Програм месечних дешавања за април 2019.

april nanasssss

 

 

Поводом програма за месец април 2019. године одржана је конференција за новинаре у Културном центру Крушевац. Април је фестивалски месец у овој Установи. Првог априла одржано је завршно вече 27.Фестивала химора и сатире “Златна кацига”. Следе два позоришна фестивала.

          Дванаести ТИН ФЕСТ, Фестивал средњешколског театра, трајаће од 8-15. априла. Седам фестивалских премијера биће одиграно у Белој сали са почетком у 20 сати. Учешће је узело шест средњих школа Града и Драмска секција Васпитно-поправног дома Крушевац. Представе ће оцењивати вршњачки жири састављен од представника школа и стручни који чине: Предраг Миленковић, дипломирани глумац, председник жирија и чланови: Јован Ристић, дипломирани драматург и Сандра Максимовић, мастер професор српског језика и књижевности.

          Организатор је Културни центар у сарадњи са средњим школама Града, покровитељи Град Крушевац и Министарство културе и информисања републике Србије.

          Фестивал ће осмог априла отворити ученица Економско-трговинске школе Нађа Милојковић, овогодишњи победник Градског такмичења рецитатора у категорији срењошколаца и представник округа на Републичком такмичењу у беседништву.

          Након ТИН ФЕСТ-а биће одржан 15. ФЕШТ – Фестивал школског театра на коме учествује дванаест основних школа нашег Града и околине. ФЕШТ траје од 17 – 24. 4. 2019., а представе почињу у 17 и 19 сати у Белој сали. И овај Фестивал је такмичарског карактера тако да ће о најбољима одлучивати дечији и стручни жири. Поред Културног центра организатор је и Крушевачко позориште, покровитељ Град Крушевац.

Фестивалима се придружује и 16.Смотра дечеијег народног стваралаштва Града Крушевца, која ће се одржати 21. априла у 12 сати у Великој Ломници. Смотра има за циљ да прати народно стваралаштво у раду са децом (7-14 година), такмичарског је карактера, а најбољи стичу услов за даље такмичење у Брусу и Ратини. Организатори су: КЦК, МЗ Велика Ломница, КУД “Радомир Јаковљевић Јакша” из В.Ломнице.

Окружно такмичење рецитатора Расинског управног округа, на коме ће се такмичити деветоро ученика основних и средњих школа нашег Града, биће одржано 18.4.2019. у Александровцу.

У оквиру програма који су намењени деци и младима биће организоване и Васкршњен дечије радости 29.04.2019. године у термину од 10 до 13 сати, испред Клуба КЦК. Реализоваће се кроз радионице на којима ће деца осликавати јаја различитих величина од различитих материјала, али и осмислити и Васкршњи плакат. Традиционално ће бити одржано и такмичење за најјаче Васкршње јаје.

У оквиру музичког програма биће одржана два концерта и једно музичко такмичење. На концерту класичне музике, који ће бити одржан 16. априла у Малој сали Крушевачког позоришта са почетком у 19 сати, представиће се белгијски кларинетиста Хедвиг Свимберг. Свимберг је и композитор и диригент, солиста Бриселске филхармоније, професор на Краљевском конзерваторијуму у Луганску. Учесник је многобројних концерата и семинара, преседавајући за Белгију Мађународне кларинетистичке асоцијације. У Крушевцу ће, поред концерта, одржати и семинар који је део међународног пројекта Нациноналне српске кларинетистичке асоцијације. Поред госта из Белгије наступиће Андрија Благојевић, кларинет и Ивана Тодосијевић, клавирска пратња.

Концерт Сергеја Ћетковића одржаће се у суботу, 20. априла у 20 сати, биоскоп “Крушевац”, док ће у истом простору 24.4.2019. бити организовано Регионално такмичењу хорова - битка хорова, прва етапа, од 14,30-16,30.

Књижевних програма овог месеца чине три промоције и једно песничко дружењ заказано за уторак, 9.4. у 19 сати, у Легату Милића од Мачве. „Пркосна Србија међу шљивама“ је вече посвећено, недавно преминулом, Добрици Ерићу. Учествују: Љубодраг Обрадовић, Јелена Протић-Петронијевић, Мића Живановић, Јелена Ђорђевић и Катарина Аврамовић.

Следи представљање књиге “Мирис позитивног духа“ Гордане Максимовић,13. априла у 19 сати у Легату Милића од Мачве. Поред аутора о књизи ће говорити др Звездан Максимовић, специјалиста опште хирургије, субспецијалиста онколог и Весна Бонџић, председница удружења „Женски центар Милица“. Књига „Мирис позитивног духа“ својеврсна је прича о значају и важности позитивног мишљења код људи оболелих од тешких болести.

Најновији роман Вука Драшковића “Александар од Југославије” биће промовисан у уторак, 16.4.2019., у 19 сати у Белој сали. Драшковић, творац свих великих идеја новије српске политике, у новој књизи пише о Александру Великом, врховном команданту победничке, славне Српске војске у Великом рату и највећем владару у нашој историји. Поред аутора говориће и Гојко Тешић, књижевник и Зоран Пановић, новинар.

Романа Анђелка Анушића “С Хомером у олуји” биће представљен 24.4.2019. у 19 сати у Легату. Анушић је песник, прозни писац, али и есејиста, књижевни критичар, антологичар и публициста из Републике Српске. За овај свој наслов каже да је први роман о Србима у Хрватској и БиХ-и у ери комунизма и југословенства, о хрватском МАСПОКУ 1971, асимилацији Срба и ништењу њиховог идентитета, грађанском рату 1991-95, страдању и егзодусу.

            Ликовни програм у овом месецу чине две изложбе – обе у Легату. У среда, 17.4. у 19 сати предвиђено је отврање поставке поводом 75-годишњице потпуног пробоја Лењинграда – 1944. Првомајска изложба Удружења “Расинијус” и “Димитрије Симић” отвориће се 23.4.2019. у 19 сати.

          И овог месеца очекује нас актуелан и занимљив биоскопски репертоар. Већ у првој трећини априла гледаћемо трилере: „Жене у рату“, „Шавови“ и „Црна река“, као и у дигиталној технологији филмове: „Дамбо“ и „Балканска међа“.

          Такмичење села Града Крушевца наставља се овог викенда представљањм Коњуха и Лазаревца. Следе Велики Шиљеговац и Велики Купци ( 20. и 21.4.).

IMG 9191

 

IMG 9192

 

IMG 9200

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates