НОЋ ПОЗОРИШТА (European Theater Night) - КРУШЕВАЦ 2021.

noc muzeja 2021 2

 

          Културни центар Крушевац по четврти пут у нашем граду организује Међународну манифестацију  „Ноћ позоришта“(European Theater Night). Ове године обележава се 20. новембра у 25 градова Србије у којима ће бити приказано око 30 позоришних представа и  20 пратећих програма који ће се одвијати у позориштима, културним центрима, студентским културним центрима, библиотекама, музејима. Овогодишњи садржаји Манифестације у већини су посвећени вршњачком насиљу, као и позоришној едукацији.

          „Ноћ позоришта“ у Крушевцу траје седам дана. Програми ће се одвијати у холу и Белој сали. Започела је отварањем изложбе костима, 20.новембра, из радионице Аматерског позоришта „Бранислав Нушић“ Културно образовног центра Шид и фундуса Драмског студија Крушевачког културног центра која се може погледати током целе недеље (20- 27.11.2021.) Исте вечери изведена је прва реприза позоришне представе „Краљ Иби“, настала по тексту Алфреда Жарија, у продукцији неформалног удружења „Културоциклин“, групе „Бахтало диве“ и Културног центра, а у режији Сандре Максимовић и извођењу чланова  „Културоциклина“.

У петак, 26. новембра са почетком у 19 сати биће изведена позоришна представа за децу „Симфонија у ф дуру, илити мала лекција против шунда“. Ова монодрама је ауторски пројекат глумца, луткара и уредника у КОЦ-у Шид Цветина Аничића. На Фестивалу монодрама за децу у оквиру Змајевих дечијих игара проглашена је најбољом представам 2018. године. Манифестација „Ноћ позоришта“ у организацији Крушевачког културног центра биће завршена позоришном представом „О Мирјани и онима око ње“, текст Ивор Мартинић, режија Ернест Међедовић и Зоран Кованџић, игра Аматерско позоришна трупа „Чкаља“ из Крушевца.

            Европска манифестациј „Ноћ позоришта“ организује се у европским градовима од 2008., а у Србији од 2011. године у организацији Удружења „Ноћ позоришта“ из Новог Сада.

Ноћ позоришта 1 Ноћ позоришта 9

Ноћ позоришта 8 Ноћ позоришта 10

Ноћ позоришта 15 Ноћ позоришта 18

Песничко вече ЗЕМЉА

zemlja

 

ПЕСНИЧКО ВЕЧЕ - ЗЕМЉА
У петак, 19. новембра у Клубу КЦК одржано је песничко вече чија тема је била ЗЕМЉА. Ове песничке вечери имају за циљ окупљање младих крушевачких песника, пре свега средњошколаца, који кроз песнички израз али и интерактивну комуникацију учесника и публике дискутују о поезији. Овакав концепт песничких вечери привукао је пажњу младих ствараоца те се овај циклус, од када је покренут у оквиру овогодишњег Лета културе, наставља сваког месеца на различите теме (Месец, Сунце).
Земља 5 Земља 8
Земља 2 Земља 3

Удружење историчара Расинског округа

istoricari rasinskog okruga

Поводом годишњице од оснивања УДРУЖЕЊА ИСТОРИЧАРА РАСИНСКОГ ОКРУГА  у Белој сали Културног центра Крушевац одржана је свечана акдемија на којој су учествовали чланови удружења. Том приликом представили су своју активност, циљеве рада, захвалили су се на подршци коју су као удружењ добили, посебно Културном центру Крушевац који је препознао важност удружења и од првих дана успоставио активну сарадњу са њима. Тако су у протеклом периоду наши суграђани на порталима Културног центра Крушевац имали прилике да се упознају са многобројним предавачима који су објављивали радове на различите теме које су на занимљив, приступачан, информативан начин водиле кроз разне значајне периоде српског народа.
На свечаној академији поред захвалница  уручене су и награде учесницима квиза за постигнуте резултате.

Istoricariss 1 Istoricariss 33
Istoricariss 28 Istoricariss 23

Резултати квиз такмичења „Шта знам о историји свог града“

Одржано: 29.10.2021. године преко Гугл учионице.

Основне школе: учествовало 13 екипа

Време израде теста: 15 минута 18:30-18:45

 1. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. – 26/30 поена (ОШ „Драгомир Марковић“ – Крушевац)

   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. – 26/30 поена (ОШ „Бранко Радичевић“ – Крушевац)

 1. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. – 22/30 поена (ОШ „Иво Лола Рибар“ – Александровац)

   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. – 22/30 поена (ОШ „Велизар Станковић Корчагин“ В. Шиљеговац)

 1. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. – 20 /30 поена (ОШ „Доситеј Обрадовић“ – Крушевац)
 2. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. – 15/30 поена (ОШ „Станислав Бинички“ – Јасика)

   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. – 15/30 поена (ОШ „ Аца Алексић“ – Александровац)

   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. – 15/30 поена (ОШ „Нада Поповић“ – Крушевац)

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. – 15/30 поена (ОШ „Нада Поповић“ – Крушевац)

 1. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. – 13/30 поена (ОШ „Нада Поповић“ – Крушевац)
 2. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. – 12/30 поена (ОШ „ Нада Поповић“ –Крушевац)
 3. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. – 11/30 поена (ОШ „Драгомир Марковић“ – Крушевац)
 4. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. – 9/30 поена (ОШ „ Аца Алексић – Александровац“)

Средње школе

Учествовале су четири екипе.

Време израде теста: 18:30-18:45

 1. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. – 29/30 поена (СМШ “Стеван Христић” – Крушевац)
 2. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. – 24/30 поена (Економско-трговинска школа – Крушевац)
 3. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. – 18/30 поена (Прва техничка школа – Крушевац)
 4. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. – 17/30 поена (Прва техничка школа – Крушевац)
 

Изложба слика - Мали формат УЛУПУДС-а

Традиционална изложба „МАЛИ ФОРМАТ УЛУПУДС-а“ званично је отворена у 10.новембра у 19 сати у Легату Милића од Мачве.
Од 2007. године, одржавала се под називом „Радови малог формата“ а од 2016. је назив измењен у „МАЛИ ФОРМАТ УЛУПУДС-а“.
Овогодишња традиционална изложба Сликарско-графичке секције “Мали формат” обједињује радове 59 уметника из различитих секција УЛУПУДС-а, који путују кроз Србију обилазећи девет градова до свог крајњег одредишта - Београда, где ће на отварању бити додељена награда раду који је током претходне године освојио највећи број гласова публике. ( Тијана Стојиљковић, историчар уметности, реч из каталога)
Изложба је путујућа и сваке године обиђе велики број галеријских и музејских простора широм Србије, а публика ће бити у прилици да гласа за најбољи рад.
Поставка је разноврсна и обухвата акварел, акрил, уље, мозаик, колаж,цртеж, класичне и дигиталне графике, илустрацију, фотографију, комбиноване технике... док су теме разноврсне и многобројне...
Изложба ће бити отворена до 25.новембра.
Марија Стојадиновић
Небојша Лапчевић
IMG 6490 IMG 6498
IMG 6496 IMG 6462

Представљање књиге Гордане Влаховић - КУД НЕСТАДЕ НЕБО РОСУЉЕ

У четвртак, 4. новембра са почетком у 19 часова у Белој сали Културног центра Крушевац, (а у складу са епидемиолошким мерама уз ограничен број посетилаца и обавезно ношење маски) представљена је књига Гордане Влаховић КУД НЕСТАДЕ НЕБО РОСУЉЕ у издању Агоре из Зрењанина. О овој породичној причи говориле су, поред ауторке, Миланка Милосављевић Милосављевић и Јелена Протић Петронијевић. У музичком делу програма учествовао је Иван Миладиновић.

Техничка подршка: Бранислав Симић, Гордана Радисављевић и Веркан Гвозденовић

 

 

 

У Белој сали додељене награде

Завод за јавно здравље Крушевац поводом завршетка октобра - месеца правилне исхране, организовао је завршну манифестацију на којој су додељене награде и дипломе најуспешнијим  учесницима  традиционалног ликовоног и литерарног конкурса "Бирам паметније, храним се здравије". Ученицима са подручја Расинског округа, чији су радови вредновани највишим оценама, награде  је доделила координатор васпитања за здравље Виолета Милићевић.

 

Гост Тв Прве - Лука Степановић, полазник Ликовног студија КЦК Маја Олић

БИЋУ ВЕЋИ ОД ПИКАСА

Поводом Светског дана  уметника, гост Тв Прве, у емисији ПРАКТИЧНА ЖЕНА , био је Лука Степановић  (7 година),најмлађи полазник Ликовног студија Културног центра Крушевац Маја Олић. После своје , изузетно запажене, прве самосталне изложбе у Галерији Беле сале КЦК, овај талентовани дечак развија свој дар под будним оком  ликовног педагога, академског вајара и уредника ликовног програма наше куће Марије Стојадиновић која веома успешно води ову школу из које ће, можда због великог броја даровите деце , заиста израсти неки нови Пикасо.

Школе и секције Кулрурног центра Крушевац имају своју вишедеценијску традицију, а из њих су потекли многи данашњи глумци, музички ствараоци,награђивани плесачи.Све школе имају своје одобрене наставне програме, динамику рада, јавне часове, трају од октобра до половине јуна,а пре свега имају за циљ , поред раног препознавања талента, социјализацију деце кроз заједничка интересовања.

 

ВИДЕО СНИМАК ГОСТОВАЊА

2021  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates