Čekajući teatar- Peti deo

106296163 745285302875097 6457104568717354097 n

Teatar5 1 Teatar5 2

Teatar5 3 Teatar5 4

Čekajući teatar V

Pošto se bliži kraj meseca, pričaćemo o komedijama. Ovog puta oba filma a ujedno i drame, o kojima ćemo pričati, su iz perioda zlatnog doba Holivuda i to u razdoblju tokom koga je besneo Drugi svetski rat. Još jedna paralela između ova dva filma je da je u oba glavnu ulogu igrao Keri Grant, što samo po sebi ne govori ništa više do da je bio šmeker tog vremena.

Njegova devojka Petko (His girl friday)1940

u režiji Hauarda Hoksa

     Ova naizgled romantična komedija adaptirana je iz drame “Naslovna strana” dvojice profesionalnih novinara koji će tek postati slavni i kao pisci i kao scenaristi: Bena Hehta i Čarlsa MekArtura.

     Priča prati srčanu novinarku Hildi Džonson (Rosalind Rasel) koja pokušava da se odvoji od života u velikom gradu i svoje karijere da bi otišla u provinciju i udala se, i njenog glavnog urednika i bivšeg muža Voltera Brnsa (Keri Grant) koji će pokušati po svaku cenu da je zadrži u gradu. Usput priča govori o neredima na ulicama, korupciji medija i skorašnjem ulasku Amerike u rat.

Arsenik i stare čipke (Arsenic and old lace)1944

u režiji Frenka Kapre

     Film je adaptacija istoimene drame brodvejskog pisca Džozefa Kiserliga i kada je izašao bio je veliki hit.

Ovo šarmantno upakovano delo je komedija na koju se pomisli kada se kaže crna komedija. Glavni lik priče je Mortimer (Keri Grant) koji vodi svoju sveže venčanu suprugu da upozna njegovu porodicu, dve ljupke starice-tetke i brata koji umišlja da je Teodor Ruzvelt da bi se ispostavilo da starice kriju tajnu dostojnu Hičkokovog “Psiha”. I tek odatle priča kreće nizbrdo sa puno zapleta, piktoresknim likovima i dobrim humorom.

Još samo bih da dodam da smo u našem gradu dočekali teatar. U protekloj nedelji imali smo dve predstave na Slobodištu i jednu u Beloj sali. Dve od te tri predstave bile su monodrame, što je sasvim prikladno ovom pandemskom vremenu i predostrožnostima. Zdravlje treba čuvati ali i kulturu, kao i živu reč i ljudski kontakt. Na klackalici između ta dva vas pozdravljamo do sledeće nedelje kada možda budemo imali bolje rešenje.

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates