18. Музичка манифестација СТАНИСЛАВ БИНИЧКИ

Binicki 2021 plakat

 

У недељу, 25. јула у порти Цркве Свети Прокопије у Јасици одржана је 17. Ликовна колонија у оквиру 18. Музичке манифестације "Станислав Бинички".
Учешће је узело 17 ликовних уметника из Крушевца и Јасике.
Била је ово прилика да се учесници и органозатори сете лика и дела оснивача ове ликовне колоније Милорада Весића, који није више међу нама.
Изложба радова биће отворена у Порти цркве у Јасици, на дан рођења знаменитог композитора, завичајца, Станислава Биничког, 27. јула у 19 сати.
сассс ссаассс
сссааа ссс
 

Ове године, традиционално вече уметничке музике 18. Музичке манифестације ''Станислав Бинички'', било је у духу прве изведене српске опере ''На уранку'' коју је компоновао Станислав Бинички, а либрето написао Бранислав Нушић. Поводом 650 година од оснивања град Крушевца, на Видовдан ове године, у част великог јубилеја, премијерно је изведена опера ''На уранку'' у продукцији КЦК и Крушевачког позориште испред куће Симића.

            Вечерас смо били у прилици да погледамо још једну поставку ове опере, али у продукцији Музичко оперско театарске организације ''МОТО'', која је настала у оквиру пројекта ''опера: past, present, perfect'' - под покровитељством кративне Европе. Премијерно је изведена на Светски дан музике 21. јуна 2021. на сцени малог позоришта ''Душко Радовић'' у Београду.

Режију представе под менторством Владана Ђурковића потписују: Ана Јанковић, Исидора Куленовић, Наталија Станковић, Лука Мијат. Кореограф: Тамара Љесар, костимографи: Ивана Косовац и Тамара Љесар, дизајнер: Јован Тарбук. А све под музичким менторством Милана Недељковића и диригената: Нине Фуштар, Вука Wолкова Поповића.

          Бројна је глумачака, али и сарадничка екипа на овом подухвату, са више алтернација, поставки. Вечерас, у завичају Биничког, у главним улогама су наступили: Сара Ристић (Станка), Анастасија Станковић (Анђа), Стефан Живановић (Раде) и Андрија Секулић (Реџеп-ага).

Jasikaa 19 Jasikaa 10

Jasikaa 23 Jasikaa 34

Jasikaa 41 Jasikaa 43

2022  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates