"Zlatna kaciga"- žiriranje radova

Povodom izbora najboljih radova tridesetdrugog konkursa Međunarodnog festivala humora i satire "Zlatna kaciga", danas u Kulturnom centru, održano je žiriranje radova na temu "Prijatelj". Na konkurs objavljen za mlade do 18 godina, pristiglo je 183 karikature, 18 stripova i jedna priča, dok je na konkurs za karikaturu i pisanu formu od 228 autora iz 44 zemlje sveta pristiglo 508 karikatura, 28 priča, 19 pesama i 439 aforizama.
Odluke o dodeli nagrada  za karikaturu, pisanu formu i nagrade za strip za mlade do 18 godina i Zlatnu kacigu za karikaturu i pisanu formu (priča, pesma i aforizam), doneće članovi žirija koji rade u sastavu:
Žiri za karikaturu i mlade do 18 godina 
1. Saša Dimitrijević ( predsednik )
2. Jelena Ivanović 
3. Branislav Miljković
Žiri za pisanu formu i za mlade do 18 godina
1. Saša Milovanović ( predsednik )
2. Ljiljana Krstić
3. Nebojša Lapčević
Odluke žirija biće objavljene nakon zasedanja Umetničkog veća međunarodnog Festivala "Zlatna kaciga". 
4a096550 cff3 40db b2c8 219cd3057c66

ПРИЈАТЕЉ- НОВА ТЕМА 32. КОНКУРСА ФЕСТИВАЛА ХУМОРА И САТИРЕ „ ЗЛАТНА КАЦИГА“

       У суботу, 1. априла одржано је завршно вече овогодишње, тридестепрве по реду, "Златне кациге".

         Фестивал хумора и сатире „Златна кацига“ је међународног карактера и један од најзначајнијих фестивала у овој области у Србији и региону. .Фестивал програмски траје током целе године , а конкурсна година завршава се 1. априла, Светским даном шале, а на рођендан великана српског глумишта Миодрага Петровића Чкаље.

         У свом уводном обраћању, директорка Фестивала и Културног центра Крушевац, Виолета Капларевић, истакла је непроцењив значај Фестивала као једне од манифестација са најдужом традицијом и постојање огромног фундуса за 31 годину постојања, који представља непроцењиво културно добро не само за Културни центар , као организатора, већ и за град Крушевац, који је покровитељ ове манифестације од оснивања, већ и за Србију. На фестивалу су се надметали уметници из области хуморно сатиричне књижевности и карикатуре. Фестивал, у циљу унапређења и афирмације хуморно-сатиричног стваралаштва,окупља више стотина карикатуриста и писаца из земље и иностранства. Ове године на конкурс су пристигли радови од 284 аутора из 44 земље света ( 639 карикатура, 40 прича, 34 песме, 767 афоризама). Путем конкурса за младе до 18. година, Фестивал подстицајно делује и на развој стваралаштва младих.На 31. Конкурс пристигло је 269 карикатура, 51 стрип, 4 приче и 1 песма.

20h 11

           Жири овогодишњег конкурса за карикатуру (Мухамед Ђерлек, председник жирија, Милета Милорадовић и Бранислав Миљковић) доделио је Златну кацигу за најбољу карикатуру чешком карикатуристи Павелу Матушки. Жири за писану форму (Дарко Михајловић, председник жирија, Драгиша Павловић, Слободан Симић) Златну кацигу додели су Саши Милетићу из Крушевца за афоризам “ И радницима капље. Али, од зноја се не живи.” Награду Раде Брка, за кратку писану форму, са специфичним хумором моравског поднебља, ове године добио је Ђокица Миљковић из Новог Села.

20h 13

             Награду за карикатуру у категорији младих до 18 година добила је Викторија Гуркова из Бигарске. Прича “ Каљевић Марко трећи пут међу Србима”, аутора Душана Несторовића из Белог потока , проглашена је најбољом, а Милица Милосављевић из Београда“Школа стрипа и илустрације”, ментора Милоја Митровића, награђена је за најбољи стрип.

20h 17 20h 18

             Поред конкурсних награда, додељене су и Фестивалске награде, НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО коју је ове године понео истакнути карикатуриста Горан Ћеличанин и ПРИЗНАЊЕ ВИТЕЗ ОД ЧАРАПАНИЈЕ – СЕР ХАРДИ, глумици Олги Одановић Петровић која се овом наградом придружила великој породици крушевачких витезова.Госпођу Одановић у ред витезова “увео “ је заменик градончелнице Александар Јовановић.

20h 24

20h 20

               У програмском делу завршнице 31. конкурса,суграђани су имали прилику да добију своје портрет карикатуре од младих, награђених карикатуриста који су радили у оквиру Мастер клас радионице али и од ветерана српске и светске карикатуре. Након отварања изложбе награђених радова са овогодишњег конкурса , додељена је Награда Класово мајсторско перо, као легат великог мајстор акарикатуре Александра Класа, Душану Лудвигу из Панчева.

19h 9

Изложба награђених радова у наредних 15 дана може се погледати у Галерији Беле сале.

               У програмском делу завршнице,на великој сцени биоскопа Крушевац, наступио је плесни пар који на такмичењима савезног нивоа остварује изузене резултате. Њихов тренер је Милан Николић, а својим плесом крушевачкој публици представили су се Сташа Лапчевић и Данило Стошић. Награђену причу “Раде Брка” читао је Александар Гашић, члан Драмског студија Културног центра и неформалне групе “Културоциклин”

20h 19 20h 16

             Водитељи завршне вечери 31. Златне кацге били су новинари РТК Милица Крстић и Слободан Радичевић.

20h 10

            Крај овогодишњег конкурса и почетак 32. конкурса озваничен је проглашењем нове теме 32. конкурса од стране директора Фестивала и директора КЦК, Виолете Капларевић. Тема 32. Конкурса /2023. - ПРИЈАТЕЉ како за главни конкурс тако и за конкурс за младе до 18. година.

20h 9

                 Извођењем комедије "Има нешто што би требало да знаш"у режији Милана Лаловића, са глумачком екипом Милица Јанкетић, Милош Лаловић, Маја Николић и Бојан Кривокапић, завршен је програмски део 31. Међународног фестивал хумора и сатире “ Златна кацига.”

20h 28 20h 33

ZAVRŠNO VEČE 31. FESTIVALA HUMORA I SATIRE “ZLATNA KACIGA”

PLAKAT A3 Copy

 

ZAVRŠNO VEČE 31. FESTIVALA HUMORA I SATIRE “ZLATNA KACIGA”

Sutra, 1. aprila biće održano završno veče ovogodišnje, tridesteprve po redu, "Zlatne kacige".

         Festival humora i satire „Zlatna kaciga“ je međunarodnog karaktera I jedan od najznačajnijih srpskih festivala u ovoj oblasti .Festival programski traje tokom cele godine ,a konkursna godina završava se 1. aprila, Svetskim danom šale. Ove godine Festival se održava po tridesetprvi put.

         Na festivalu su se nadmetali umetnici iz oblasti humorno satirične književnosti I karikature. Festival, u cilju unapređenja I afirmacije humorno-satiričnog stvaralaštva,okuplja više stotina karikaturista I pisaca iz zemlje I inostranstva. Putem konkursa za mlade do 18. godina, Festival podsticajno deluje I na razvoj stvaralaštva mladih.

           Žiri ovogodišnjeg konkursa za karikaturu (Muhamed Đerlek, predsednik žirija, Mileta Miloradović I Branislav Miljković) dodelio je Zlatnu kacigu za najbolju karikaturu češkom karikaturisti Pavelu Matuški. Žiri za pisanu formu (Darko Mihajlović, predsednik žirija, Dragiša Pavlović, Slobodan Simić) Zlatnu kacigu dodeli su Saši Miletiću iz Kruševca za aforizam “ I radnicima kaplje. Ali, od znoja se ne živi.”

           Pored konkursnih nagrada, Festival dodeljuje I Festivalske nagrade, NAGRADU ZA ŽIVOTNO DELO koju je ove godine poneo istaknuti karikaturista Goran Ćeličanin i PRIZNANJE VITEZ OD ČARAPANIJE – SER HARDI (počasni građanin Kruševca) koja se dodeljuje osvedočenom prijatelju grada,a ove godine ide u ruke glumice Olge Odanović Petrović. Festivalsku Nagradu Rade Brka, za kratku pisanu formu sa specifičnim humorom moravskog podneblja, ove godine dobio je Đokica Miljković iz Novog Sela.

             U okviru Festivala, kao legat velikog majstor akarikature Aleksandra Klasa, Dušanu Ludvigu iz Pančeva, biće uručena nagrada Klasovo majstorsko pero.

               Tradicionalno, završno veče Međunarodnog festival humora i satire „Zlatna kaciga“ je 1. aprila, na svetski Dan šale, ali i dan rođenja velikog kruševačkog glumca Miodraga Petrovića Čkalje. Osim proglašenja pobednika konkursa Festivala I dodele Festivalskih nagrada na završnoj večeri u bioskopu Kruševac od 20 sati, sugrađani će imati prilike da se druže, I dobiju svoje portret- karikature, sa mladim, nagrađenim karikaturistima kao I sa veteranima srpske I svetske karikature u Klubu KCK od 17 :00 – 19:00 sati. U 19 sati u Galeriji Bele sale biće otvorena izložba nagrađenih I karikatura iz najužeg izbora sa ovogodišnjeg konkursa na temu ŽIVOT.

               Kraj Festivala obeležiće proglašenje nove teme 32. konkursa od strane direktora Festivala I direktora KCK, Violete Kaplarević I izvođenje komedije "Ima nešto što bi trebalo da znaš"u režiji Milana Lalovića. U predstavi igraju Milica Janketić, Miloš Lalović, Maja Nikolić I Bojan Krivokapić.

Dobro došli!

Заседање Савета 31. Међународног фестивала хумора и сатире ,,Златна кацига''

Олга Одановић – нова крушевачка витезица, Награда за животно дело – Горану Ћеличанину, одлучио Савет Међународног фестивала хумора и сатире Златна кацига за 2023. Годину

 

     На управо завршеном заседању Савета 31.  Међународног  фестивала  хумора  и  сатире  ,,Златна  кацига'', у Градској управи града Крушевца,којим је председавао заменик градоначелнице Александар Јовановић уз чланове Савета: помоћницу градоначелнице за друштвене делатности Јелену Тодоровић, директорку Културног центра Крушевац Виолету Капларевић,заменицу директорке КЦК Марију Цветковић, главну и одговорну уредницу КЦК и уредницу Фестивала Слађану Обрадовић, представнике КЦК из области програмских делатности, представницу медија Јелену Марковић, новинарку ТВ Плус, истакнуте ауторе из области писане форме  и области стваралаштва за децу, Момира Драгићевића и Дарка Михајловића,  донели су   одлуку  о додели Фестивалских награда, признања ВИТЕЗ ОД ЧАРАПАНИЈЕ – СЕР ХАРДИ и Награде за животно дело.

             Признање Витез од Чарапаније – Сер Харди  додељује се за стваралаштво из области карикатуре, књижевности и драмске уметности оним ствараоцима чије је дело постало део културне националне баштине и који су битно утицали на развој хумора и сатире. По додели Признања, Витез постаје почасни грађанин Крушевца.

               Ове године престижна награда Фестивала иде у руке познате српске глумице Олге Одановић Петровић.

савет 1

            Подсетимо се породице крушевачких витезова: Александар Каракушевић Клас, Павле Минчић, Милован Витезовић, Радивоје Лале Бојичић, Љубивоје Ршумовић, Ранко Гузина,  др Зоран Божовић, Добрица Ерић, Sarlis Chrissantes (тадашњи градоначелник Крфа), др Драган Мандарић, Никола Симић, Душан Ковачевић, Мира Бањац, Недељко Попадић, Сретен Крстић, Душан Поп Ђурђев, Драган Лакићевић, Александар Чотрић, Милован Вржина, Љубодраг Стојадиновић, Синиша Павић, Дарко Бајић, Драган Јовановић, Милорад Мандић Манда,  Радослав Лале Павловић, Јова Радовановић, Слобода Мићаловић Ћетковић, Неђељко Убовић, Даница Максимовић, Милија Вуковић, Миломир Марић, Ненад Окановић и Слободан Симић.

            Савет 31.  Међународног  фестивала  хумора  и  сатире  ,,Златна  кацига'' донео је одлуку да НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО буде додељена карикатуристи, добитнику великог броја престижних домаћих и  интернационалних награда, Горану Ћеличанину. Овај врсни карикатуриста 2007. године добио је Фестивалску повељу Златне кациге.   

савет 2                     

             Награда за животно дело додељује се за стваралаштво из области хумора и сатире (карикатура, књижевност, драмска уметност..) оним ствараоцима  који су своје дело уградили у ризницу националног и светског културног блага.

               Досадашњи добитници ове престижне награде су: Миодраг Петровић Чкаља, Новак Новак, Радмила Савићевић, Властимир Ђуза Стојиљковић, Михајло Бата Паскаљевић, Андреја Златић, Миомир Мики Стаменковић, Драгутин Карло Минић, Милија Вуковић, Радмила Живковић, Анастас Харди Нешић, Радош Бајић, Велимир Бата Живојиновић, Власта Радовановић, Љубиша Самарџић, Срђан Драгојевић, Оливера Катарина, Тања Бошковић, Рада Ђуричин, Драгутин Карло Минић, Драгиша Павловић Расински, Милован Витезовић, Зоран Симјановић и Зоран Аврамовић.

савет 3

              На Савету Фестивала „Златна кацига“ објављен је и добитник признања КЛАСОВО МАЈСТОРСКО ПЕРО, које се додељује  најуспешнијим следбеницима Александра Класа чије карикатуре поседују изражајан и надахнут цртеж, носећи  универзалне идеје. Одлуку о додели овог признања,које ће добити Душан Лудвиг из Београда, донели су досадашњи добитници већином гласова.

             Свечано уручење конкурсних и Фестивалских награда, као и отварање изложбе карикатура са овогодишњег конкурса, одржаће се 1.априла 2023.

ODLUKE ŽIRIJA XXXI KONKURSA MEĐUNARODNOG FESTIVALA HUMORA I SATIRE ,,ZLATNA KACIGA’’ 2023.

I TEME

 

а) ŽIVOT za karikaturu i pisanu formu

 1. b) SLOBODNA TEMA za mlade do 18 godina

 

II KATEGORIJE

 

                       а) Кarikatura

 1. b) Pisana forma (priča, pesma, аforizam)
 2. c) Za mlade do 18 godina

                           ˗˗ каrikatura, strip, kratka šaljiva i duhovita video    

                               forma i pisana forma (satirična priča,pesma ili aforizam)

 

     III BROJ RADOVA

 

              Karikatura i pisana forma (priča, pesma i aforizam)

 

               Ukupno: 284 autora (227 autora za karikaturu i 57 autora za pisanu formu) iz 44 zemlje sveta pristiglo je 639 karikatura, 40 priča, 34 pesme i 767 aforizama

 

     Mladi su poslali 269 karikatura, 51 strip, 4 priče i 1 pesmu.

IV ČLANOVI ŽIRIJA

 

           а) Za karikaturu i za mlade do 18 godina

 

 1.                   Muhamed Đerlek, predsednik

                        2.Mileta Miloradović, član

 1. BranislavMiljković, član
 1. b) Za pisanu formu i za mlade do 18 godina

 

 1. Darko Mihajlović, predsednik
 2. Dragiša Pavlović Rasinski, član
 3. Slobodan Simić, član

          

 

                                                 V NAGRADE

 

а) Za karikaturu

Zlatna kaciga: PAVEL MATUŠKA, CZECH REPUBLIC

266.Pavel MatuškaCZECH REPUBLIK Copy

 

 1. b) Pisana forma

 

Zlatna kaciga za pisanu formu (priča, pesma, aforizam) je Saša Miletić iz Kruševca za aforizam: ,,I radnicima kaplje. Ali, od znoja se ne živi.’’, šifra: ,,Kazablanka’’.

                                            

Nagrada ,,Rade Brka’’ za priču ,,Život u neobičnom selu D.'', pod šifrom,,Vektor '', autor Đokica Miljković iz Novog Sela.

 

Diplome:

 

- za aforizam dobitnik je Zoran Đurović, iz Vršca, pod šifrom ,,Optimista",

- za pesmu ,,A ja i dalje idem pešaka’’ dobitnik je Aleksandar Kocić iz   Aleksinca, pod šifrom ,,Pešak",

- za priču ,,Bolji život'' dobitnik je Tomislav Drvar iz Sombora, pod šifrom ,,Nadrilekar''

                                          

 

 1. v) Konkurs za mlade do 18 godina

 

Nagrada za karikaturu: Victorija Gurkova iz Bugarske.

283 Victorija GurkovaBULGARIA Copy

 

Nagradu za pisanu formu (satirična priča, pesma ili aforizam) i plaketu Zlazna kaciga dobio je Dušan Nestorović OŠ ,,Vasa Čarapić” Beli Potok za priču Kraljević Marko zamalo treći put među Srbima, pod šifrom ,,Dečak sa trešnje 8”.

 

 

Nagrada za strip: Milica Milosavljević iz Beograda.

267 Milica MilosavljevićBEOGRAD Copy

 

Nagrada za kratku šaljivu i duhovitu video formu: Nema

               

U Kruševcu,

25.02.2023. god.

 

 

 

 

 

30. MEĐUNARODNI FESTIVAL HUMORA I SATIRE,, ZLATNA KACIGA"

 Један од најзначајнијих српских фестивала у области хумора и сатире " Златна кацига", 1. априла обележио је 30. година постојања. Изузетно богата радна историја овог Фестивала, која је окупила најзначајнија имена светске карикатуре, за 30 година свог постојања има фундус од преко десест хиљада радова, као и неколико хиљада радова из области писаног хуморно сатиричног стваралаштва. Оно што овај Фестивал издваја од других је и конкурс за младе до 18. година али и фестивалске награде ВИТЕЗ ОД ЧАРАПАНИЈЕ- СЕР ХАРДИ и НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО. Такође Фестивал чува легат великог мајстора карикатуре Александра Класа,те се уоквиру Фестивала сваке године додељује награда КЛАСОВО МАЈСТОРСКО ПЕРО.

                       Поводом јубилеја, програм завршнице Карикатуристи цртају за Вас, проширен је ове године Радионицом карикутре за децу и младе. Осведочена имена српске и светске карикатуре и млади карикатуристи, су од 17 до 19 сати, у Клубу КЦК цртали на лицу места карикатуре  посетилаца Фестивала. Да се подсетимо, ЗЛАТНУ КАЦИГУ за карикатуру добио је Бењамин Але Али из Ирана који се присутнима у сали, жирију и организаторима захвалио преко видео записа. Друго место припало је Мухамеду Ђерлеку из Новог Пазара, а треће место Дамиру Новаку из Хрватске. Награду ,,Раде  Брка " која у свом стилу носи пикантну стилизацију хумора из ових крајева добио је Марко Самарџија из Бачког Доброг Поља. Златна кацига за причу отишла је у руке Драгиши Павловићу Расинском из Крушевца, Залатна кацига за песму  Срби Такићу из Власотинца, а Златна кацига за афоризам Ђокици Миљковић из Новог Села.

                        У 19 сати у Галерији Беле сале отворена је заједничка изложба награђених радова и радова из ужег избора оба конкурса на заједничку тему  ЈУБИЛЕЈ како је било задатао ове године. Додељена је и награда великог мајстора карикатуре Александра Класа, одлуком предходних добитника, Југославу Влаховићу из Београда.За младе до 18 година, главна награда припала је Викторији Гурковој из Бугарске која се такође на Завршној вечери ,присутнима, обратила виде запиасом.

                         На самој завршној вечери која је одржана у 20 сати у Биоскопу Крушевац, додељене су НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО, проф.др Зорану Аврамовићу и ПРИЗНАЊЕ ВИТЕЗ ОД ЧАРАПАНИЈЕ - Сер Харди др Слободану Симићу.

                           Фестивал је и ове године испраћен од стране свог покровитеља Града Крушевца, сарадника, пријатеља Фестивала и суграђана који годинама прате ову престижну манифестацију.

                            Директорка Културног центра Крушевац која је и директорка Фестивала Златне Кациге Виолета Капларевић, на крају завршне вечери, традиционално, прогласила је нову тему 31. конкурса.

                            За главни конкурс тема је ЖИВОТ, а за Младе до 18 година одлучено је да тема буде слободна.

plakat_ZK_2022.jpg

 

 

 

 

 

 

  

 

 

  

 

 

 

ODLUKE ŽIRIJA XXX KONKURSA MEĐUNARODNOG FESTIVALA HUMORA I SATIRE ,,ZLATNA KACIGA’’ 2022.

ZK 2 ZK 6

ODLUKE ŽIRIJA

XXX KONKURSA MEĐUNARODNOG FESTIVALA

HUMORA I SATIRE ,,ZLATNA KACIGA’’ 2022.

 

I TEME

 

а) JUBILEJ za karikaturu i pisanu formu

 1.    b) JUBILEJ za mlade do 18 godina

 

 

II KATEGORIJE

 

                       а) Кarikatura

 1. b) Pisana forma (priča, pesma, аforizam)
 2. c) Za mlade do 18 godina

                           ˗˗ каrikatura, strip i pisana forma

 

     III BROJ RADOVA

 

              Karikatura i pisana forma (priča, pesma i aforizam)

 

            Ukupno: 225 autora (187 autora za karikaturu i 38 autora za pisanu formu) iz 46 zemalja sveta poslalo je 453 karikature,    20 priča, 23 pesme i 715 aforizama

     Mladi su poslali 72 karikature, 4 stripa i 1 pesmu

 

IV ČLANOVI ŽIRIJA

 

           а) Za karikaturu       

 1. Darko Drljević, predsednik
 2. Saša Dimitrijević, član
 3. Branislav Miljković, član
 1. b) Za pisanu formu
 2. Aleksandar Stojadinović, predsednik
 3. Saša Miletić, član
 4. Bratislav Kostadinov, član
 1. v) Za mlade do 18 godina
 2. Bratislav Aleksić, predsednik
 3. Lidija Dragićević, član
 4. Snežana Milanović Ćosić, član

                                                V NAGRADE

а) Za karikaturu

 • Zlatna kaciga: BENJAMIN ALE ALI, IRAN
 • II nagrada: MUHAMED DJERLEK, SRBIJA
 • III nagrada: DAMIR NOVAK, HRVATSKA

DIPLOME:

 1. M.DERHACHOV OLEH, FRANCE
 2. IVAILO TSVETKOV, BULGARIA
 3. MARCO RAMOS, PERU
 4. VALERY MOMOT, UKRAINE
 5. MIRO GEORGIEVSKI, MACEDONIA
 6. JUGOSLAV VLAHOVIC, SRBIJA
 7. ESMAEIL BABAEI, IRAN

 

Članovi žirija

 1. Darko Drljević _____________________

  

 1. Saša Dimitrijević _____________________
 1.       Branislav Miljković _____________________      
 2. b) Pisane forme

 

Zlatna kaciga za priču ,,JUBILEJ ORANGUTANA’’

                                              (šifra:TAMIŠ)

                                               autor: DRAGIŠA PAVLOVIĆ RASINSKI, KRUŠEVAC

                                          

Zlatna kaciga za pesmu ,,SVI SU DANI JUBILEJI''

                                                     (šifra:TAKO JE TO )

                                                     autor: SRBA TAKIĆ,VLASOTINCE

                                                                                                                                

Zlatna kaciga za aforizam,, JUBILARNI,DESETI NALOG DA OBUSTAVI NELEGALNO ZIDANJE,INVESTITOR JE OBELEŽIO DODAVANJEM JOŠ JEDNOG SPRATA .

                                                     (šifra:TIL)

                                                    autor: DJOKICA MILJKOVIĆ, NOVO SELO

                                                          

Nagrada ,,Rade Brka’’ za priču ,,JUBILARNA GODIŠNJICA’’  

                                             šifra: DANGA                                                                                                                                                                                                            

                                           autor: MARKO SAMARDJIJA, BAČKO DOBRO POLJE

 

Diplome;

- za pesmu dobitnik je "JUBILEJ " pod šifrom "Uspomena", autora Momira Vasića iz

Zvornika;,

- za aforizam "STIŽU ME GODINE. SADA JE SVAKA JUBILARNA", dobitnik je

Živko Đuza iz Mrkonjić grada BIH, pod šifrom "ŠIŠANI KUM",

- za aforizam "TRIDESET GODINA SE SVIRA NA NAŠEM TITANIKU. SREĆOM

NEMAMO IZLAZ NA MORE", dobitnik je Sanja Ste Lazović iz Prokuplja, pod šifrom

"JUPITER 2".

                                                

 

Članovi žirija

 

               1.Aleksandar Stojadinović     ________________________

                    

 1. Saša Miletić   ________________________
 1. Bratislav Kostadinov         ________________________    
 2. v) Konkurs za mlade do 18 godina

 

Nagrada za karikaturu i strip:

 

I mesto Victoria Gurkova, Bugarska

 

II mesto   Anđela Petrović, Čarobni svet crtanja, Pančevo

 

III mesto Pavle Tešić, Gimnazija Čačak

 

 

Specijalne nagrade

 

Sava Radovanović

OŠ " Mile Dubljević" Lajkovac

Marina Pavlović

OŠ " Mile Dubljević" Lajkovac

Petra Nišević

„Čarobni svet crtanja“ Pančevo

PISANA FORMA

 

Zahvalnica

Jovana Marković

                                                        

       Članovi žirija

 1. Bratislav Aleksić             ________________
 1. Lidija Dragićević                       ________________
 1. Snežana Milanović Ćosić         ________________

 

U Kruševcu,

11.2. 2022. god.

Benjamin AleAli 1

 

muhamed djerlek 2

 

Damir Novak 2

 

O D L U K A

                             ŽIRIJA ZA RADOVE AUTORA DO 18 GODINA

                     ZA 30. MEĐUNARODNI FESTIVAL HUMORA I SATIRE

 

                                         ZLATNA KACIGA

                                  Kruševac, 2020

                Žiri za radove autora do 18. godina 30. Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“, koji je zasedao 10. februara 2022. godine u prostorijama Kulturnog centra Kruševac, doneo je sledeću odluku:

 

KARIKATURA

 

I mesto

Victoria Gurkova

Bugarska

II mesto

Anđela Petrović

Čarobni svet crtanja, Pančevo

III mesto

Pavle Tešić

Gimnazija Čačak

 

Specijalne nagrade

 

Sava Radovanović

OŠ " Mile Dubljević" Lajkovac

Marina Pavlović

OŠ " Mile Dubljević" Lajkovac

Petra Nišević

„Čarobni svet crtanja“ Pančevo

PISANA FORMA

 

Zahvalnica

Jovana Marković

 

 

Odluke žirija za pisanu formu

Međunarodnog Festivala humora i satire Zlatna kaciga

Žiri u sastavu:

 1. 1. Aleksandar Stojadinović (predsednik),
 2. Saša Miletić (član),
 3. Bratislav Kostadinov (član),

dana 10.02.2022. doneo je sledeće odluke:


Zlatna kaciga za aforizam: “Jubilarni, deseti nalog da obustavi nelegalno zidanje, investitor je obeležio dodavanjem još jednog sprata.” Pod šifrom ''TIL'', autor Đokica Miljković iz Novog Sela.

Aforizam koji je uspeo da poveže nespojivo-jubileje i novopečene bogataše.

Dobitnik ''Zlatne kacige'' za pesmuSvi su dani jubileji“ pod šifrom ''TAKO JE TO'' je Srba Takić iz Vlasotinca.

U ova teška vremena, ova pesma nas, na svima razumljiv način, poziva da ne zaboravimo dobrotu i otimizam u svakodnevnom životu.

Dobitnik ''Zlatne kacige'' za priču ''JUBILEJ ORANGUTANA"pod šifrom ''TAMIŠ'' autor Dragiša Pavlović Rasinski iz Kruševca.

Alegorijska priča o evoluciji u vrhu vlasti.

Nagrada ''Rade Brka'' za priču ''Jubilarna godišnjica, pod šifrom ''Danga '', autor Marko Samardžija iz Bačkog Dobrog Polja.

Gorka priča, pisana narodskim jezikom, koja govori o urušavanju porodičnih vrednosti i običnom čoveku koji ne uspeva da se snađe u vihoru tranzicije.

Diplome;

- za pesmu dobitnik je "JUBILEJ " pod šifrom "Uspomena", autora Momira Vasića iz Zvornika;,

- za aforizam "STIŽU ME GODINE. SADA JE SVAKA JUBILARNA", dobitnik je Živko Đuza iz Mrkonjić grada BIH, pod šifrom "ŠIŠANI KUM",

- za aforizam "TRIDESET GODINA SE SVIRA NA NAŠEM TITANIKU. SREĆOM NEMAMO IZLAZ NA MORE", dobitnik je Sanja Ste Lazović iz Prokuplja, pod šifrom "JUPITER 2".

Kruševac. 10.02.2022.god.

           Članovi žirija

 1. Alksandar Stojadinović ..............................................
 1. Saša Miletić ..............................................................        

                  

 1. Bratislav Kostadinov .................................................

 

 

ZAPISNIK O RADU ŽIRIJA ZA

KARIKATURU 30. KONKURSA MEĐUNARODNOG

FESTIVALA HUMORA I SATIRE ,,ZLATNA KACIGA''

(KRUŠEVAC – SRBIJA)

Žiri radio u sastavu:

 • Darko Drljević, predsednik žirija
 • Saša Dimitrijević, član
 • Branislav Miljković, član

U prvom krugu selektovanja prispelih radova (453 karikatura od 187 autora iz 46 zemalja) izabrane su karikature koje će ući u katalog Festivala. U drugom krugu selektovanja članovi žirija su iz preostalih radova odabrali svako po 5 radova, čime je napravljen najuži izbor radova. Tako odabranih 10 karikatura članovi žirija su ocenjivali poenima od 1 do 10. Sabiranjem poena dobijen je konačni redosled 10 najuspešnijih karikatura po mišljenju žirija. Taj redosled je prikazan u priloženoj tabeli.

Prvu nagradu (sa 30 poena ) dobio je Benjamin Aleali (Iran), drugu nagradu dobio je Muhamed Đerlek (Srbija), ( 26 poena) a treću nagradu   Damir Novak (Hrvatska, ( 21 poen)

Diplome;

1..Derhachov Oleg , France,

 1. Ivailo Tsvetkov, Bulgaria,
 2. Marko Ramos, Peru,
 3. Valery Momot, Ukraine,
 4. Miro Georgievski, Macedonia,
 5. Jugoslav Vlahović, Srbija,
 6. Esmael Babaei, Iran.

KRUŠEVAC, 10.02.2022.GOD

                                                                           Članovi žirija

 1. Darko Drljević_____________________

  

 1. Saša Dimitrijević   ______________________
 1. Branislav Miljković   _____________________        

Izložba karikatura Darka Drljevića

DARKO DRLJEVIC PLAKAT

 

zzz 5 zzz 11

zzz 4 zzz 7

Izožba karikatura Darka Drljevića dobitnika Zlatne kacige za karikaturu 2021. godine zvanično je otvorena u četvrtak 10. februara u Galeriji KCK.

Na samom početku obratila se Violeta Kaplarević direktorka Kulturnog centra.

O značaju stvaralaštva Darka Drljevića govorio je Saša Dimitrijević istaknuti karikaturista i član žirija Zlatne kacige za karikaturu 2022.

Izložba će biti otvorena do 23. februara.

 

Darko Drljevic, rodjen 1962. godine u Kolašinu, Crna Gora.

Predsednik je Udruženja karikaturista Crne Gore i ogranka evropskog Udruženja karikaturista (FECO Montenegro).

Do sada je osvojio 226 nagrada na medjunarodnim takmičenjima. Izlagao na 60 samostalnih i preko 460 kolektivnih izložbi.

Osnivač je i glavni urednik humorističkog magazina ,,Tuš” i organizator velikog medjunarodnog festivala karikature - Kolašin.

Bavi se slikarstvom, ilustracijom, grafikom , ilustrovanjem udžbenika, kao i animiranim filmom.

Radio je za mnoge crnogorske dnevne novine kao sto su ,,Pobjeda”, Publika”, Republika” ,,Dnevne novine”, kao i magazine,,Omladinski pokret” u kojem je započeo svoju karijeru 1984 g. zatim, ,,Osisani jez”, ,,Ilustrovana politika”, ,,Vecernje Novosti”, ,,Blic’’…

Od strane medjunarodnog zemunskog festivala 2000 . godine je proglašen za karikaturistu godine u Srbiji i Crnoj Gori.

Objavio je knjigu karikatura i kratkih priča 2010. godine.

Trenutno radi kao karikaturista –komentator na portalu RTCG i povremeno u dnevnom listu ,,Pobjeda” .

Dobitnik je specijalne nagrade za slikarstvo u Nakcivanu- Azerbejdžan 2013. godine, kao i nagrade ,,selected work “ za akvarel u Katmanduu , Nepal 2017 .

Ilustrovao je mnoge knjige i školske udzbenike. Objavljivao je karikature i u raznim TV emisijama. Bavio se i amaterskim pozorištem. Na festivalu amaterskih pozorišta u Bijelom Polju, za predstavu ,,Conekt” osvojio je specijalnu nagradu za najbolji autorski tekst.     

Veliki svetski festival karikature u Zemunu mu je objavio knjigu karikatura –Karikaturista gost 2018. sa dvojezičnim tekstom, a crnogorska nacionalna zajednica u Zagrebu mu je izdala veliku Monografiju, 2018. Godine.

Dobitnik je i najvece opstinske nagrade - Plakete grada Kolašina 2021. godine.

Živi i radi u Podgorici.

Marija Stojadinović

Urednica likovnog programa KCK

01 katalog 01

katalog 02 katalog 2

 

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates