OVOGODIŠNjI NOBELOVAC PETER HANDKE PRIMIO BELOVODSKU ROZETU 2015. GODINE

 

               

Austrijski književnik jula 2015. darivan nagradom "Cvet u kamenu". Zauvek ćemo pamtiti poštovanje prema našoj tradiciji. U svoju sveščicu zapisivao srpske izreke

Do Bele Vode, sela kod Kruševca, poznatog po tradiciji klesarstva i vajarstva vest da je Peter Handke, znameniti pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, stigla je "brzinom munje". Meštane je novost obradovala, ali ne i iznenadila. Dočekujući ekipu "Novosti", ponosno govore: Handke je u julu 2015. godine bio u našem selu, ovde, kraj Zapadne Morave, nagrađen!

Što se Belovođana tiče, oni su svoje rekli četiri godine pre odluke Švedske kraljevske akademije - Peteru Handkeu uručena je nagrada "Cvet u kamenu", priznanje koje se za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i umetnosti uručuje na manifestaciji "Belovodska rozeta". Uglas nam poručuju da su Handkeu dali nagradu, jer je veliki i pisac i čovek.

To je bila 40. po redu smotra u slavu našeg kamena i odluka je donesena jednoglasno - govori, za "Novosti", književnik Velibor Lazarević iz Bele Bode, član komisije za dodelu "rozete". - Handke je rado prihvatio naš poziv i sada kroz šalu govorimo da smo bili "vidoviti". Otkako se dobitniku uručuje "rozeta", simbol naše duhovnosti i svetinje, nikada se nije dogodilo da tu nagradu dobije loš čovek. Zbog nespornog stvaralaštva, ali i zbog svog nesebičnog humanitarnog rada i ljubavi prema našem narodu, priznanje je otišlo u ruke austrijskom piscu.

Handke je bio oduševljen kruševačkim krajem, pa je boravak produžio na dva dana. Osim što je obišao Belu Vodu, posetio je i manastir Ljubostinju, kod Trstenika, interesovao se za istoriju srednjovekovne Srbije, tražio da mu se prevede Pohvala knezu Lazaru koju je čuvena Jefimija ovde vezla.

- Poseban doček priređen je piscu u Crkvi Svete Trojice, gde su za njega zvonila zvona, a sveštenik je održao prigodnu molitvu - seća se Lazarević. - Velikog pisca, danas nobelovca, dočekali smo kako znamo i umemo: pogačom, solju i rakijom. Posle je održao i Književnu školu za mlade talente i potpisivao dela "Juče na putu" i "Moravska noć".

Belovođani svedoče da je Handke svuda sa sobom nosio sveščicu i uredno zapisivao neke izreke i zanimljivosti. Posetio je i Muzej klesarstva i vajarstva i potpisao se u knjigu utisaka. U ovom malom galerijskom prostoru, kod Mesne zajednice, gde su brojna svedočanstva o tradiciji klesarskog zanata u Beloj Vodi, ponosno pokazuju potpis nobelovca u knjizi utisaka.

Osnovna škola "Brana Pavlović" iz Konjuha, čije je područno odeljenje u Beloj Vodi postoji još od 1897. godine, a sada može da se pohvali kako im je u klupe seo nobelovac. Tokom boravka u selu, družio se se sa đacima i pokazalo se da je odabrao prave učionice.

- Naši učenici često osvajaju nagrade na literarnim konkursima, neguju lepu reč, a u biblioteci je uvek gužva - ističe, za "Novosti", Mirjana Janković, pedagog konjuške škole, koju pohađa 220 đaka, a u Beloj Vodi danas je njih 28.

Nedaleko od područne škole je i crkva, gde su 2015. nobelovca dočekale devojčice obučene u narodnu nošnju. U porti crkve priređena je večera. Govorio je sveštenik Miroljub Simeunović, koji je u vreme Handkeove posete služio u Beloj Vodi. Kaže i da će uvek pamtiti književnikovo poštovanje prema našoj tradiciji. Kruševljani dodaju da neće zaboraviti ni dobar duh svog dragog gosta.

A baš tog 18. jula 2015. godine kada je Handkeu uručeno priznanje u amfiteatru Bele Vode, bio je rođendan Sofiji, Handkeovoj supruzi. Domaćini su iznenadili gospođu Handke i poklonili joj srebrne minđuše - repliku srednjovekovnog nakita! Prisećaju se koliko je bila dirnuta tim gestom.

- To što je nobelovac boravio negde, pohvala je za svaku sredinu, a kamoli za našu, malu - govori nam Bratislav Spasojević, u to vreme jedan od domaćina u Mesnoj zajednici. - Toliko je jednostavan čovek. Nismo ni bili svesni ko nam je došao.

Nobelovca su dočekali i gradski zvaničnici, na posebnom prijemu u Gradskoj upravi Kruševca. Austrijski pisac i humanista rekao je tada da gaji velika osećanja prema Srbiji:

"Jednom sam rekao da je moje mesto među tragičnim narodima i zbog toga imam toliko osećanja prema Srbiji i njenom narodu".

Kako su "Novosti" zabeležile, nobelovac se posebno oprostio i od meštana sela gde je nagrađen:

"Nikada neću zaboraviti decu i starije ljude, vino koje sam probao ovde i prirodu koju sam video u Beloj Vodi."

SELO SA POTPISOM NOBELOVCA

DA li još neko srpsko selo ima potpis nobelovca, pitaju meštani i nastavljaju:

- Da li je ko god na svetu rukom isklesao ukras od kamena koji nobelovac brižljivo čuva? Niko, osim braće Živanović, treće generacije majstora-klesara. Za njih je izrada rozete darivane Handkeu bila dečja igra.

Majstor Ivan Živanović kaže da takve male rozete izrađuju od peščara, našeg poznatog kamena.

- Dimenzije su do 35 centimetara i trebalo nam je do tri dana da je dovršimo - kaže majstor Ivan, koji sa bratom Draganom nastavlja porodičnu tradiciju u kamenu.

Sofija Babović, Novosti 13.10.2019.

12. Пољопривредни сајам

  1. Пољопривредни сајам

Организатор 12. ПОЉОПРИВРЕДНОГ САЈМА је Комисија за постицање развоја пољопривреде, Служба за пољопривреду града Крушевца и Пољоприведна стручна и саветодавна служба Крушевац ДОО, а уз техничку подршку многобројних, где је ту и наша кућа, Културни центар Крушевац.

Овај Сајам по активностима, пословности и излагачкој понуди има карактер најзначајнијег агробизнис догађаја централне Србије. Вишегодишња традиција и све већи број излагача дао нам подстрек да на основу позитивног искуства, организовања и одржавања изложби и манифестација, учинили смо овај сајам још бољим.

Током овог - XI сајма пољопривреде одржана је:

-        19. Регионална сточарска изложба уписана у Међународни календар сточарских изложби као

-        Изложба пољопривредних производа, домаће радиности, рукотворина, украсног биља, меда, вина и ракије у оквиру које проглашавамо:

  • најлепши славски колач
  • најбоље припремљен котлић – гулаш
  • најбоље припремљен котлић – рибља чорба
  • српско традиционално јело
  • најуређенији штанд у оквиру кога свака Месна заједница представља своје потенцијале
  • најуређенији етно штанд

          Све њих је обишла и оцелнила стручна комисија.

У име Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде државни секретар, Велимир Станојевић је отворио XII Пољопривредни сајам Крушевац 2019, а у име домаћина и главног носиоца сајма, градоначелница града Крушевца, Јасмина Палуровић.

У културно уметничком програму наступио је КУД „14. октобар“ и вокални солиста, Петра Бркић, ученица средње музичке школе „Стева Христић“, одсек соло певање, класа професора Павла Панина.

Sajama 25 Sajama 14

Sajama 27 Sajama 111

 

2019  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates