Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Културни центар Крушевац, као поливалетна установа у култури, настао је 18. фебруара 1992. године и то спајањем Дома омладине и Крушевац филма. Поглед у мало даљу историју рећи ће нам да је простор у Топличиној 2., пре спајања, егзистирао као ДОМ ОМЛАДИНЕ десетак година, а да су биоскопи почели са радом још далеке 1944. године, тако да је нагомилано искуство од 70 година које Културни центар има иза себе и у сећању, достојно респекта и поштовања.
Од самог почетка рада, па до данас, у неприкидном смо узлету ка остваривању идеје да будемо карика која повезује креативни рад на образовању младих за културна стремљења и презентацију врхунских дела уметничког стваралаштва широкој публици града Крушевца и његове околине.
Циљ нам је да створимо нову организациону културу на темељима онога што је до сада рађено, јер ово је кућа која има резултате. Нашим додатним делатностима ћемо покушати да подигнемо ефективност и ефикасност у послу, на тај начин што ћемо понуду у делатностима које нам нису основне, да поправимо са аспекта тржишног уплива, маркетинга, боље понуде и организације. Морамо да будемо најбољи у ономе што стварамо за наше циљно тржиште.
Бренд ове куће је “Златна кацига” и она остаје основа, а што се мене тиче, инсистираћу да граду вратимо *Свечаности слободе*, онај сјај из ранијих времена, и то ће људи из ове куће одрадити, и мислим да ће Крушевљани бити задовољни… Нећемо запоставити ни један од наших програма које имамо. Заиста смо задовољни тимом искусних људи у свим областима које покривају и урадићемо најбоље за наш град и културу града.
Културни центар Крушевац је водећа установа у култури града Крушевца. Мала креативна јединица која се бори са теретом тешких економских времена са циљем да истраје у својој мисији. Окренути градској и сеоској средини, нагиње афирмацији свих оних који културу носе својим ликом и делом и оних, који културу чувају и гаје у аматерским срединама и условима. Мисија Културног центра Крушевац је да сачува оно што треба да се памти и направи и подстакне нешто што треба да остави траг. Наша врата су отворена свима, грађанима Крушевца, и свим истинским пријатељима културе.

Урадићемо најбоље за културу града Крушевца...

djКултурни центар Крушевац има нови тим, и изванредне људске ресурсе. Али у старту, као привредник и економиста кажем да се и ова фирма у овом критичном времену суочава са проблемом неликвидности, али исти успешно и решава...

Телефон: 037 423-025

И-мејл: kck@kck.org.rs

Get Adobe Flash player

Архива сајта...

АРХИВА САЈТА КЦК
 
Архива КЦК
2008 -2011
Архива КЦК 2012

Важни линкови

U petak, 14. jula 2017. godine je u Beloj Vodi otvorena manifestacija BELOVODSKA ROZETA. Celovečernji koncert je održao FA "Lazarica". A u subotu je organizovana dodela nagrade CVET U KAMENU, Predragu Ristiću, arhitekti iz Beograda. U umetničkom delu programa nastupili su pobednici festivala vokalne i instrumentalne muzike Srbije.

20023997 1440198479382533 790084595955218853 o

19983457 1440198562715858 7877959380923928713 o

IMG 1311

IMG 1322

IMG 1404

IMG 1463

Po osmi put VRELO SV. JOVANA, okupilo je brojne pesnike, članove KUD "Mladost" iz Makrešana u autentičnom prostoru manastira na dan kada se praznuje Sv. Jovan u Makrešanu. Nakon Liturgije u Manastiru Sv.Jovana koju je služio Jeromonah Jakov sa sveštenstvom , održan je kulturno-umetnički program u organizaciji MZ Makrešane, KCK, KUD "Mladost" iz Makrešana, Manastira Sv. Jovan i Udruženja pesnika Srbije- Poezija SRB Kruševac. Prisutne goste i publiku su pozdravili:Protojerej-stavrofor Ljubiša Milošević, starešina Crkve Sv. Djordja u Kruševcu, Violeta Kaplarević, pomoćnik direktora KCK, i Radovan Stevanović-MZ Makrešane. Na manifestaciji su učestvovali pesnici : Svetlana Djurdjević, Milica Radisavljević,Ljubodrag Obradović, Ratko Todosijević, Života Trifunović, Gradimir Karajović, Mirko Stojadinović, Radovan Stevanović. Osim brojne publike iz Makrešana i okolnih mesta programu su prisustvovali predstavnici društvenog i javnog života našeg grada.
Vrelo 1
Vrelo 2
Vrelo 3
Vrelo 4

На седници Савета 42. Беловодске розете којом је председавала заменик градоначелника Весна Живадиновић Лазаревић, једногласно је одлучено да овогодишњи добитник престижне награде буде Проф.др Предраг Пеђа Ристић, архитекта из Београда.

