ЕВРОПСКА НОЋ ИСТРАЖИВАЧА 2022

Под слоганом „ Улице под светлом науке!“ одржана је у петак, 30. септембра, Европска ноћ истраживача.

Овогодишња манифестација одржана је истовремено широм Европе, у више од 25 земаља. Научни програм Европске ноћи истраживача организован је у 26 градова Србије, а тематски фокуси били су на значају науке за свакодневни живот, као и везама науке и уметности.

У Крушевцу је манифестација привукла велики број школске деце па су учешће у овогодишњој манифестацији узеле многобројне школе : ОШ Јован Поповић, ОШ Нада Поповић, ОШ Јован Јовановић Змај, ОШ Вук Караџић, ОШ Брана Павловић, ОШ Владислав Савић Јан, ОШ Доситеј Обрадовић, ОШ Велизар Станковић Корчагин, Хемијско- технолошка школа Крушевац, Гимназија Крушевац.

Ове године,организатори из Центра за промоцију науке донели су одлуку да тема Ноћи истраживача буде нераскидива веза науке и уметности, са акцентом на бројне начине који упућују на то да је врло често и сама наука једна од врста уметности. У посебном фокусу биле су климатске промене и заштита животне средине.

Манифестација је обухватла две активности:

ГЛОБАЛНА ЕДУКАТИВНА КУЛТУРА која се реализовала у Биоскопу Крушевац од 16 до 18:30 сати.

Кроз веома занимљиво интерактивно, научно – популарно предавање прилагођено свим узрастима, са проф. Анте Чурлином, присутни су се упуститили у авантутру до средишта земље, до великих дубина мора и океана, досегли су неслућене висине васионе али прошетали и далеком прошлошћу. Током овог јединственог интерактивног и едукативног предавања одржан је и веома забаван квиз. У квизу су учествовале четири групе од по три ученика основних школа и то : Нада Поповић, Доситеј Обрадовић, Велизар Станковић Корчагин и Вук Караџић и четири групе од три ученика средњих школа: Гимназија и Хемијско – технолошка школа. Забавна питања и слаткиши као награде за све учеснике употпунилеи су ово дивно дружење.

i1 i5

У другом делу који се одржао на Платоу испред Културног центра Крушевац од 18:30 до 20:00 сати, у активности под називо ДНЕВНА ДОЗА НАУКЕ , изведени су едукативни експерименти „ Велика научна авантура“ које су ученици радили са својим професорима.

i2 i4

Наша кућа ову манифестацију организује у сарадњи са Удружењем биолога Крушевац БИОКС и Факултетом за физичку хемију. Европска ноћ истраживача у Србији је финансирана из програма Хоризон 2022, највећег програма Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру подпрограма „ Марија Склодовска – Кири“

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates