Концерт соло песама композитора Милоја Милојевића

У Малој сали Крушевачког позоришта је у среду, 29. септембра са почетком од 20 часова одржан концерт соло песама композитора Милоја Милојевића у извођењу сопрана Јованке Михајловић, уз клавирску пратњу Јелене Ћирковић. На програму су се нашла два циклуса соло песама за глас и клавир овог композитора: Пред величанством природе (Оп.3) и Српске народне песме (Оп.19).
Милоје Милојевић (1884-1946), српски композитор, музиколог, музички критичар, фолклориста и музички педагог. Милојевићев отац, Димитрије, родом је био из села Дедина код Крушевца. Виолину је почео учити још у петој години, а први учитељ клавира била му је мајка. Значајне подстицаје у музичком развоју добио је од Исидора Бајића, свог гимназијског наставника музике у Новом Саду. На Филозофском факултету у Београду је студирао германистику, упоредну књижевност, српски језик и књижевност и филозофију. Истовремено је био ученик Српске музичке школе. Тамо је код Стевана Мокрањца учио музичко-теоријске дисциплине и композицију. На музичким студијама у Минхену провео је пет семестара (1907-1910) на студијама композиције, клавира и дириговања са свирањем партитура.
Заједно с Петром Коњовићем и Стеваном Христићем представља генерацију композитора која је у српску музику унела модерне стилове. У почетној фази свога уметничког развоја Милојевић је пошао од српске романтичарске националне школе (Стеван Мокрањац, Јосиф Маринковић). Студије у Минхену откриле су му немачки новоромантизам и музику Рихарда Штрауса, која ће му постати веома блиска. Ипак, током читавог живота није га напуштала склоност према националном стилу - музички фолклор као основу уметничке музике. У соло песмама окренуо се домаћој, француској, немачкој и јапанској лирској поезији. Међу његовим остварењима за глас и клавир вредно је истаћи збирку од десет песама ''Пред величанством природе'' - настала између 1908 и 1920.
Јованка Михајловић - сопран, рођена је у Београду. Дипломирала је на ФМУ у Београду на одсецима за соло - певање (класа проф. Никола Мијаиловић) и за клавир (класа проф. Јелена Јовановић - Петровић). Завршила је и Одсек за рану музику (чембало) музичке школе "Јосип Славенски" у Београду у класи проф. Светлане Стојановић. Запослена је као наставник соло певања у музичкој школи "Станислав Бинички" у Београду.
Јелена Ћирковић - клавир, рођена је у Београду. Дипломирала је на одсеку за клавир музичке академије на Цетињу у класи проф. Владимира Бочкарјова. На истој академији је и започела свој рад као корепетитор на дувачком и гудачком одсеку. Тренутно је запослена као наставник клавира у музичкој школи "Станислав Бинички" у Београду.
Кроз заједнички рад, Јованка и Јелена сарађују дуги низ година, негујући жанр соло - песме у стваралаштву српских композитора.
MM2 1 MM2 2
MM2 3 MM2 7
2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates