ЕВРОПСКИ ДАНИ СУНЦА

Манифестација "Европски дани Сунца"

уторак, 14 мај 2013 14:32 
 

Dan_Sunca5 Културни центар Крушевац и Град Крушевац су узели активно учешће у манифестацији „European Solar Days“ (Европски дани Сунца). За националног координатора у Србији, Економска комисија именовала је Удружење "Центар за енергетску ефикасност и примењену екологију", а пројекат подржава и Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине. Манифестација „European Solar Days“ је први пут организована у Аустрији 2002. године са циљем промовисања коришћења соларне енергије. Од 2008.године  манифестација постаје  прихваћена од стране Европске Уније и одржава  се широм Европе уз учешће неколико хиљада људи. Поред карактера прославе, има и широко изражени едукативни карактер, посебно када су у питању млади. Манифестација приближава начине коришћења соларне енергије младим људима, даје им идеје како да је користе, усмерава  њихово активно размишљање о заштити животне средине, штедњи енергије, односу према природи, образовању и  својој будућности.

Dan_Sunca1

У Крушевцу се у оквиру манифестације, одржана су предавања "Сунце", "Соларна енергија јуче, данас и сутра" и "Сунце у култури и стваралаштву народа, као инспирација за стварање, осећање и трајање".

Dan_Sunca3

Отворена је и изложба ликовних радова предшколаца и основаца на тему "Сунце", а организовано је и телескопско посматрање Сунца испред зграде Културног центра.
 

Dan_Sunca2

Драгана Милићевић, помоћник градоначелника Крушевца за екологију, одрживи развој и енергетику, приликом отварања манифестације захвалила се на добром одазиву свих учесника, уз уверење да ће они својим другарима пренети ново научене ствари. "Драго ми је да смо успели да организујемо и интересантна предавања на ову тему, тако да смо употпунили једну целину ове манифестације", завршила је госпођа Милићевић. 

Dan_Sunca4

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates