a  
 
Zlatna kaciga
 

 

 
       
  Istorijat  
 

Konkurs

 
Dečji konkurs
Arhiva
Kontakti
 

 

 

   
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Istorijat
 
 

ZLATNA KACIGA - FABRIKA SREĆE

Svojevremeno su stručnjaci kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture blizu Rekovca pronašli metalnu kacigu s rogovima. Utvrđeno je da potiče iz perioda kneza Lazara, a nađena je u crkvi manastira Manastirak prilikom zamene poda.

Istorija? Jeste. Činjenice? Jesu.

Zlatna kaciga – made in Krusevac.

Proizvod stvoren za očuvanje tradicije na najoriginalniji način. Proizvod u kome možete uživati tokom sva tri obroka a i za vreme užine, ako je imate. Garantni rok prevazišao sve granice ljudskog postojanja.

Proizvodi se u fabrici koja nosi naziv Kulturni centar Kruševac a nije greška ako se ovo mesto nazove i Rudnikom. Svi smo crni, nešto od leta a više od crnčenja i želje da Zlatni Proizvod – made in Krusevac što bolje prodamo.

Naredne godine se navršava petnaest godina od početka naše satirohumoristične vizije posla, grada, zemlje, planete...

Šta nam je to trebalo?

Meni od skora a mnogima pre mene odavno kao potreba za prostorom, gde će moći sve što žele i želeti sve što ne smeju.

I, Tu je naravno SREĆA!

U našem proizvodu leže sve tajnovite, skrivene, lepe, ružne, ove, one, vaše, naše, ups... izvinite, moje, tvoje (kako kaže Karlo Minić, jedan od glavnih glumaca ove serije, u čak, svih petnaest nastavaka) misli, želje a na kraju i čestitke.

Jer, šta nam na kraju ostaje?

Da čestitamo svima onima koji stvoriše ovakvu ideju i što se mi, evo, današnji trudimo da ona bude veća. NAJVEĆA!

 

LIČNA KARTA FESTIVALA  
 

Međunarodni festival humora i satire Zlatna kaciga, u cilju unapređivanja i afirmacije humorno-satiričnog stvaralaštva, okuplja više stotina karikaturista i pisaca iz zemlje i inostranstva. Putem dečjeg konkursa, Festival podsticajno deluje i na razvoj stvaralaštva mladih.

Upravni odbor Kulturnog centra je 29. marta 1993. godine, doneo Odluku kojom se ustanovljava Konkurs jugoslovenskog humorno-satiričnog stvaralaštva u nameri da on bude tradicionalan i jedinstven po karakteru i sadržaju. Sledeće godine konkurs postaje međunarodni, a kasnije dobija naziv Zlatna kaciga.

Festival je registrovan u WITT WORLD-u, u Njujorku, maja 1996. godine čime je svrstan u prestižne festivale u svetu.

Sedište Festivala je u Kruševcu. Pokrovitelji su Ministarstvu kulture Republike Srbije i Opština Kruševac. Festival se finansira sredstvima pokrovitelja, sponzora i Kulturnog centra, koji je glavni organizator.

Aktivnosti Festivala se odvijaju tokom cele godine, a završni program tematskog konkursa se realizuje 1. aprila, na svetski Dan šale, kada se zvanično uručuju nagrade.

Pored glavnih nagrada, Festival dodeljuje i Nagradu za životno delo koja je namenjena istaknutim stvaraocima rođenim u Kruševcu.

Priznanje Vitez od Čarapanije (počasni građanin Kruševca) dodeljuje se osvedočenom prijatelju grada, a nagrada Rade brka, za kratku pisanu formu sa specifičnim humorom moravskog podneblja.

U okviru Festivala, kao legat velikog majstora karikature Aleksandra Klasa, uručuje se Klasovo majstorsko pero. O dobitniku odlučuju dosadašnji nosioci ove nagrade.

Festival Zlatna kaciga predstavlja dragocenu vezu sa Evropom i svetom. Na taj način je svojevrstan most kulturne saradnje u oblasti humora i satire između stvaralaca iz zemlje i sveta. Putem kataloga nagrađenih autora, konkursa i propagandnog materijala vrši se specifična prezentacija kulture Srbije u inostranstvu.

 
 
 
   
Home Kontakti