О биографији Ристића говорио је члан Савета и градски већник за културу Проф.др Велибор Лазаревић. Предраг је рођен 1931.године у Београду. Дипломирао је 1956. године на Архитектонском факултету у Београду са највишом оценом, а докторирао такође са највишом оценом на Универзитету у Грацу 1980. године са тезом „Реконструкција преисторијске архитектуре Лепенског вира. Од 1977. био је гостујући професор Универзитета у Грацу и Бечу. Изабран за редовног професора Универзитета у Приштини 1981. Потом је до пензије 1991. радио у статусу слободног уметника и градитеља, али и као професор на Академији српске православне цркве за конзервацију при Теолошком факултету у Београду. Излагао је и предавао у бројним градовима у земљи и иностранству, писао теоријске чланке и критике у бројним часописима и листовима . Урадио је пројекте рестаурације десет знаменитих историјских споменика Србије. Његов живот протомајстора испуњен је пројектима око деведесет црквених објеката у српским земљама и у свету (Србији, Хрватској, БиХ, Црној Гори и од Аустралије до Канаде)-свуда где живе Срби. Добитник је награде принца Чарлса за пројекат српског црквеног дома у Бирмингему у Енглеској којим је украсио град, Ордена Светог Саве другог реда, награде Стефан Првовенчани, награде за животно дело Удружења примењених уметника Србије (1991), Награде града Београда (2017.)

Помоћник директора КЦК, Виолета Капларевић, чланове Савета је упознала са програмском концепцијом 42.Беловодске розете која ће се одржати од 14. до 16. јула. Пратећи програм и ове године је турнир у малом фудбалу, који је почео 2. а завршава се 14.јЈула. Од 10. до 16. јула радиће вајарска колонија „Беловодски пешчар“ и мозаичарска колонија „Младен Србиновић“.

Отварање 42. Беловодске розете, заказано је за петак 14. јул у 21 сат када ће у Великом Амфитеатру у Белој Води наступити ФА „Лазарица“, КУД „Ратко Јовановић“ из Беле Воде и КУД –ови из Александровца. Централни програм ће се одржати у суботу 15. јула са почетком у 21 сат коме ће од 20 сати претходити отварање изложбе вајарских и мозаичарских радова и обилазак Музеја. Уметнички програм „Розета Србије“ почиње у 21 сат када ће наступити победници Фестивала вокалне и инструменталне музике Србије. Чуће се и беседа о добитнику, а Проф.др Предрагу Ристићу, овогодишњем добитнику биће свечано уручена награда „Беловодска розета“.

Манифестација се завршава у недељу 16. јула са почетком у 21 сат када ће у Великом Амфитеатру у Белој Води целовечерњи концерт одржати Данка Стојиљковић.

kaplarevic 2

kaplarevic 10

kaplarevic 17

kaplarevic 9

Поводом представљања програма за месец јул, конференцију за медије је одржала помоћник дирерктора КЦК, Виолета Капларевић. Пре најаве јулских програма истакла је задовољство у установи због успешно реализованих програма у оквиру Видовданских свечаности, почев од поетско-музичког триптиха“Распето Косово“ преко Књижевно-филозофске школе до Централне смотре такмичења села. Нагласила је да је КЦК дао и пун допринос Граду у току Видовдана, како у људским ресурсима тако и у организационом делу.

Током месеца јула, већина програма биће организована у сеоском подручју. Упућујемо позив нашим суграђанима да топле дане града замене и пријатним амбијентом и вечерима на селу уз традиционалне манифестације, додала је Капларевић и најавила вечерашњи програм „Ћирилица у Треботину“ који се одржава сваке године 3. јула поводом сеоске славе Св. Методија, очувања и афирмације ћириличног писма, обичаја и културних вредности нашег краја. У програму који ће почети у 21 сат учествоваће КУД“Вук Караџић“ и гости из Мешева, КУД“Бела Рада“.

Када је реч о књижевном програму, позивамо наше суграђане да посете две промоције како би можда баш уз књиге које ћемо представити, провели пријатне тренутке на годишњим одморима. Прва је заказана за среду 5. јул са почетком у 20 сати у Музеју винарства и виноградарства у Александровцу када ће наша уредница књижевног програма Јелена Протић Петронијевић са аутором Јованом Арсићем представити књигу афоризама „Прекинут је ланац криминала, сад имамо два“. Друга промоција је заказана за 20. јул у клубу КЦК са почетком у 20 сати. „Што ме буди“, назив је књиге Биљане Бабанић Станисављевић која се са својим супругом Дејаном убраја у познате параћинске песнике, међу најбољима у овом делу Србије.

Имаћемо две песничке вечери од којих је једна посвећена крсној слави КПЗ,односно Икони Тројеручици.У преподневним сатима је заказано сечење славског колача, а у вечерњим од 20.30 сати биће организовано песничко вече на летњој сцени КПЗ. Још једно дружење са песницима, приређујемо под називом „Пет песника и Ви“ у клубу КЦК од 20 сати, у петак 28. јула, истакла је Виолета Капларевић.

Посебан траг у култури нашег града и Беле Воде, оставиће традиционална манифестација „Беловодска розета“ која је установљена јула 1976. године са циљем да се представи културно-уметничко стваралаштво, клесарска и градитељска традиција моравске школе, спортски дух, како би се живот на овим просторима учинио садржајнијим и богатијим. Манифестација ће се одржати од 14. до 16. јула. Централно вече је у суботу 15. јула, када ће бити уручена награда добитнику, чије ће име саопштити Савет манифестације у среду 5. јула.

Љубитељи фотографије имаће прилику да 17. јула погледају изложбу„Мала огледала“ Оље Симовић која се активно бави фотографијом од 2014.год.и мала једну самосталну и 28 колективних изложби у земљи и ностранству.

Капларевићева је позвала поштоваоце познатог српског композитора, диригента и педагога Станислава Биничког да 27. јула у Јасици присуствују концерту два камерна триа. Наступиће Матрикс који је састављен од студената (виолина, кларинет, клавир) и Гудачки трио састављен од професора Школе за музичке таленте у Ћуприји.

Месец јул обележиће и два традиционална програма, од којих ће се један одржати 7. јула у Трмчару поводом сеоске славе Св. Јована Крститеља и други у Крвавици поводом Огњене Марије. Наступиће културно уметничка друштва из поменутих села.

Jul 6

Jul 5

Jul 7

jul 2017

Културни центар Крушевац је у сарадњи са Библиотеком Милутин Бојић  из Београда реализовао Изложбу 100 година Плаве Гробнице. Изложба је  званично је отворена 21.јуна са почетком у 19 сати у Легату Милића од Мачве.
Манифестација је реализована као део триптиха Распето Косово, а у оквиру Видовдана 2017.Присутнима се на почетку обратио директор КЦК Мирослав Смиљковић. Члан драмског студија Бата Миладиновић Никола Ристић на самом почетку говорио је стихове Плаве гробнице.
О Изложби је говорила Олга Јечменица, која је и аутор.
Директор Библиотеке Милутин Бојић представио је фототипско издање књиге Песме бола и поноса.
Песник Верољуб Вукашиновић стихове песме Зејтинлик.
Музички састав Лудус Музикус ( Јован Крстић и Андрија Сагић) из Београда оплеменио је својим музицирањем програм.

Програм је водила Марија Стојадиновић, а приредио Небојша Лапчевић.

   На платоу цркве Лазарице у среду 21 јуна 2017. у 20,30 часова пред великим бројем посетилаца у оквиру Видовдана 17 по девети пузт изведен је Поетско музички триптих, Распето Косово. Музичко сценско извођење програма тематски је било посвећено Првом светком рату, стогодишњици песме Милутина Бојића Плава гробница.

У програму су учествовали: Оливер Њего, првак Београдске опере; Небојша Дугалић, драмски уметник; Гудачки квартет Арс, Београд; Марија Брајковић, сопран; Ива Миланов, пијанисткиња; Теодора Вешковац, сопран; Миљана Гагић , рецитатор; аранжмани Мирољуб Аранђеловић Расински, програм је приредио Небојша Лапчевић, дизајн и видео презентација Јелена Ивановић а програм је водила Лидија Ужаревић.

Манифестацију је отворила Заменица градоначеника Крушевца Весна Лазревић. Покровитељ ове значајне манифестације је био Град Крушевац.

 

 

                                                                                      

triptih 109

triptih 89

triptih 95

triptih 186

triptih 202

triptih 209

triptih 233

triptih 236

На конференцији за новинаре, одржаној 1. јуна 2017.године у Медија центру КЦК, представљен је програм за месец Јун 2017. Програм је представио директор КЦК мр Мирослав Смиљковић, посебно истакавши да у овом месецу имамо преко 31 програм и 7 филмских пројекција. С обзиром да је Јун месец Видовдана, великог српског празника и дана нашег Града, значајан део програма посвећен је овом великом и светом дану, који су уједно и део Видовданских свечаности:

 • Видовдански ЕКО дан
 • Књижевно- филозофска школа
 • Триптих Распето Косово

Сам почетак месеца Јуна почиње првим Дечијим музичким фестивалом „Распевано пролеће“ вечерас 1. јуна у Крушевачком позоришту у 18 сати, а већ у петак 2. јуна у Биоскопу Крушевац са почетком у 15:30 биће одржан концерт Миње Суботе, што је идеална прилика да се старији подсете младих дана, а њихови потомци да чују легенду дечије музике уживо. Цена улазнице је симболичних 150 динара.

У својим редовним активностима КЦК развија своју образовну делатност, што и јесте наша мисија, а кроз своје секције, школе и уметничка студија. Јуни је месец заокруживања радне године која се завршава јавним часовима, на којима наши мали и млади полазници приказују стечена знања и вештине, и то: Школа говора и глуме позоришног студија „Бата Миладиновић“, Ликовног студија „Маја Олић“, Школе балета балетског студија „Борис Радак“, Школе плеса, Џез балета, Зумбе, Аеробика...

Добродошли у Културни центар Крушевац.

Jun 2

Jun 18

Jun 14

Jun 2017

ПРОГРАМ 21. ФЕДРАРА - 2017.

од 9. до 14. маја 2017. године

Наведени програм ФЕДРАРА 2017 предложен је на седници Организационог одбора и Савета ФЕДРАРА одржаној 04.05.2017. године у Медија центру КЦК у Топличиној 1. Седницом је председавала Јасмина Палуровић - председник Организационог одбора Федрара. Организациони одбор и Савет ФЕДРАРА задржавају право измена и допуна програма! Позивамо пријављене учеснике ФЕДРАРА 2017. да евентуалне примедбе на програм доставе на мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Опширније...

Најбоља најава за почетак мајског репертоара је завршетак тринаестог по реду ФЕШТ-а и свечана додела награда у Крушевачком позоришту, рекла је заменик директора Јелена Вељковић, обраћајући се данас новинарама у Медија центру КЦК, јер 350 учесника Фестивала и преко 2500 гледалаца показатељ су да је ова кућа окосница окупљања наших младих суграђана.

Мај месец доноси још један фестивал 21. Фестивал драмског аматерског стваралаштва Расинског округа. У такмичарском делу биће одиграно шест представа, традиционално ће га пратити СУПЕС (сусрети песника Србије) , ликовна колонија и изложба радова насталих на ликовној колонији. Победници Фестивала пласирају се за Републичку смотру драмског аматерског сеоског позоришног стваралаштва у Малом Црнићу и градског у Кули.

Од Вечери књижевне омладине у Белој сали, преко традиционалног окупљања Под Десанкиним шеширом, промоције књиге Милоша Алексића, Милошевић-парадигма слободе и нове књиге афоризама Драгана Матејића у едицији Чарапанини Међународног фестивала хумора и сатире Златна кацига у издању КЦК, а под насловом Новокомпоноване мисли до 26-тог броја часописа Путеви културе који је окупио ауторе на тему ПОБЕДНИК/ПОБЕДА, књижевни програм је мајски разигран. Свакако,по речима заменика директора, пажњу треба посветити и веома интересантној промоцији књиге у Легату Милића од Мачве Бити рокенрол, аутора проф. др Михајла Пантића. О књизи ће говорити и чувени рок критичар Пеца Поповић. Такође, у истом простору, средином месеца представиће своју књигу Милан Вучићевић Одломци о прозном у сарадњи са часописом Повеља из Краљева.

У делу ликовног програма у Легату нас 20-тог маја у оквиру НОЋИ МУЗЕЈА очекује фантастична изложба Моме Антоновића. На изложби под називом Источник српства – храм Светога Саве, уз благослов Епископа Бачког биће изложено 30 слика у техници акрил и уље на платну.У простору Галерије Беле сале ,те исте вечери , биће отворена изложба колажа портрет Николе Милчева.

Изложба Моје Јадовно у Легату Милића од Мачве биће отворена на Дан победе над фашизмом , у спомен страдалим србима и јеврејима у комплексу усташких логора Госпић-Јадовно-Паг. Изложбу ће пратити и документарни филм Дан сећања на Јадовно 1941-2016.

И у програму за децу истиче се овог месеца једна изложба цртежа и скулптура веома талентованог полазника школе цртања КЦК, Вукашина Трајковића. Затим следи, како је истакла Јелена Вељковић, традиционални едукативно-забавни програм за предшколску и школску децу Децо, не играјте се ватром и додела награда по завршеном ликовном и литерарном конкурсу на тему Ватрогасац, храбро срце!

Мај месец улепшаће и Фестивал музике за децу Распевано пролеће који се ради у сарадњи са МШ Стеван Христић.

Одјеци ТИН феста и представа Медицинске школе, Мали ми је овај гроб, на редовном репертоару КЦК 15. маја на сцени Беле сале.

Да је мај месец, месец фестивала потрврђује и филмски фестивал Слободна зона који са осам документарних филмова гостује у нашем граду. Филмови ће се приказивати, поред редовних биоскопских пројекција, у биоскопу Крушевац у периоду од 15. до 22. маја од 18 сати.

 1. такмичење села града Крушевца наставља се и у овом месецу све до Централне смотре која је заказана за 25. јун.

Серија концерата класичне музике у малој сали Крушевачког позоришта и гости из Школе за музичке таленте из Ћуприје, као и гостовање професора кларинета др Грегори Барета са престижног америчког музичког универзитета, који ће поред концерта одржати и предавање за ученике дувачких инструмената МШ Стеван Христић, заокружиће мајски репертоар Културног центара Крушевац, истакла је на данашњој конференцији заменик директора Јелена Вељковић.

Maj 4

Maj 6

Maj 3

maj 2017

 1.   Смотра дечијег  изворног народног стваралаштва града Крушевца одржана је у суботу 22. априла у Дому културе у Великој Ломници. Као и претходних година,  у овој сали надигравали су се  наши  најмлађи суграђани који су својим наступом пробали да отргну од заборава  нашу традицију и културу и у правом светлу прикажу вредност наше културне баштине.

Организатори манифестације су КУД "Радомир Јаковљевић Јакша" из Велике Ломнице, МЗ Велика Ломница и Културни центар Крушевац. Генерални покровитељ ове манифестације је град Крушевац. 

У оквиру такмичарског дела  програма представило се 9 екипа  и то:

 • КУД „Каонички извори“, Каоник
 • КУД „Чарапанка“, Крвавица
 • КУД „Пепељевац“, Пепељевац
 • КУД „Бела рада“, Мешево
 • КУД „Полет“, Падеж
 • КУД „Расина“, Велики Купци
 • КУД „Вук Караџић“, Жабаре, Треботин и Мала Врбница
 • КУД „Герасим Вујић“, Коњух
 • ПЕА "Лазарице", млађа група

У ревијалном делу програма учествовала је омладинска фолкорна група КУД-а „Радомир Јаковљевић Јакша“ као и солисткиње ПЕА „Лазарице“ Ема Богосављевић и Тијана Долић. Присутне је на самом почетку програма поздравила и Смотру отворила Виолета Капларевић, помоћик директора Културног центра Крушевац. 

По оцени селектора ове Смотре, Ивана Јовановића, уметничког руководиоца ФА „Лазарица“, на Окружно такмичење, које ће се одржати крајем маја у Брусу, ићи ће две, односно три такмичарске групе и то КУД "Полет" из Падежа, који су изводили "Чобански обичај", и друга екипа која ће бити састављена од извођача КУД-а "Герасим Вујић" из Коњуха и млађе групе ПЕА "Лазарице", ученица ОШ "Драгомир Марковић" „Ђурђевданским обичајем“.

DECIJE 7

DECIJE 1

DECIJE 3

ВИДЕО ГАЛЕРИЈА КЦК - Webplayer

СтартПретходна123СледећаКрај