"Zlatna kaciga"- žiriranje radova

Povodom izbora najboljih radova tridesetdrugog konkursa Međunarodnog festivala humora i satire "Zlatna kaciga", danas u Kulturnom centru, održano je žiriranje radova na temu "Prijatelj". Na konkurs objavljen za mlade do 18 godina, pristiglo je 183 karikature, 18 stripova i jedna priča, dok je na konkurs za karikaturu i pisanu formu od 228 autora iz 44 zemlje sveta pristiglo 508 karikatura, 28 priča, 19 pesama i 439 aforizama.
Odluke o dodeli nagrada  za karikaturu, pisanu formu i nagrade za strip za mlade do 18 godina i Zlatnu kacigu za karikaturu i pisanu formu (priča, pesma i aforizam), doneće članovi žirija koji rade u sastavu:
Žiri za karikaturu i mlade do 18 godina 
1. Saša Dimitrijević ( predsednik )
2. Jelena Ivanović 
3. Branislav Miljković
Žiri za pisanu formu i za mlade do 18 godina
1. Saša Milovanović ( predsednik )
2. Ljiljana Krstić
3. Nebojša Lapčević
Odluke žirija biće objavljene nakon zasedanja Umetničkog veća međunarodnog Festivala "Zlatna kaciga". 
4a096550 cff3 40db b2c8 219cd3057c66

ПРИЈАТЕЉ- НОВА ТЕМА 32. КОНКУРСА ФЕСТИВАЛА ХУМОРА И САТИРЕ „ ЗЛАТНА КАЦИГА“

       У суботу, 1. априла одржано је завршно вече овогодишње, тридестепрве по реду, "Златне кациге".

         Фестивал хумора и сатире „Златна кацига“ је међународног карактера и један од најзначајнијих фестивала у овој области у Србији и региону. .Фестивал програмски траје током целе године , а конкурсна година завршава се 1. априла, Светским даном шале, а на рођендан великана српског глумишта Миодрага Петровића Чкаље.

         У свом уводном обраћању, директорка Фестивала и Културног центра Крушевац, Виолета Капларевић, истакла је непроцењив значај Фестивала као једне од манифестација са најдужом традицијом и постојање огромног фундуса за 31 годину постојања, који представља непроцењиво културно добро не само за Културни центар , као организатора, већ и за град Крушевац, који је покровитељ ове манифестације од оснивања, већ и за Србију. На фестивалу су се надметали уметници из области хуморно сатиричне књижевности и карикатуре. Фестивал, у циљу унапређења и афирмације хуморно-сатиричног стваралаштва,окупља више стотина карикатуриста и писаца из земље и иностранства. Ове године на конкурс су пристигли радови од 284 аутора из 44 земље света ( 639 карикатура, 40 прича, 34 песме, 767 афоризама). Путем конкурса за младе до 18. година, Фестивал подстицајно делује и на развој стваралаштва младих.На 31. Конкурс пристигло је 269 карикатура, 51 стрип, 4 приче и 1 песма.

20h 11

           Жири овогодишњег конкурса за карикатуру (Мухамед Ђерлек, председник жирија, Милета Милорадовић и Бранислав Миљковић) доделио је Златну кацигу за најбољу карикатуру чешком карикатуристи Павелу Матушки. Жири за писану форму (Дарко Михајловић, председник жирија, Драгиша Павловић, Слободан Симић) Златну кацигу додели су Саши Милетићу из Крушевца за афоризам “ И радницима капље. Али, од зноја се не живи.” Награду Раде Брка, за кратку писану форму, са специфичним хумором моравског поднебља, ове године добио је Ђокица Миљковић из Новог Села.

20h 13

             Награду за карикатуру у категорији младих до 18 година добила је Викторија Гуркова из Бигарске. Прича “ Каљевић Марко трећи пут међу Србима”, аутора Душана Несторовића из Белог потока , проглашена је најбољом, а Милица Милосављевић из Београда“Школа стрипа и илустрације”, ментора Милоја Митровића, награђена је за најбољи стрип.

20h 17 20h 18

             Поред конкурсних награда, додељене су и Фестивалске награде, НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО коју је ове године понео истакнути карикатуриста Горан Ћеличанин и ПРИЗНАЊЕ ВИТЕЗ ОД ЧАРАПАНИЈЕ – СЕР ХАРДИ, глумици Олги Одановић Петровић која се овом наградом придружила великој породици крушевачких витезова.Госпођу Одановић у ред витезова “увео “ је заменик градончелнице Александар Јовановић.

20h 24

20h 20

               У програмском делу завршнице 31. конкурса,суграђани су имали прилику да добију своје портрет карикатуре од младих, награђених карикатуриста који су радили у оквиру Мастер клас радионице али и од ветерана српске и светске карикатуре. Након отварања изложбе награђених радова са овогодишњег конкурса , додељена је Награда Класово мајсторско перо, као легат великог мајстор акарикатуре Александра Класа, Душану Лудвигу из Панчева.

19h 9

Изложба награђених радова у наредних 15 дана може се погледати у Галерији Беле сале.

               У програмском делу завршнице,на великој сцени биоскопа Крушевац, наступио је плесни пар који на такмичењима савезног нивоа остварује изузене резултате. Њихов тренер је Милан Николић, а својим плесом крушевачкој публици представили су се Сташа Лапчевић и Данило Стошић. Награђену причу “Раде Брка” читао је Александар Гашић, члан Драмског студија Културног центра и неформалне групе “Културоциклин”

20h 19 20h 16

             Водитељи завршне вечери 31. Златне кацге били су новинари РТК Милица Крстић и Слободан Радичевић.

20h 10

            Крај овогодишњег конкурса и почетак 32. конкурса озваничен је проглашењем нове теме 32. конкурса од стране директора Фестивала и директора КЦК, Виолете Капларевић. Тема 32. Конкурса /2023. - ПРИЈАТЕЉ како за главни конкурс тако и за конкурс за младе до 18. година.

20h 9

                 Извођењем комедије "Има нешто што би требало да знаш"у режији Милана Лаловића, са глумачком екипом Милица Јанкетић, Милош Лаловић, Маја Николић и Бојан Кривокапић, завршен је програмски део 31. Међународног фестивал хумора и сатире “ Златна кацига.”

20h 28 20h 33

ZAVRŠNO VEČE 31. FESTIVALA HUMORA I SATIRE “ZLATNA KACIGA”

PLAKAT A3 Copy

 

ZAVRŠNO VEČE 31. FESTIVALA HUMORA I SATIRE “ZLATNA KACIGA”

Sutra, 1. aprila biće održano završno veče ovogodišnje, tridesteprve po redu, "Zlatne kacige".

         Festival humora i satire „Zlatna kaciga“ je međunarodnog karaktera I jedan od najznačajnijih srpskih festivala u ovoj oblasti .Festival programski traje tokom cele godine ,a konkursna godina završava se 1. aprila, Svetskim danom šale. Ove godine Festival se održava po tridesetprvi put.

         Na festivalu su se nadmetali umetnici iz oblasti humorno satirične književnosti I karikature. Festival, u cilju unapređenja I afirmacije humorno-satiričnog stvaralaštva,okuplja više stotina karikaturista I pisaca iz zemlje I inostranstva. Putem konkursa za mlade do 18. godina, Festival podsticajno deluje I na razvoj stvaralaštva mladih.

           Žiri ovogodišnjeg konkursa za karikaturu (Muhamed Đerlek, predsednik žirija, Mileta Miloradović I Branislav Miljković) dodelio je Zlatnu kacigu za najbolju karikaturu češkom karikaturisti Pavelu Matuški. Žiri za pisanu formu (Darko Mihajlović, predsednik žirija, Dragiša Pavlović, Slobodan Simić) Zlatnu kacigu dodeli su Saši Miletiću iz Kruševca za aforizam “ I radnicima kaplje. Ali, od znoja se ne živi.”

           Pored konkursnih nagrada, Festival dodeljuje I Festivalske nagrade, NAGRADU ZA ŽIVOTNO DELO koju je ove godine poneo istaknuti karikaturista Goran Ćeličanin i PRIZNANJE VITEZ OD ČARAPANIJE – SER HARDI (počasni građanin Kruševca) koja se dodeljuje osvedočenom prijatelju grada,a ove godine ide u ruke glumice Olge Odanović Petrović. Festivalsku Nagradu Rade Brka, za kratku pisanu formu sa specifičnim humorom moravskog podneblja, ove godine dobio je Đokica Miljković iz Novog Sela.

             U okviru Festivala, kao legat velikog majstor akarikature Aleksandra Klasa, Dušanu Ludvigu iz Pančeva, biće uručena nagrada Klasovo majstorsko pero.

               Tradicionalno, završno veče Međunarodnog festival humora i satire „Zlatna kaciga“ je 1. aprila, na svetski Dan šale, ali i dan rođenja velikog kruševačkog glumca Miodraga Petrovića Čkalje. Osim proglašenja pobednika konkursa Festivala I dodele Festivalskih nagrada na završnoj večeri u bioskopu Kruševac od 20 sati, sugrađani će imati prilike da se druže, I dobiju svoje portret- karikature, sa mladim, nagrađenim karikaturistima kao I sa veteranima srpske I svetske karikature u Klubu KCK od 17 :00 – 19:00 sati. U 19 sati u Galeriji Bele sale biće otvorena izložba nagrađenih I karikatura iz najužeg izbora sa ovogodišnjeg konkursa na temu ŽIVOT.

               Kraj Festivala obeležiće proglašenje nove teme 32. konkursa od strane direktora Festivala I direktora KCK, Violete Kaplarević I izvođenje komedije "Ima nešto što bi trebalo da znaš"u režiji Milana Lalovića. U predstavi igraju Milica Janketić, Miloš Lalović, Maja Nikolić I Bojan Krivokapić.

Dobro došli!

Заседање Савета 31. Међународног фестивала хумора и сатире ,,Златна кацига''

Олга Одановић – нова крушевачка витезица, Награда за животно дело – Горану Ћеличанину, одлучио Савет Међународног фестивала хумора и сатире Златна кацига за 2023. Годину

 

     На управо завршеном заседању Савета 31.  Међународног  фестивала  хумора  и  сатире  ,,Златна  кацига'', у Градској управи града Крушевца,којим је председавао заменик градоначелнице Александар Јовановић уз чланове Савета: помоћницу градоначелнице за друштвене делатности Јелену Тодоровић, директорку Културног центра Крушевац Виолету Капларевић,заменицу директорке КЦК Марију Цветковић, главну и одговорну уредницу КЦК и уредницу Фестивала Слађану Обрадовић, представнике КЦК из области програмских делатности, представницу медија Јелену Марковић, новинарку ТВ Плус, истакнуте ауторе из области писане форме  и области стваралаштва за децу, Момира Драгићевића и Дарка Михајловића,  донели су   одлуку  о додели Фестивалских награда, признања ВИТЕЗ ОД ЧАРАПАНИЈЕ – СЕР ХАРДИ и Награде за животно дело.

             Признање Витез од Чарапаније – Сер Харди  додељује се за стваралаштво из области карикатуре, књижевности и драмске уметности оним ствараоцима чије је дело постало део културне националне баштине и који су битно утицали на развој хумора и сатире. По додели Признања, Витез постаје почасни грађанин Крушевца.

               Ове године престижна награда Фестивала иде у руке познате српске глумице Олге Одановић Петровић.

савет 1

            Подсетимо се породице крушевачких витезова: Александар Каракушевић Клас, Павле Минчић, Милован Витезовић, Радивоје Лале Бојичић, Љубивоје Ршумовић, Ранко Гузина,  др Зоран Божовић, Добрица Ерић, Sarlis Chrissantes (тадашњи градоначелник Крфа), др Драган Мандарић, Никола Симић, Душан Ковачевић, Мира Бањац, Недељко Попадић, Сретен Крстић, Душан Поп Ђурђев, Драган Лакићевић, Александар Чотрић, Милован Вржина, Љубодраг Стојадиновић, Синиша Павић, Дарко Бајић, Драган Јовановић, Милорад Мандић Манда,  Радослав Лале Павловић, Јова Радовановић, Слобода Мићаловић Ћетковић, Неђељко Убовић, Даница Максимовић, Милија Вуковић, Миломир Марић, Ненад Окановић и Слободан Симић.

            Савет 31.  Међународног  фестивала  хумора  и  сатире  ,,Златна  кацига'' донео је одлуку да НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО буде додељена карикатуристи, добитнику великог броја престижних домаћих и  интернационалних награда, Горану Ћеличанину. Овај врсни карикатуриста 2007. године добио је Фестивалску повељу Златне кациге.   

савет 2                     

             Награда за животно дело додељује се за стваралаштво из области хумора и сатире (карикатура, књижевност, драмска уметност..) оним ствараоцима  који су своје дело уградили у ризницу националног и светског културног блага.

               Досадашњи добитници ове престижне награде су: Миодраг Петровић Чкаља, Новак Новак, Радмила Савићевић, Властимир Ђуза Стојиљковић, Михајло Бата Паскаљевић, Андреја Златић, Миомир Мики Стаменковић, Драгутин Карло Минић, Милија Вуковић, Радмила Живковић, Анастас Харди Нешић, Радош Бајић, Велимир Бата Живојиновић, Власта Радовановић, Љубиша Самарџић, Срђан Драгојевић, Оливера Катарина, Тања Бошковић, Рада Ђуричин, Драгутин Карло Минић, Драгиша Павловић Расински, Милован Витезовић, Зоран Симјановић и Зоран Аврамовић.

савет 3

              На Савету Фестивала „Златна кацига“ објављен је и добитник признања КЛАСОВО МАЈСТОРСКО ПЕРО, које се додељује  најуспешнијим следбеницима Александра Класа чије карикатуре поседују изражајан и надахнут цртеж, носећи  универзалне идеје. Одлуку о додели овог признања,које ће добити Душан Лудвиг из Београда, донели су досадашњи добитници већином гласова.

             Свечано уручење конкурсних и Фестивалских награда, као и отварање изложбе карикатура са овогодишњег конкурса, одржаће се 1.априла 2023.

ODLUKE ŽIRIJA XXXI KONKURSA MEĐUNARODNOG FESTIVALA HUMORA I SATIRE ,,ZLATNA KACIGA’’ 2023.

I TEME

 

а) ŽIVOT za karikaturu i pisanu formu

 1. b) SLOBODNA TEMA za mlade do 18 godina

 

II KATEGORIJE

 

                       а) Кarikatura

 1. b) Pisana forma (priča, pesma, аforizam)
 2. c) Za mlade do 18 godina

                           ˗˗ каrikatura, strip, kratka šaljiva i duhovita video    

                               forma i pisana forma (satirična priča,pesma ili aforizam)

 

     III BROJ RADOVA

 

              Karikatura i pisana forma (priča, pesma i aforizam)

 

               Ukupno: 284 autora (227 autora za karikaturu i 57 autora za pisanu formu) iz 44 zemlje sveta pristiglo je 639 karikatura, 40 priča, 34 pesme i 767 aforizama

 

     Mladi su poslali 269 karikatura, 51 strip, 4 priče i 1 pesmu.

IV ČLANOVI ŽIRIJA

 

           а) Za karikaturu i za mlade do 18 godina

 

 1.                   Muhamed Đerlek, predsednik

                        2.Mileta Miloradović, član

 1. BranislavMiljković, član
 1. b) Za pisanu formu i za mlade do 18 godina

 

 1. Darko Mihajlović, predsednik
 2. Dragiša Pavlović Rasinski, član
 3. Slobodan Simić, član

          

 

                                                 V NAGRADE

 

а) Za karikaturu

Zlatna kaciga: PAVEL MATUŠKA, CZECH REPUBLIC

266.Pavel MatuškaCZECH REPUBLIK Copy

 

 1. b) Pisana forma

 

Zlatna kaciga za pisanu formu (priča, pesma, aforizam) je Saša Miletić iz Kruševca za aforizam: ,,I radnicima kaplje. Ali, od znoja se ne živi.’’, šifra: ,,Kazablanka’’.

                                            

Nagrada ,,Rade Brka’’ za priču ,,Život u neobičnom selu D.'', pod šifrom,,Vektor '', autor Đokica Miljković iz Novog Sela.

 

Diplome:

 

- za aforizam dobitnik je Zoran Đurović, iz Vršca, pod šifrom ,,Optimista",

- za pesmu ,,A ja i dalje idem pešaka’’ dobitnik je Aleksandar Kocić iz   Aleksinca, pod šifrom ,,Pešak",

- za priču ,,Bolji život'' dobitnik je Tomislav Drvar iz Sombora, pod šifrom ,,Nadrilekar''

                                          

 

 1. v) Konkurs za mlade do 18 godina

 

Nagrada za karikaturu: Victorija Gurkova iz Bugarske.

283 Victorija GurkovaBULGARIA Copy

 

Nagradu za pisanu formu (satirična priča, pesma ili aforizam) i plaketu Zlazna kaciga dobio je Dušan Nestorović OŠ ,,Vasa Čarapić” Beli Potok za priču Kraljević Marko zamalo treći put među Srbima, pod šifrom ,,Dečak sa trešnje 8”.

 

 

Nagrada za strip: Milica Milosavljević iz Beograda.

267 Milica MilosavljevićBEOGRAD Copy

 

Nagrada za kratku šaljivu i duhovitu video formu: Nema

               

U Kruševcu,

25.02.2023. god.

 

 

 

 

 

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates