Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Културни центар Крушевац, као поливалетна установа у култури, настао је 18. фебруара 1992. године и то спајањем Дома омладине и Крушевац филма. Поглед у мало даљу историју рећи ће нам да је простор у Топличиној 2., пре спајања, егзистирао као ДОМ ОМЛАДИНЕ десетак година, а да су биоскопи почели са радом још далеке 1944. године, тако да је нагомилано искуство од 70 година које Културни центар има иза себе и у сећању, достојно респекта и поштовања.
Од самог почетка рада, па до данас, у неприкидном смо узлету ка остваривању идеје да будемо карика која повезује креативни рад на образовању младих за културна стремљења и презентацију врхунских дела уметничког стваралаштва широкој публици града Крушевца и његове околине.
Циљ нам је да створимо нову организациону културу на темељима онога што је до сада рађено, јер ово је кућа која има резултате. Нашим додатним делатностима ћемо покушати да подигнемо ефективност и ефикасност у послу, на тај начин што ћемо понуду у делатностима које нам нису основне, да поправимо са аспекта тржишног уплива, маркетинга, боље понуде и организације. Морамо да будемо најбољи у ономе што стварамо за наше циљно тржиште.
Бренд ове куће је “Златна кацига” и она остаје основа, а што се мене тиче, инсистираћу да граду вратимо *Свечаности слободе*, онај сјај из ранијих времена, и то ће људи из ове куће одрадити, и мислим да ће Крушевљани бити задовољни… Нећемо запоставити ни један од наших програма које имамо. Заиста смо задовољни тимом искусних људи у свим областима које покривају и урадићемо најбоље за наш град и културу града.
Културни центар Крушевац је водећа установа у култури града Крушевца. Мала креативна јединица која се бори са теретом тешких економских времена са циљем да истраје у својој мисији. Окренути градској и сеоској средини, нагиње афирмацији свих оних који културу носе својим ликом и делом и оних, који културу чувају и гаје у аматерским срединама и условима. Мисија Културног центра Крушевац је да сачува оно што треба да се памти и направи и подстакне нешто што треба да остави траг. Наша врата су отворена свима, грађанима Крушевца, и свим истинским пријатељима културе.

Урадићемо најбоље за културу града Крушевца...

djКултурни центар Крушевац има нови тим, и изванредне људске ресурсе. Али у старту, као привредник и економиста кажем да се и ова фирма у овом критичном времену суочава са проблемом неликвидности, али исти успешно и решава...

Телефон: 037 423-025

И-мејл: kck@kck.org.rs

Get Adobe Flash player

Архива сајта...

АРХИВА САЈТА КЦК
 
Архива КЦК
2008 -2011
Архива КЦК 2012

Важни линкови

ПРОГРАМ 21. ФЕДРАРА - 2017.

од 9. до 14. маја 2017. године

Наведени програм ФЕДРАРА 2017 предложен је на седници Организационог одбора и Савета ФЕДРАРА одржаној 04.05.2017. године у Медија центру КЦК у Топличиној 1. Седницом је председавала Јасмина Палуровић - председник Организационог одбора Федрара. Организациони одбор и Савет ФЕДРАРА задржавају право измена и допуна програма! Позивамо пријављене учеснике ФЕДРАРА 2017. да евентуалне примедбе на програм доставе на мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Опширније...

Најбоља најава за почетак мајског репертоара је завршетак тринаестог по реду ФЕШТ-а и свечана додела награда у Крушевачком позоришту, рекла је заменик директора Јелена Вељковић, обраћајући се данас новинарама у Медија центру КЦК, јер 350 учесника Фестивала и преко 2500 гледалаца показатељ су да је ова кућа окосница окупљања наших младих суграђана.

Мај месец доноси још један фестивал 21. Фестивал драмског аматерског стваралаштва Расинског округа. У такмичарском делу биће одиграно шест представа, традиционално ће га пратити СУПЕС (сусрети песника Србије) , ликовна колонија и изложба радова насталих на ликовној колонији. Победници Фестивала пласирају се за Републичку смотру драмског аматерског сеоског позоришног стваралаштва у Малом Црнићу и градског у Кули.

Од Вечери књижевне омладине у Белој сали, преко традиционалног окупљања Под Десанкиним шеширом, промоције књиге Милоша Алексића, Милошевић-парадигма слободе и нове књиге афоризама Драгана Матејића у едицији Чарапанини Међународног фестивала хумора и сатире Златна кацига у издању КЦК, а под насловом Новокомпоноване мисли до 26-тог броја часописа Путеви културе који је окупио ауторе на тему ПОБЕДНИК/ПОБЕДА, књижевни програм је мајски разигран. Свакако,по речима заменика директора, пажњу треба посветити и веома интересантној промоцији књиге у Легату Милића од Мачве Бити рокенрол, аутора проф. др Михајла Пантића. О књизи ће говорити и чувени рок критичар Пеца Поповић. Такође, у истом простору, средином месеца представиће своју књигу Милан Вучићевић Одломци о прозном у сарадњи са часописом Повеља из Краљева.

У делу ликовног програма у Легату нас 20-тог маја у оквиру НОЋИ МУЗЕЈА очекује фантастична изложба Моме Антоновића. На изложби под називом Источник српства – храм Светога Саве, уз благослов Епископа Бачког биће изложено 30 слика у техници акрил и уље на платну.У простору Галерије Беле сале ,те исте вечери , биће отворена изложба колажа портрет Николе Милчева.

Изложба Моје Јадовно у Легату Милића од Мачве биће отворена на Дан победе над фашизмом , у спомен страдалим србима и јеврејима у комплексу усташких логора Госпић-Јадовно-Паг. Изложбу ће пратити и документарни филм Дан сећања на Јадовно 1941-2016.

И у програму за децу истиче се овог месеца једна изложба цртежа и скулптура веома талентованог полазника школе цртања КЦК, Вукашина Трајковића. Затим следи, како је истакла Јелена Вељковић, традиционални едукативно-забавни програм за предшколску и школску децу Децо, не играјте се ватром и додела награда по завршеном ликовном и литерарном конкурсу на тему Ватрогасац, храбро срце!

Мај месец улепшаће и Фестивал музике за децу Распевано пролеће који се ради у сарадњи са МШ Стеван Христић.

Одјеци ТИН феста и представа Медицинске школе, Мали ми је овај гроб, на редовном репертоару КЦК 15. маја на сцени Беле сале.

Да је мај месец, месец фестивала потрврђује и филмски фестивал Слободна зона који са осам документарних филмова гостује у нашем граду. Филмови ће се приказивати, поред редовних биоскопских пројекција, у биоскопу Крушевац у периоду од 15. до 22. маја од 18 сати.

 1. такмичење села града Крушевца наставља се и у овом месецу све до Централне смотре која је заказана за 25. јун.

Серија концерата класичне музике у малој сали Крушевачког позоришта и гости из Школе за музичке таленте из Ћуприје, као и гостовање професора кларинета др Грегори Барета са престижног америчког музичког универзитета, који ће поред концерта одржати и предавање за ученике дувачких инструмената МШ Стеван Христић, заокружиће мајски репертоар Културног центара Крушевац, истакла је на данашњој конференцији заменик директора Јелена Вељковић.

Maj 4

Maj 6

Maj 3

maj 2017

 1.   Смотра дечијег  изворног народног стваралаштва града Крушевца одржана је у суботу 22. априла у Дому културе у Великој Ломници. Као и претходних година,  у овој сали надигравали су се  наши  најмлађи суграђани који су својим наступом пробали да отргну од заборава  нашу традицију и културу и у правом светлу прикажу вредност наше културне баштине.

Организатори манифестације су КУД "Радомир Јаковљевић Јакша" из Велике Ломнице, МЗ Велика Ломница и Културни центар Крушевац. Генерални покровитељ ове манифестације је град Крушевац. 

У оквиру такмичарског дела  програма представило се 9 екипа  и то:

 • КУД „Каонички извори“, Каоник
 • КУД „Чарапанка“, Крвавица
 • КУД „Пепељевац“, Пепељевац
 • КУД „Бела рада“, Мешево
 • КУД „Полет“, Падеж
 • КУД „Расина“, Велики Купци
 • КУД „Вук Караџић“, Жабаре, Треботин и Мала Врбница
 • КУД „Герасим Вујић“, Коњух
 • ПЕА "Лазарице", млађа група

У ревијалном делу програма учествовала је омладинска фолкорна група КУД-а „Радомир Јаковљевић Јакша“ као и солисткиње ПЕА „Лазарице“ Ема Богосављевић и Тијана Долић. Присутне је на самом почетку програма поздравила и Смотру отворила Виолета Капларевић, помоћик директора Културног центра Крушевац. 

По оцени селектора ове Смотре, Ивана Јовановића, уметничког руководиоца ФА „Лазарица“, на Окружно такмичење, које ће се одржати крајем маја у Брусу, ићи ће две, односно три такмичарске групе и то КУД "Полет" из Падежа, који су изводили "Чобански обичај", и друга екипа која ће бити састављена од извођача КУД-а "Герасим Вујић" из Коњуха и млађе групе ПЕА "Лазарице", ученица ОШ "Драгомир Марковић" „Ђурђевданским обичајем“.

DECIJE 7

DECIJE 1

DECIJE 3

О Фестивалу школског театра, на конференцији за новинаре, говорила је помоћник директора КЦК, Виолета Капларевић.

Истакла је да организовањем 13. ФЕШТ-а, Културни центар Крушевац потврђује постојање неоспорног талента за позоришну уметност на подручју града Крушевца. Фестивал има за циљ да допринесе унапређењу позоришне културе деце и њиховог свеукупног сценског стваралаштва.

Фестивал почиње у петак, 21.априла у 17 сати када ће се у Белој сали представити СОШО „Веселин Николић“ са представом „Чаробњак из Оза“.

За учешће на Фестивалу пријавило се 13 школа од којих ће 11 наступити у такмичарском делу . У ревијалном делу представиће се две школе од којих је једна из Сталаћа, ОШ“Војвода Пријезда“ и друга из Варварина, ОШ“Јован Курсула“. Представе ће се изводити у вечерњим сатима, и то од 17 и 19 сати у периоду од 21. до 28. априла у Белој сали КЦК. На ФЕШТ-у ће учествовати 350 ученика, а очекујемо више од 2500 гледалаца. Право учешћа имају деца основно школског узраста, од првог до осмог разреда са подручја Крушевца, а који су организовани у драмске секције, студија и школска позоришта, истакла је Виолета Капларевић.

Стручни жири у саставу, др Зорица Дуковић проф. и директор на Високој струковној школи за васпитаче у Крушевцу, професор српског језика и књижевности, Зорица Тренић и наставник у Школи говора и глуме КЦК, Лидија Ужаревић, пратиће и оцењивати све школе, учеснике. Осим стручног, такмичаре ће оцењивати и дечији жири који је састављен од деце, представника школа, учесника фестивала.

Стручни жири, након извођења представа донеће одлуку о додели признања за: најбољу представу ФЕШТ-а, као и за друго и треће место,најбољу женску и мушку улогу, режију, костимографију, сценографију, музику, маску . . .

Културни центар Крушевац је и ове године осим вредних књига обезбедио и новчане награде за прва три места, као и за првопласиране ученике излет до Ђавоље вароши и Луткарског позоришта у Нишу.

Додела награда је 5. маја у Позоришту, када ће Крушевачко позориште извести поклон представу „Три прасета“.

Под покровитељством Града, тринаести ФЕШТ су помогли: Мини Пани ДОО, Планинка АД (Природни споменик Ђавоља варош), Југопревоз Крушевац и Луткарско позориште Ниш.

IMG 6413JPG

IMG 6420JPG