УМЕТНИЧКО МУЗИЧКО ВЕЧЕ СА ЈОВАНОМ РАДОВАНОВИЋ

Пијанисткиња Јована Радовановић рођена је у Крагујевцу 1985. године. У родном граду стекла је основно и средње музичко образовање у Музичкој школи „Др Милоје Милојевић“ у класи проф. Наталија Томић. Добитница је значајних награда на бројним домаћим и међународним такмичењима у Србији и иностранству (Италија, Швајцарска) у соло категоријама и као члан камерних састава. По завршетку средње музичке школе уписао је студије на Националној музичкој академији Украјине '' П. И. Чајковског '' у Кијеву у класи проф. Јурија Кота, која се 2007. године завршава највишим оценама. Због свих успеха током студија награђена је почасном дипломом Академије. Исте године уписује мастер студије и завршава их 2008. године. Добила је препоруку стручне комисије Националне музичке академије Украјине да упише највиши степен студија извођачке уметности - клавир, који је завршила 2011. године. Стручно усавршавање у свирању наставио је у октобру 2014. године, када је на Факултету музичке уметности у Београду уписао докторске студије из области камерне музике, у класи проф. мр Зорица Ћетковић, која се наставља у класи проф. др ум. Јасна Туцовић, а од 2020. године студира докторат из области клавира у класи проф. Др Дубравка Јовичић, на истом факултету. Од почетка школовања до данас, сарађивала је са реномираним и еминентним пијанистима и музичким педагозима као што су: Јуриј Кот (Украјина), Валериј Сигалевич (Француска), Ирина Алексејчук (Украјина), Жења Аубакирова (Казахстан), Иван Кучер (Украјина).
 
Педагошку каријеру започела је 2008. године у Музичкој школи „Др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу, коју проширује од 2010. године и наставља на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу, где данас предаје као ванредни професор клавира. До сада су њени ученици и студенти постигли преко 60 награда, углавном специјалних и првих, на националним и међународним такмичењима. Неколико пута је учествовала у раду жирија на пијанистичким такмичењима у Београду, Шапцу, Аранђеловцу и Врању.
 
Снимила је музичке нумере за два филма. Филм „Ректорски арсенал - од војне до креативне индустрије“ у продукцији Радио телевизије Крагујевац и „Упознајте Корнелију“ у продукцији Радио телевизије Србије.
 
Своју уметничку каријеру активно гради у Србији и иностранству. Наступила је око сто педесет представа и концерата у Македонији, Украјини, Француској, Белгији, Луксембургу, Швајцарској, Немачкој, Кипру, Црној Гори и Босни и Херцеговини. Наступала је са оркестром „Уједињене жице Србије“ и солистом Матејем Маринковићем (виолина), као и на фестивалу ,,Musica Sete 2013''  у Француској са „Orchestre de Chambre United Strings of Europe'', „Royal Academy of London'' и са солистом Љубишом Јовановићем (флаута), под диригентском палицом Франца Кубертеја (Француска).
 
 
Програм:
 
Johann Sebastian Bach - Fantazija i fuga a-moll BWV 944

Wolfgang Amadeus Mozart - Varijacije G-dur KV 455

Пётр Ильич Чайковский - Velika sonata op. 37
 

 

 

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates