image1 image2 image3 image3

Изложба слика Олгице Стефановић

 

У Легату Милића од Мачве у четвртак 10. oктобра у 18 сати отворена је Изложба Чувари расковника, уметнице из Новог Сада Олгице Стефановић.

Олгица Стефановић је графички дизајнер, сликар и иконописац члан УЛУС, СУЛУВ и Екслибриса. Имала је преко 35 самосталних изложби у земљи и иностаранству: Сад, Немачка, Пољскa, Мексико, Аргентина, Мађарска, Француска, Грчка, Финска, Белгија...

Крушевац ову уметницу памти по Видовданској изложби у Легату и радионици за децу Моја Ћирилица у сарадњи са часописом Багдала за децу.

Стихове је говорио песник Вељко Стамболија, а програм је водио Небојша Лапчевић. Љубиша Ђидић је отворио изложбу:,,Прву метафору смо добили у средњевековном мајстору, зографу, фрескописцу, на камену, у повељма, хагиографијама, папиру, калиграфу... Овде Олгица оживљава сав тај свет рајских птица, змајева, слова ћириличних...“

lll 1

lll 2

 

Представљање књиге ХИЛАНДАР И СВЕТА ГОРА ИЗМЕЂУ МИТА И ИСТОРИЈЕ

 

 

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ

ХИЛАНДАР ИЗМЕЂУ МИТА И ИСТОРИЈЕ

др АЛЕКСАНДАРА Б. ЛАКОВИЋА

У Легату Милића од Мачве у организацији Багдале и КЦК, у петак 20.08.2019. представљена је књига путописа др Александра Б. Лаковића Хиландар између мита и историје која је изашла у издању К.Ц. Градац,Рашка и суиздаваштву Духовног Луга, Крагујевац.

О књижевном и духовном делу обогаћеном уметничком фотогравијом Рајка Каришића, Горана Вељковића и Мирослава Јерамића говрили су књижевни критичарМилош Петровић и књижевник Љубиша Ђидић. Књига је недавно награђена Ненадовићевом наградом.

У програму су наступили Хор Бисер и књижевник и Енес Халиловић, добитник награде Меша Селимовић као сарадник Багдале.

Hilandar 12 Hilandar 36

Hilandar 20 Hilandar 9

ПОЕТСКО-МУЗИЧКИ ТРИПТИХ ,,РАСПЕТО КОСОВО" 2019.

 

 

На платоу цркве Лазарице, по десети пут одржан је традиционални програм Распето Косово у оквиру Видовдана 19. Програм је тематски био посвећен 630-годишњици од Косовског боја, али и подсетио на 800 година аутокефалности Српске православне цркве, и 610 година од настанка песме Слово Љубве, Деспота Стефана Лазаревића.

         У богатом поетско-музичком триптиху наступили су: мецосопран Наташа Јовић Тривић, клавир-др Миливој Вељић, Урош Родић са Дечјим хором КЦК, хоровођа  проф.Виолета Јовановски и проф. клавира Иваном Лазаревић, Страхиња Савковић – тенор и Хор Свети кнез Лазар, глумац Милија Вуковић, баритон Милутин Јоцић...

        Своје поетске дарове принели су песници са Косова и метохије: Живојин Ракочевић, Милан Михајловић и Ненад Раденковић Јеро уз глас народног појца, Тамере Капетановић.

Извођене су композиције Мирољуба Аранђеловића Расинског, програм је уредио Небојша Лапчевић, водитељ је била Лидија Ужаревић.

 Raspeto 47

Raspeto 50

 

Raspeto 81

Изложба Павла Поповића

 

Raspeto 12 Raspeto 14

 

У Легату Милића од Мачве 21.06.2019. отварена је Изложба Павла Поповића, У сјају светских мајстора, а у оквиру манифестације Распето Косово, Видовдан 2019. чији је покровитељ Град Крушевац.

Павле Поповић је аутор преко 150 самосталних изложби, добитник бројних награда. У Легату је изложио колекцију репродукција: Рембраната, Веласкеза, Вермера, Месејеса...

Госте је поздравила директорка КЦК, Виолета Капларевић, а изложбу је свечано отворила Заменица градоначелника Крушевца, Весна Лазаревић.

О изложби су говорили Љубиша Ђидић и Марија Стојадиновић.

У музичком делу програма наступили су ученици Музичке Школе Стеван Христић са професорком флауте Мирјаном Станковић.

Raspeto 21 Raspeto 10

Raspeto 16 Raspeto 23

ИВАН НАУМОВ – АУТОР КЊИГЕ И СЦЕНАРИСТА ,,БАЛКАНСКА МЕЂА“ У ЛЕГАТУ МИЛИЋА ОД МАЧВЕ

Руски писац Иван Наумов, хит књиге ,,Балканска међа“ (Информатика, Београд, 2019.) и сценариста истоименог филма који обара све рекорде гледаности, у понедаљак 17. Јуна 2019. је био у посети Легату Милића од Мачве ,,Косово први праг Србије“.

Наумов (1971. Москва) је аутор и следећих дела: Размена заробљеника (2008.), Дечак са сабљом (2012.), Сенке (2012.)... Аутор је и више од четрдесет прича и новела. Лауреат многих књижевних награда.

,,Балканска међа“ је бескомпромисан роман. Кроз патњу и бол пробијају се понос и нада, чинећи нас јачим“.

Великог руског писца су угостили Небојша Лапчевић и Љубиша Ђидић, председник Савета Легата. Након разгледања Милићевих слика, ипресионаран сликама великог српског сликара, Иван Наумов се уписао у књигу утисака.     

Изложба Ликовне колоније - Рибарска Бања и представљање књиге ГНЕВ

   У уторак 28.05.2019. године у Легату Милића од Мачве отворена је Изложба Ликовне колоније Рибарске Бање. Шеф маркетинга Специјалне болнице Рибарска Бања, Влада Панић, истакао је високи домет и традицију ликовне колоније.

О изложеној колекцији слика и значају колоније за уметност нашег краја и уметност Србије, говорила је Марија Стојадиновић, уредница ликовног програма КЦК.

О књизи песама проф.др Миливоја Р. Јовановића ,,Гнев“ која је објављена у издању Српске Краљевске Академије, говорио је Љубиша Ђидић, рецензент:,,У завичајном сажвежђу Миливоје пева са осећањем лепе самоће и осећањем лепог гнева“. У програму су учествовали и ученици Музичке школе Стеван Христић, а програм је водио Небојша Лапчевић.  

 

Ribarska 13 Ribarska 17

Ribarska 22 Ribarska 33

ПРВОМАЈСКА ИЗЛОЖБА РАСИНИЈУС И ДИМИТРИЈЕ СИМИЋ

Традиционална ПРВОМАЈСКА ИЗЛОЖБА Удружења ликовних уметника Расинског округа Расиниус и Ликовног клуба Димитрије Симић, званично је отворена 23.априла 2019. године у Легату Милића од Мачве. Овом приликом промовисана је књига Ликовна критика, Љубише Бате Ђидића, а у издању Расиниуса. На овогодишњој заједничкој Првомајској изложби  чланови Удружења РАСИНИУС (40 аутора) и Ликовног клуба  Димитрије Симић (19 аутора) промовишу своје стваралаштво. 

Од заступљених техника коришћена су уља на платну, акрил, фотографија, акварел, комбинована техника, скулптуре у камену... На самом отварању присутне је поздравила Виолета Капларевић, директорка КЦК. О књизи је говорио Братислав Алексић, дипл.графичар. О самој изложби говорила је Марија Стојадиновић, уредница ликовног програма КЦК, а за музички тренутак био је задужен Живојин Велимировић. Уручене су и захвалнице, члановима удружења и сарадницима. Изложбу је званично отворио Саша Нешић, председник Савеза Самосталних Синдиката Србије за град Крушевац и општине, а уз чију сарању је Изложба реализована.

Догађају је присуствовала Весна Лазаревић, заменик градоначелника Крушевца, и Момир Драгићевић, градски већник за културу Града Крушевца.

Изложба ће бити отворена до 15. маја 2019.године.

 Марија Стојадиновић

 Небојша Лапчевић

  

  

 

 

2019  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates