Конференција за новинаре- Програм за МАРТ 2018.

 

 mart 2018

 mart 7

mart 13

 

К О Н Ф Е Р Е Н Ц И Ј А ЗА НОВИНАРЕ

ПОВОДОМ ПРОГРАМА ЗА МАРТ 2018.

       Традиционално добра сарадња Културног центра Крушевац и Француског института у Београду, наставља се у марту месецу, циклусом филмова – Жене на филму. Програм посвећен женама и свима који воле француску културу, може се пратити у Белој сали Културног центра у 20. 00 сати, у периоду од 5-8. марта. На репертоару ће бити веома пажљиво изабрана филмска остварења и то: понедељак 05.03. - Фиделио и Алисино путовање, уторак 06.03. - Жеронимо, среда 07.03. -Лепи дани и четвртак 08.03. - Бруклин.

 

Саставни део мартовског програма је и програм у среду 07.03. у Легату Милића од Мачве са почетком у 19 часова, када ће бити представљена књига под називом „Четири лудила“, аутора Милоша Латиновића, у издању Вулкан издаваштва. Књига је била у ужем избору за Нин-ову награду 2017. године. Милош Латиновић директор је Битеф театра, добитник многих признања и награда. Аутор је шест збирки прича, пет романа, више есеја, драмских текстова.

У марту месецу треба истаћи   Концерт Жељка Васића, заказан за 8. у 20.00 сати у Хали спортова. Овај концерт је поклон Града Крушевца свим дамама за празник и пример је добре сарадње: Туристичке организације Крушевца, Културног центра Крушевац и Спортског центра Крушевца.

Поводом прославе 8. марта Балетска секција Културног центра Крушевац, припремила је Колаж програм у Белој сали 8. 3. са почетком у 18. 00 сати. У програму ће учествовати полазници Балетске и Плесне секције.

Културни центар Крушевац ове године традиционално организује 50. Тамичење рецитатора града Крушевца, као саставни део Манифестације Песниче народа мог. Такмичење рецитатора града Крушевца одржаће се у петак, 9. 03. 2018. године са почетком у 10.00 часова за млађи узраст,у Белој сали КЦК. За старији узраст такмичење почиње у 10.00 часова у Парохијском дому Цркве Лазарице.Право учествовања имају ученици који су освојили једно од прва три места на школским такмичењима у категоријама:

  • од 1. до 4. разреда основних школа,
  • од 5. до 8. разреда основних школа, и
  • у категорији ученика средњих и виших школа.

Критеријуми по којима ће стручна комисија вредновати рецитаторе јединствени су за све нивое такмичења и сва три узраста и садрже:

  • избор песама примерен узрасту и полу рецитатора,
  • акцентуацију и дикцију,
  • остваривање мисаоно-емотивног садржаја песме,
  • природност, изражајност и сугестивност рецитовања.

Такмичари рецитују по једну песму на свим нивоима такмичења. Песма се рецитује напамет и може трајати највише три минута за млађи и средњи узраст, а 4 минута за старији узраст. Дисквалификоваће се рецитатори чије говорење песме траје дуже од утврђеног времена.

Музички програм у месецу марту обогатићемо са два музичка програма: 12. марта у понедељак, у 18.00 сати у Малој сали Крушевачког позоришта слушаћемо и гледаћемо ученике Школе за музичке таленте из Ћуприје у Класи професора Игора Васиљевића, а у среду 14. марта ученике исте школе у Класи професора Божидара Радосављевића.

У среду 14. марта, у оквиру пројекта подржаног од стране Крушевачке епархије, Града Крушевца и Културног центра Крушевац, еколошко удружење „Расина“ гостоваће у Београду, у Јавном акваријуму и тропикаријуму Београд позоршном представом „Расинска еколошка бајка“. Поред деце, полазника драмског студија Бата Миладиновић, учешће ће узети и ученици Средње политехничке школе, Специјалне школе Веселин Николић, ОШ Вук Караџић и ОШ Јован Поповић.

Што се тиче књижевног програма у марту, четвртак, 15. 3, у 19 сати, резервисан је за представљање   27. броја Часописа ПУТЕВИ КУЛТУРЕ - у Културном центру Инђија, у име културне сарадње а на позив колега из КЦ Инђија.

У оквиру књижевног програма, у среда, 21.марта , ПОЕТСКО МУЗИЧКИ ПРОГРАМ, РУСКО ВЕЧЕ - На Светски дан поезије који се у КЦК већ традиционално обележава. Биће изведен програм, о руским песницима: Марини Цветајевој, Ани Ахматовој, С.Јесењину, Окуџави, Висоцком, Симонову, уз њихову поезију и пратњу на гитари... Учествују Анита Панић и Елена Станисављевић.

Ликовни програм у марту обогатићемо 20. марта у 19. сати у Галерији КЦК:ИЗЛОЖБОМ ФОТОГРАФИЈА МИХАЈЛА НИКИТИЋА ДРУГАЧИЈИ СВЕТ

Михајло Никитић рођен 1964. године у Александровцу. Професионални је сниматељ и фотограф.

Завршио је Школу за ТВ и видео продукцију,одсек камера и монтажа. Вишегодишњи је сарадник Радио Телевизије Крушевац и Информативног центра у Александровцу ,Телевизије Дискс и СОС канала. Аутор великог броја документарних репортажа. Двадесет година рада са видео камером,а последњих десет година посвећено се бави фотографијом.

Живи и ради у Александровцу.

На изложби ће бити представљено тридесетак фотографија насталих у последњих годину дана током тромесечног боравка у САД-у.

У оквиру предфестивалског програма, а у сусрет надолазећем Међународном Фестивалу хумора и сатире „Златна кацига“, биће представљено 50 година стваралаштва Драгише Павловића Расинског, једног од највећих српских сатиричара, добитника многих признања и награда. Програм под називом „Забавно вече“ представиће ретроспективу догађаја из стваралаштва аутора, од емисија Радио Београда, серија Радио телевизије Србије, награђених фестивласких прича и афоризама итд. „Забавно вече“ Драгише Павловића Расинског биће одржано у Белој сали Културног центра Крушевац, у петак 23. марта са почетком у 19 часова.

 

КУЛТУРОЦИКЛИН је позоришна представа поводом обележавања Светског дана позоришта 27.3. у 19.00 сати у Белој сали Културног центра. Едукативна представа по тексту и у режији Сандре Максимовић, музика Ирена Миловановић и Сандра Максимовић, играју Ана Бацић, Јелена Вучковић, Мартин Томић, Анђела Ристић и Лука Јевтић. Ово је део иницијативе Одјеци ФЕШТА.

Још један програм, у четвртак, 29. марта у Белој сали КЦК, у 19.00 сати,одржаће се представљање приручника за психологе у палијативној медицини Мементо мори, аутора Петра Јекнића. Књига је намењена као подршка људима у тренуцима тешке болести, као и њиховим најближим, члановима породице, како би указали помоћ на најбољи могући начин. Петар Јекнић, психолог, психотерапеут, мастер психолог у палијативном збрињавању поклонио је широј јавности овај приручник у коме се огледа његово занимљиво, предано и животом писано искуство као врсног стручњака.

У оквиру предфестивалских дана Међународног фестивала хумора и сатире Златна кацига, у петак, 30. марта организујемо Маскенбал за предшколце и основце. Биће то једна лепа најава првог априла и Златне Кациге.Наши најмлађи суграђани учествоваће са групним маскама, прво ће бити једна процесија кроз град а затим ће, на платоу Пионирског парка бити представљање учесника и одабир најбољих групних маски.

Треба најавити и Такмичење села града Крушевца, 45. по реду које почињемо програмима 23.марта у МЗ Треботин, Жабаре, Мала Врбница, 24. марта у Крвавици и 31. марта у Мешеву.

         И на самом крају програм, кога нема на нашем званичном плакату: у суботу, 17. марта, у 20.00 сати у Белој сали КЦК, премијера представе Професионалац ( текст Душан Ковачевић) у извођењу позоришне групе КУДЕ-Еее која ствара и ради под окриљем Културног центра и представља деодрамског циклуса Одјеци Тин феста.

У представи играју Иван Богићевић ( који потписује иадаптацију текста),Стефан Марковић, Валентина Ратковић и Лука Андрић. Режију потписује Милица Јовановић, професор.

Ово је трећа премијера ове позоришне групе, коју чине бивши Фештовци- сада студенти, која је настала захваљујући десетогодишњем постојању Фестивала средњошколског театра или Тин феста. Улаз је слободан. Добродошли.

 

 

 

2021  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates