Kонцерт - ARATOS TRIO

Аратос трио - Четири стране света

У суботу, 6. новембра у Малој сали Крушевачког позоришта са почетком од 18 часова, концерт је одржао АРАТОС трио из Београда. Аратос Трио су основали Катарина Поповић (виолина), Михаило Саморан (кларинет) и Вања Шћепановић (клавир) 2014. године, са идејом о популаризацији овог некласичног камерног састава. Као нестандардизовани камерни састав Аратос Трио се бави уметничким истраживањем и извођењем репертоара за кларинетски трио са посебним фокусом на музику 20. и 21. века. Од свог настанка, Аратос Трио је представио домаћој публици петнаест премијерних дела, чиме се позиционирао као свеж и иновативан ансамбл на српској музичкој сцени.

Препознат као најбољи ансамбл од стране организатора фестивала, Аратос Трију је, на позив истакнутог виолончелисте Енрика Бронција, припала част да затвори фестивал "Nei Suoni dei Luoghi" који се одржавао у Театру ,,Ђузепе Верди" у Трсту, Италија, новембра 2018. године.

Као већ остварени професионални музичари, чланови Аратос трија заједно су уписали и успешно завршили докторске академске студије камерне музике на Факултету музичке уметности у Београду.

Пројекат Четири стране света представља концертну турнеју камерног ансамбла Аратос трио у шест градова Србије (Ужице, Крушевац, Нови Сад, Пожаревац, Уб, Лесковац). Идеја пројекта јесте презентација дела писаних за кларинетски трио из различитих делова света, како би се публици приказале различите уметничке тенденције, стилови и диверзитет третмана извођачких средстава различитих култура. У вези са тим, концепт програма чине дела композитора Игора Стравинског (Русија), Ђан Карла Менотија (Италија), Исидоре Жебељан (Србија), Брајт Шенга (Кина), Питера Шикелиа (Америка).

Пројекат подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Програм у PDF формату

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates