик председника Скупштине Града Крушевца