Изложба слика "МАЛИ ФОРМАТ УЛУПУДС-а"

ULUPUDS plakat 2017

Изложба МАЛИ ФОРМАТ - сликарско графичке секције УЛУПУДС-а званичо je отворена  у среду 15.новембра у Легату Милића од Мачве у 19 сати.

Ова изложба  УЛУПУДС-а је традиционална, а 2017. је једанаеста година постојања. Од 2007. године, одржавала се под називом „Радови малог формата“ а од прошле, јубиларне 2016. је назив измењен у „МАЛИ ФОРМАТ УЛУПУДС-а“.

Изложба је путујућа и сваке године обиђе велики број галеријских и музејских простора широм Србије.

Поставка је разноврсна и обухвата акварел, акрил,уље (на платну, картону, дасци), калиграфију, мозаик, колаж, дигитални и класичанцртеж, класичне и дигиталне графике, керамику, илустрацију, дигиталну и класичнуфотографију, комбиноване технике... док су теме разноврсне и многобројне...
Програм је најавио Небојша Лапчевић, а о концепту Изложбе је говорила Марија Стојадиновић.

Изложба ће бити отворена до 26.новембра.

 rasinius2011 13

 rasinius2011 9

rasinius2011 17

каталог

Опширније...

ЈЕСЕЊА ИЗЛОЖБА РАСИНИУС-a

korice

 Отварање ЈЕСЕЊЕ ИЗЛОЖБА РАСИНИУС 2017.

ОБНОВИМО МАНАСТИР МИЛЕНТИЈУ

Уторак 7.новембар –Легат Милића од Мачве у 19 сати

 Јесења изложба Удружења ликовних уметника РАСИНИУС - ОБНОВИМО МАНАСТИР МИЛЕНТИЈУ званично је отворена у уторак 7. новембра у 19 сати уЛегату Милића од Мачве.

Овогодишња Изложба има посебан значај у подсећању јавности о важности и потреби обнове манастира Милентија.

 На Изложби су представљена многа репрезентативна дела чланова Удружења, али и гостујућих значајних уметника: Милоша Шобајића, Момчила Моме Антоновића, Генадија Правоторова, Сергеја Харламова, Слободана Ганета Милосављевића, Петра Ђузе, Драгана Тодоровића, Живојина Велимировића, Милана Ђокића...

Изложбу је отворио Љубиша Бата Ђидић- председник Савета Легата Милића од Мачве.

Присутне је поздравила Виолета Капларевић - директорка КЦК.

Преневши благослов епископа Господина Давида, секретар Православне крушевачке епархије отац Драги Вешковац обратио се присутнима.

Своје стихове из Књиге о Милентији, Љубише Бате Ђидића (Православна крушевачка епархија, 2017.) говорили су песници: Љиљана Пантелић, Јелена Протић Петронијевић, Горан Минић, Вељко Стамболија и Верољуб Вукашиновић.

Посетиоци су имали прилику да виде изданке плодне Немањићке винове лозе из Хиландара која ће бити засађена крај обновљеног манастира Милентија.

О концепцији Изложбе говорила је Марија Стојадиновић, уредница ликовног програма КЦК.

Изложбу је отворио Љубиша Бата Ђидић, председник Савета Легата Милића од Мачве.

Програм је водио Небојша Лапчевић.

КАТАЛОГ 

ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА "ИСТОРИЈА СРПСКЕ КРУНЕ"

У сусрет обележавању Дана ослобођења града Крушевца, у Легату Милића од Мачве промовисан је документарно- историјски филм "Краљевски топ, историја српске круне". Ово је уједно пример добре сарадње две установе у култури, Историјског архива Крушевац и Културног центра Крушевац.

Редитељ филма је Велимир Стојановић.

Промоцији су присуствовали представници локалне самоуправе, јавног и политичког живота града Крушевца.

film 4 film 7

film 2 film22 2

IZLOŽBA "ELEMENTARNO"- MILAN ĐURIĆ

U Legatu Milića od Mačve,  u subotu 01.07.2017. sa početkom u 20h otvorena je izložba slika autora Milana Đurića,  akademskog silara iz Budimpešte i direktora Srpskog kulturnog centra u Budimpešti.  Izložbi u organizaciji KCK i Umetčke grupe Arte,  prisustvovali su i članovi te grupe iz Jagodine.  O izložbi je govorila Marija Stojadinović,  urednica likovnog programa KCK,  a program je vodio Nebojša Lapčević.  Izložba će biti otvorena do kraja jula meseca.

elementarno 2

elementarno 11

elementarno 31

NOĆ MUZEJA 2017.- OTVARANJE IZLOŽBE MOME ANTONOVIĆA

Legat Milića od Mačve, Subota, 20. maj 2017. u 20:00

Културни центар Крушевац  је  у  XIV Ноћи музеја понудиo  значајне садржаје на две локације , у Галерији КЦК и у Легату Милића од Мачве.

 Изложба  дигиталних  колажа Портрет витешке кациге Николе Милчева отворена је Галерија КЦК  у 18:30

Никола Милчев, рођен 1983. године у Крушевцу. Основне академске и Мастер студије графичког дизајна, завршио је на Факултету уметности Косовска Митровица.

Тренутно је на другој години интердисциплинарних докторских студија, Универзитета уметности у Београду - смер дигитална уметност.

Самостално излагао три пута, учествовао на више међународних пројеката и колективних изложби.

Изложба ће бити отворена до 15.јуна.

Изложба слика Момчила Моме Антоновића Источник Српства- Храм Светог Саве отворена је у Легату Милића од Мачве у 20:00 сати.

Момчило Мома Антоновић је рођен у Крушевцу 1938. Године. Дипломирао  је  на Академији ликовних уметности у Београду 1963. године, у класи професора Недељка Гвозденовића, код кога је завршио и постдипломске студије, а усавршавао се на студијским путовањима у Француској, Италији, Холандији, Грчкој, Шпанији, Немачкој, САД...

Антоновић је на Факултету ликовних уметности у Београду био редовни професор за предмете сликање и цртање, два пута продекан за наставу и декан у три мандата, а 1989. године био је и гостујући професор на факултетима у Будимпешти и Единбургу. Предавао је и на београдској Академији лепих уметности.

Члан УЛУС-а од 1964. године, Антоновић је имао више од стотину самосталних и учествовао на многобројним колективним изложбама и ликовним колонијама, поставши добитник бројних награда.

Момчило Антоновић је поклонио две слике из овог циклуса, и тиме оплеменио уметничку збирку Легата Милића од Мачве.

Изложба ће бити отворена до 20.јуна.

Уредник  ликовног програма КЦК

Марија Стојадиновић

Небојша Лапчевић

Легат Милића од Мачве

Muz2 51

Muz2 71

Muz2 73

Izložba JADOVNO 41 izaziva ogromno interesovanje u Legatu Milića od Mačve

Izložba JADOVNO 41 izazvala je veliko interesovanje posetilaca u Kruševcu a posebno srednjih škola. Organizovano je niz javnih časova istorije  u Legatu Milića od Mačve. Ističemo javne časove profesora istorije Branislava Šoškića, za đake Gimnazije.

Izložba je postavljena do petka.

111

IMG 20170518 143418 2

Promocija knjige BITI ROKENROL

Легат Милића од Мачве

Четвртак, 11. мај 2017. у 20 сати

 

Biti Rokenrol je više od muzike.

Večeras u Legatu Milića od Mačve bili smo svedoci i učesnici priče o istoriji rokenrola na ovim prostorima od strane dva vrsna autora Petra Pece Popovića, vrsnog rok kritičara, istoričara umetnosti i legende rokenrola i dr Mihajla Pantića, dobitnika mnogih književnih nagrada. Uz muzičku pratnju kruševačkog sastava Blues Rezervata čuli smo gotovo neverovatnu priču o popularnoj muzici dvadesetog veka, koju su stvarale generacije muzičara i poklonika takvog zvuka i načina života.

Knjigu "Biti rokenrol" u izdanju Savremenog glasnika uz recenziju Gorana Petrovića,preporučuje čitaocima: biti rokenrol znači biti slobodan, biti kamen koji se kotrlja, to je poruka rokenrola. Nebojša Lapčević je istakao da su mnoge svetske galerije objašnjavale istoriju rokenrola i pop arta, kao galerija Moma iz Njujorka., objašnjavajući kulturu duha i stvaralačku slobodu.Jer umetnost je slobda.

Kruševac je večeras bio rokenrol.

IMG 7981

IMG 7959

IMG 7960

IMG 7967

IMG 7987

IMG 7993

2017  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates