Програм културних дешавања за март 2019.

К О Н Ф Е Р Е Н Ц И Ј А ЗА НОВИНАРЕ

ПОВОДОМ ПРОГРАМА ЗА МАРТ 2019.

Мартовски програм почињемо у понедељак 4.марта у  18 сати ЛИКОВНОМ РАДИОНИЦОМ - МАЛИ ФОРМАТ у Медија центару КЦК, настављамо у  20 сати Изложбом - МИНИЈАТУРНИ БИЈЕНАЛЕ 7- ПУТУЈУЋОМ ИЗЛОЖБОМ  у Галерији КЦК.

Минијатурни бијенале је ликовни конкурс покренут 2005. као пратећи програм 8. Међународног бијенала уметности минијатуре који реализује Културни центар Горњи Милановац. Иако је намењен пре свих ученицима основних и средњих школа у Горњем Милановцу, на њему је учествовало близу две хиљаде деце из других градова у Србији и двадесетак чланова Ликовног атељеа за децу у Мушјену, братском граду у Норвешкој. Пројекат је подржан од стране Министарства културе Србије

Минијатурни бијенале 7 је реализован јесени 2017. године. На њему је учествовало 1288 ученика основних и средњих школа у Горњем Милановцу и 404 детета из различитих градова у Србији. Гости манифестације су деца из пар основних школа у Чачку, полазници атељеа УШ "Ђуро Салај" и "Пиколо" из Београда, чланови Атељеа Морариу из Вршца и средње уметничке школе из Ниша и Краљева.

Изложба се састоји од 15 –ак табли димензија 70х100 цм, на којима се у просеку налази 24 рада. То су већином цртежи оловком, дрвеним бојицама, фломастерима, фотографије, радови рађени техникама акварел и темпера, колаж и mixed media, графичке технике. Табле са радовима су заштићене клиритним плочама.

Део програма отварања изложбе је ликовна радионица за децу "Мали формат" за коју доносимо наш материјал. Идеја је да се изабрани радови са ове радионице сложе на једну таблу и да постану саставни део изложбе и са њом наставе "путовање".

Са посебним задовољством најављујемо учешће Хора Културног центра, са диригентом Виолетом Јовановски на Данима руске културе у Србији у Новом Саду, у оквиру сајамске манифестације Салон књига, Арт Салон, Образовање, у уторак 5. Марта у 14.00 сати.

Следи циклус радионица под називом ПСИХОЛОГИЈА СМИСЛА У СВЕТУ БЕСМИСЛА, које ће водити Немања Боричић, психолог, од 6- 13 . марта у Белој сали КЦК у 19. 00 сати.

Следе програми поводом 8. марта.

Посебно истичемо   Концерт  Ненада и Милене Милевски са Миленијум бендом у 19.00 сати у Белој сали у петак, 8. марта. Овај концерт је поклон Града Крушевца свим дамама за празник, улазак је слободан.

Поводом прославе 8. марта  у готово свим околним селима КУД – ови ће у сарадњи са основним школама извести пригодне програме у преподневним сатима, а КУД Полет из Падежа ће одржати Концерт у Дому културе у 17.00 сати.

   Традиционално добра сарадња Културног центра Крушевац и Француског института у Београду, наставља се у марту месецу, циклусом филмова – Комедије. Програм посвећен љубитељима француске комедије и свима који воле француску културу, може се пратити у Белој сали Културног центра у 21. 00 сат, у периоду од 13-16. марта. 

Културни центар Крушевац ове године традиционално организује 51. Тамичење рецитатора града Крушевца, као саставни део Манифестације Песниче народа мог. Такмичење рецитатора града Крушевца одржаће се у петак, 15. 03. 2019. године са почетком у 10.00 часова за млађи узраст,у Белој сали КЦК. За старији узраст такмичење почиње у 10.00 часова у Парохијском дому Цркве Лазарице.Право учествовања имају ученици који су освојили једно од прва три места на школским такмичењима у категоријама:

  • од 1. до 4. разреда основних школа,
  • од 5. до 8. разреда основних школа, и
  • у категорији ученика средњих и виших школа.

Критеријуми по којима ће стручна комисија вредновати рецитаторе јединствени су за све нивое такмичења и сва три узраста и садрже:

  • избор песама примерен узрасту и полу рецитатора,
  • акцентуацију и дикцију,
  • остваривање мисаоно-емотивног садржаја песме,
  • природност, изражајност и сугестивност рецитовања.

Такмичари рецитују по једну песму на свим нивоима такмичења. Песма се рецитује напамет и може трајати највише три минута за млађи и средњи узраст, а 4 минута за старији узраст. Дисквалификоваће се рецитатори чије говорење песме траје дуже од утврђеног времена.

У оквиру књижевног програма, у четвртак, 21.марта , ПОЕТСКО МУЗИЧКИ ПРОГРАМ, у част Радета Драинца - АПРИЛСКИ КАШАЉ НАД ПОЕЗИЈОМ, на Светски дан поезије који се у КЦК већ традиционално обележава. Биће изведен програм, аутора Срђана Живковића, уз пратњу на гитари... а учестрвоваће и чланови Театра 13 КЦ Драинац из Блаца и крушевачки песници Вељко Стамболија и Момир Драгићевић.

Ликовни програм у марту обогатићемо 26. марта у 19. сати у Легату Милића од Мачве:ИЗЛОЖБОМ СЛИКА – ОЗАРЕНЕ НАПЕТОСТИ,Бојане Николић.Изложба је по Конкурсу за излагачку сезону у 2019 години.

Бојана Николић је дипломирала сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Чедомира Васића (2005). На истом факултету је магистрирала (Трансслика - концептуална, материјална и формална реинвенција сликарства, ментор мр Чедомир Васић, ред. проф, 2008) и одбранила докторски уметнички пројекат (ТРАНС-СЛИКА: Истраживање боје и светлости кроз медије сликарства, инсталације и перформанса, ментор мр Велизар Крстић, ред. проф, 2011).

Ради као професор у Високој школи струковних студија за образовање васпитача у Пироту и као доцент по позиву на Academie des Beaux-Artes Sainte Radegonde, Tours, France.

Добитница је награде ФЛУ за сликарство Риста и Бета Вукановић, сликари (2005), Награде жирија за најбољи филм у категорији мини филма, на фестивалу кратког филма Кратка форма, Горњи Милановац (La Confrontation St Hippolyte, аутори: М. Станимировић и Б. Николић, 2011) и прве награде на јавном и анонимном конкурсу за израду идејних решења сталне уметничке поставке од дизајнираних подних плоча на тргу Пиротских ратника, Клавир (аутори: М. Станимировић и Б. Николић, 2012).

Члан УЛУС-а, Нове арт сцене.

Приредила је 29 самосталних и учествовала на бројним групним изложбама у земљи и иностранству (Београд, Ниш, Нови Сад, Пирот, Деспотовац, Крушевац, Горњи Милановац, Краљево, Димитровград, Смедерево, Lyines, Saint Hyppolyte, Madrid, Milano, Thessaloniki, Банкиа, Хонг Конг)

КУЛТУРОЦИКЛИН 2 је позоришна представа поводом обележавања Светског дана позоришта 27.3. у 19.00 сати у Белој сали Културног центра. Едукативна представа по тексту и у режији Сандре Максимовић, музика Ирена Миловановић и Сандра Максимовић, играју Ана Бацић, Јелена Вучковић, Мартин Томић, Анђела Ристић и Лука Јевтић. Ово је део иницијативе Одјеци ФЕШТА.

У оквиру предфестивалског програма, а у сусрет надолазећем Међународном Фестивалу хумора и сатире „Златна кацига“, биће представљено 42 године стваралаштва „Забавно вече“ Јована Арсића Јовчета, у Белој сали Културног центра Крушевац, у петак 15. марта са почетком у 20 часова.

У оквиру предфестивалских дана Међународног фестивала хумора и сатире Златна кацига, у четвртак, 28. марта организујемо Маскенбал за основце. Биће то једна лепа најава првог априла и Златне Кациге.Наши најмлађи суграђани учествоваће са групним маскама, прво ће бити једна процесија кроз град а затим ће, на платоу Пионирског парка бити представљање учесника и одабир најбољих групних маски 

У петак 29. марта у 20.00 сати у Белој сали КЦК, сатирична представа БИЛО ЈЕДНОМ У ЈЕДНОЈ КАФАНИ, потексту Драгише Павловића Расинског, у којој ће поред глумаца аматерског позоришта Чкаља, наступити и запослени у КЦК.

Весели аутобус у сарадњи са Југопревозом из Крушевца организује на једној од редовних аутобуских линија дружење са хумористима у недељу 31.марта у периоду од 12.00 до 15.00 сати. Кренуће са Плато испред Коцке а на којој релацији за сада је тајна...

КУЛТУРОЦИКЛИН 2 је позоришна представа поводом обележавања Светског дана позоришта 27.3. у 19.00 сати у Белој сали Културног центра. Едукативна представа по тексту и у режији Сандре Максимовић, музика Ирена Миловановић и Сандра Максимовић, играју Ана Бацић, Јелена Вучковић, Мартин Томић, Анђела Ристић и Лука Јевтић. Ово је део иницијативе Одјеци ФЕШТА.

Треба најавити и Такмичење села града Крушевца, 46. по реду које почињемо програмима 30.марта у МЗ Треботин, Жабаре, Мала Врбница, и 31. марта у Великој Ломници.

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates