OVOGODIŠNjI NOBELOVAC PETER HANDKE PRIMIO BELOVODSKU ROZETU 2015. GODINE

 

               

Austrijski književnik jula 2015. darivan nagradom "Cvet u kamenu". Zauvek ćemo pamtiti poštovanje prema našoj tradiciji. U svoju sveščicu zapisivao srpske izreke

Do Bele Vode, sela kod Kruševca, poznatog po tradiciji klesarstva i vajarstva vest da je Peter Handke, znameniti pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, stigla je "brzinom munje". Meštane je novost obradovala, ali ne i iznenadila. Dočekujući ekipu "Novosti", ponosno govore: Handke je u julu 2015. godine bio u našem selu, ovde, kraj Zapadne Morave, nagrađen!

Što se Belovođana tiče, oni su svoje rekli četiri godine pre odluke Švedske kraljevske akademije - Peteru Handkeu uručena je nagrada "Cvet u kamenu", priznanje koje se za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i umetnosti uručuje na manifestaciji "Belovodska rozeta". Uglas nam poručuju da su Handkeu dali nagradu, jer je veliki i pisac i čovek.

To je bila 40. po redu smotra u slavu našeg kamena i odluka je donesena jednoglasno - govori, za "Novosti", književnik Velibor Lazarević iz Bele Bode, član komisije za dodelu "rozete". - Handke je rado prihvatio naš poziv i sada kroz šalu govorimo da smo bili "vidoviti". Otkako se dobitniku uručuje "rozeta", simbol naše duhovnosti i svetinje, nikada se nije dogodilo da tu nagradu dobije loš čovek. Zbog nespornog stvaralaštva, ali i zbog svog nesebičnog humanitarnog rada i ljubavi prema našem narodu, priznanje je otišlo u ruke austrijskom piscu.

Handke je bio oduševljen kruševačkim krajem, pa je boravak produžio na dva dana. Osim što je obišao Belu Vodu, posetio je i manastir Ljubostinju, kod Trstenika, interesovao se za istoriju srednjovekovne Srbije, tražio da mu se prevede Pohvala knezu Lazaru koju je čuvena Jefimija ovde vezla.

- Poseban doček priređen je piscu u Crkvi Svete Trojice, gde su za njega zvonila zvona, a sveštenik je održao prigodnu molitvu - seća se Lazarević. - Velikog pisca, danas nobelovca, dočekali smo kako znamo i umemo: pogačom, solju i rakijom. Posle je održao i Književnu školu za mlade talente i potpisivao dela "Juče na putu" i "Moravska noć".

Belovođani svedoče da je Handke svuda sa sobom nosio sveščicu i uredno zapisivao neke izreke i zanimljivosti. Posetio je i Muzej klesarstva i vajarstva i potpisao se u knjigu utisaka. U ovom malom galerijskom prostoru, kod Mesne zajednice, gde su brojna svedočanstva o tradiciji klesarskog zanata u Beloj Vodi, ponosno pokazuju potpis nobelovca u knjizi utisaka.

Osnovna škola "Brana Pavlović" iz Konjuha, čije je područno odeljenje u Beloj Vodi postoji još od 1897. godine, a sada može da se pohvali kako im je u klupe seo nobelovac. Tokom boravka u selu, družio se se sa đacima i pokazalo se da je odabrao prave učionice.

- Naši učenici često osvajaju nagrade na literarnim konkursima, neguju lepu reč, a u biblioteci je uvek gužva - ističe, za "Novosti", Mirjana Janković, pedagog konjuške škole, koju pohađa 220 đaka, a u Beloj Vodi danas je njih 28.

Nedaleko od područne škole je i crkva, gde su 2015. nobelovca dočekale devojčice obučene u narodnu nošnju. U porti crkve priređena je večera. Govorio je sveštenik Miroljub Simeunović, koji je u vreme Handkeove posete služio u Beloj Vodi. Kaže i da će uvek pamtiti književnikovo poštovanje prema našoj tradiciji. Kruševljani dodaju da neće zaboraviti ni dobar duh svog dragog gosta.

A baš tog 18. jula 2015. godine kada je Handkeu uručeno priznanje u amfiteatru Bele Vode, bio je rođendan Sofiji, Handkeovoj supruzi. Domaćini su iznenadili gospođu Handke i poklonili joj srebrne minđuše - repliku srednjovekovnog nakita! Prisećaju se koliko je bila dirnuta tim gestom.

- To što je nobelovac boravio negde, pohvala je za svaku sredinu, a kamoli za našu, malu - govori nam Bratislav Spasojević, u to vreme jedan od domaćina u Mesnoj zajednici. - Toliko je jednostavan čovek. Nismo ni bili svesni ko nam je došao.

Nobelovca su dočekali i gradski zvaničnici, na posebnom prijemu u Gradskoj upravi Kruševca. Austrijski pisac i humanista rekao je tada da gaji velika osećanja prema Srbiji:

"Jednom sam rekao da je moje mesto među tragičnim narodima i zbog toga imam toliko osećanja prema Srbiji i njenom narodu".

Kako su "Novosti" zabeležile, nobelovac se posebno oprostio i od meštana sela gde je nagrađen:

"Nikada neću zaboraviti decu i starije ljude, vino koje sam probao ovde i prirodu koju sam video u Beloj Vodi."

SELO SA POTPISOM NOBELOVCA

DA li još neko srpsko selo ima potpis nobelovca, pitaju meštani i nastavljaju:

- Da li je ko god na svetu rukom isklesao ukras od kamena koji nobelovac brižljivo čuva? Niko, osim braće Živanović, treće generacije majstora-klesara. Za njih je izrada rozete darivane Handkeu bila dečja igra.

Majstor Ivan Živanović kaže da takve male rozete izrađuju od peščara, našeg poznatog kamena.

- Dimenzije su do 35 centimetara i trebalo nam je do tri dana da je dovršimo - kaže majstor Ivan, koji sa bratom Draganom nastavlja porodičnu tradiciju u kamenu.

Sofija Babović, Novosti 13.10.2019.

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates