Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Културни центар Крушевац, као поливалетна установа у култури, настао је 18. фебруара 1992. године и то спајањем Дома омладине и Крушевац филма. Поглед у мало даљу историју рећи ће нам да је простор у Топличиној 2., пре спајања, егзистирао као ДОМ ОМЛАДИНЕ десетак година, а да су биоскопи почели са радом још далеке 1944. године, тако да је нагомилано искуство од 70 година које Културни центар има иза себе и у сећању, достојно респекта и поштовања.
Од самог почетка рада, па до данас, у неприкидном смо узлету ка остваривању идеје да будемо карика која повезује креативни рад на образовању младих за културна стремљења и презентацију врхунских дела уметничког стваралаштва широкој публици града Крушевца и његове околине.
Циљ нам је да створимо нову организациону културу на темељима онога што је до сада рађено, јер ово је кућа која има резултате. Нашим додатним делатностима ћемо покушати да подигнемо ефективност и ефикасност у послу, на тај начин што ћемо понуду у делатностима које нам нису основне, да поправимо са аспекта тржишног уплива, маркетинга, боље понуде и организације. Морамо да будемо најбољи у ономе што стварамо за наше циљно тржиште.
Бренд ове куће је “Златна кацига” и она остаје основа, а што се мене тиче, инсистираћу да граду вратимо *Свечаности слободе*, онај сјај из ранијих времена, и то ће људи из ове куће одрадити, и мислим да ће Крушевљани бити задовољни… Нећемо запоставити ни један од наших програма које имамо. Заиста смо задовољни тимом искусних људи у свим областима које покривају и урадићемо најбоље за наш град и културу града.
Културни центар Крушевац је водећа установа у култури града Крушевца. Мала креативна јединица која се бори са теретом тешких економских времена са циљем да истраје у својој мисији. Окренути градској и сеоској средини, нагиње афирмацији свих оних који културу носе својим ликом и делом и оних, који културу чувају и гаје у аматерским срединама и условима. Мисија Културног центра Крушевац је да сачува оно што треба да се памти и направи и подстакне нешто што треба да остави траг. Наша врата су отворена свима, грађанима Крушевца, и свим истинским пријатељима културе.

Урадићемо најбоље за културу града Крушевца...

djКултурни центар Крушевац има нови тим, и изванредне људске ресурсе. Али у старту, као привредник и економиста кажем да се и ова фирма у овом критичном времену суочава са проблемом неликвидности, али исти успешно и решава...

Телефон: 037 423-025

И-мејл: kck@kck.org.rs

Get Adobe Flash player

Архива сајта...

АРХИВА САЈТА КЦК
 
Архива КЦК
2008 -2011
Архива КЦК 2012

Важни линкови

У четвртак, 20.07.2017. године у 20:00 сати у Клубу КЦК у Крушевцу, одржана је промоција књиге *ШТО МЕ БУДИ* Биљане Станисављевић. На промоцији је ауторка показала сву лепоту своје поезије. А испричали смо и причу како то да је књигу написала Биљана Бабанић, а промовише је Биљана Станисављевић. Наиме Биљана Бабанић се на првој промоцији своје књиге у Народној библиотеци у Параћину венчала за свог супруга Дејана Станисављевића, узела његово презиме и тако у Крушевцу књигу промовише као Биљана Станисављевић. Као гости у програму наступили су и Дејан Станисављевић, Мирослав Живановић, Љубодраг Обрадовић, а технички је програм релизовао Бранко Симић из Културног центра Крушевац...

Ево како је Љубодраг Обрадовић најавио промоцију...

Поштовани пријатељи поезије, културе… Добро вече и добро дошли на вечерашњу промоцију књиге поезије *ШТО МЕ БУДИ* коју је написала Биљана Бабанић, а промовише је Биљана Станисављевић. Како је до тога дошло, сазнаћете у току промоције, од саме ауторке. Мини је посебно драго да је Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Кршевцу у прилици да барем малчице допринесе да ова врсна песникиња своје стихове изговори у предвечерје овог топлог јулског дана у башти Културног центра Крушевац, који је и суорганизатор и реализатор ове промоције. Ја сам одувек мислио да о својој поезији, најбоље говори сам песник својом поезијом, а да је то тачно уверићете се вечерас и сами, али ипак дозволите ми да да вам ипак прочитам делић од оног шта су написали рецензенти књиге.

20157446 10159214138705151 4112728476697718727 o

20158067 10159214131940151 652666474661954785 o

20232008 10159214129115151 4379708428764141172 o

ПРЕДСТАВЉАЊЕ НОВЕ КЊИГЕ АФОРИЗАМА ПРЕКИНУТ ЈЕ ЛАНАЦ КРИМИНАЛА, САД ИМАМО ДВА!

Аутор: Јован Арсић Јовче

Издавач: Културни центар Крушевац

У Музеју винарства и виноградарства у Александровцу одржано је још једно представљање нове књиге књиге афоризама Јована Арсића. Као и на промоцији у КЦК, у пријатном и инспиративном амбијенту Музеја, бројна публика је са пажњом пратила овај догађај.

Присутне је најпре поздравила директорка Музеја винарства и виноградарства Нела Ћурић у име домаћина и организатора, а то су поред Музеја винарства, још и КПЗ Александровца и Завичајни музеј Жупе. Иницијатори овог догађаја су били Иван Брборић, директор завичајног музеја Жупе и Бобан Јовановић, секретар КПЗ Александровца.

Учесници програма, поред аутора били су (у име издавача, КЦК): Лидија Ужаревић, водитељ програма и Јелена Протић Петронијевић, уредник, затим, проф.др Милош Марковић, рецензент, Горан Ћеличанин, илустратор, Вељко Стамболија, критичар, Јелисавета Сауловић, Богдан Бонџић, ђаци Средње школе Свети Трифун који су читали афоризме из књиге, Снежана Драгићевић и Ивко Михајловић, специјални гости аутора. Штимунг и посебну боју овом сусрету су дали Душан Пејчић-Дуца, хармоника, Радмила Бајић, вокал и Милан Бата Петровић, гитара.

И овом приликом се видело и показало колико је корисна и драгоцена сарадња међу културним инстутуцијама, да се увек из те сарадње ствара нови квалитет.   Јован Арсић Јовче је као оригинална личност српске сатире, човек из народа који живи у жупском селу Боботе, благородне природе и бритког језика, повезао неколико градова Расинског округа: Крушевац, Александровац и Варварин. И додаћемо један његов афоризам за крај: НИЈЕ НАШЕ ВРЕМЕ ПРОШЛО, САМО НАМ ЈЕ САТ СТАО!

                                                Јелена Протић Петронијевић

Pp 2

IMG 20170705 194134

Pp 4

Pp 1

Двадесет осма по реду Крушевачка филозофско-књижевна школа, одржана је 23. и 24. јуна 2017. у згради ГУ Крушевац, у оквиру Видовданских свечаности града Крушевца. Учеснике школе поздравили су у име организатора учесницима се обратио директор Културног центра Крушевац, Мирослав Смиљковић и председник Савета школе, књижевни критичар, историчар књижевности, прозни писац и есејиста. Скуп је поздравила и отворила Весна Лазаревић, заменик градоначелника града Крушевца.

Тема заседања је била:

ФИЛОЗОФИЈА, КЊИЖЕВНОСТ И НОВИ МЕДИЈИ

Изузетно актуелна тема овогодишње Крушевачке филозофско-књижевне школе – Филозофија, књижевност и нови медији – мотивисана је неопходном потребом критичког и аналитичког сагледавања кључних облика појављивања, граница и последица друштвених, културних, филозофских, стваралачких и других промена, изазова и противуречности подстакнутих наглим утицајем нових информативних медија на јавни и приватни живот данашњег човека. Те промене и њихове последице, подједнако рефлектоване у непосредном животу и комуникацији међу људима, али и у филозофији, науци, уметности и књижевности, у теоријским и стваралачким идејама и пракси, које и у нашем друштву и култури, као и у целом свету, трају последњих деценија, на овогодишњем заседању Школе, свеобухватно аналитички сагледане и проблематизоване, дале су теоријски продубљену слику најновијег тренутка и стања српске културе у условима појачаног утицаја нових информатичких медија на њу.

Учесници овогодишњег заседања Школе подсетили су да се медијска култура, која се у глобалним размерама нагло развила у последњих шест деценија претходног и садашњег века, технолошки и даље усавршава и шири великом брзином, и да зато постаје неопходан део многих друштвених делатности, па тако и културних и стваралачких. Неки корисници јој се предају идолопоклонички и некритички, други су према њој много опрезнији и резервисанији, док је најмање оних који одбијају „помоћ“ нових медија. Основне карактеристике нових медија – измењен однос према традицији, информатичко знање које доминира над доживљајем, изразити антиелитизам, интернационализам „производа“ културе, ширење моћи посредовања, ослобађање индивидуалности, нестајање публике у класичном смислу речи и друге – преносе се на многе сфере друштвеног и свакодневног живота. Нови медији као средство комуникације улазе у све облике културе – у масовну, индивидуалну, материјалну, сазнајну, стваралачку, духовну. Пред данашње генерације стваралаца и филозофа, који под утицајем медија живе у радикално новој историјској и културној ситуацији, с разлогом се јавља дилема са каквим ће изазовима појмовно мишљење под утицајем нових медија почети да се суочава у блиској будућности и да ли ће нови медији „колонизовати“ стваралачку машту или је усмерити према новим изражајним могућностима. Полазећи од Бодријаровог става, из 1991. године,  да се у добу интернета и других информатичких и медијских новина данас ствара једна хиперкултура која се разликује од реалне и традицијске, поставља се питање: Како се филозофска мисао „сналази“ у околностима ширења нових медија и да ли ти медији у нашем времену угрожавају филозофска и друга истраживања у хуманистичким наукама или их успешно усмеравају према новим областима мишљења и закључивања? Анализирајући облике нове књижевности на интернету, Умберто Еко је, између осталог, указао и на дописивање класичних књижевних дела од стране читалаца, која су све чешћа, што са своје стране упућује на закључак да нова искуства данашњих уметника и нови начини читања и употребе нових технолошких достигнућа отварају бројна питања будућности књижевног стваралаштва, као и стваралаштва у другим уметностима, у сликарству и музици посебно, али и у позоришту, филму, радију, телевизији. Данас је и у нашем друштву несумњиво повећан број корисника нових информатичких средстава, па тако научници и уметници који се баве стварањем, ширењем и коришћењем трајних културних вредности не могу да избегну сусрет са изазовима нових медија чак ни онда када су свесни могућне манипулације коју они доносе.

Седницама су преседавали Марко Недић, Бојан Јовановић, Дивна Вуксановић и Зоран Аврамовић.

Зборник радова са 28. Заседања штампаће се до краја године.

filozofi2017 31

filozofi2017 43

filozofi2017 49

filozofi2017 10

filozofi2017 37

На представљању новог броја часописа ПУТЕВИ КУЛТУРЕ чији је издавач КЦК у Културно-просветној заједници Србије у Београду је најпре присутне у име домаћина поздравила Марија Бишоф, а учествовало је доста аутора и сарадника међу којима: Радомир Мићуновић, Данко Стојић, Југославка Катић,Ненад Вучетић, М.Врањешевић, Слободан Гане Милосављевић ... из Београда. У програм су укључени овом приликом и аутори из Крушевца: Вељко Стамболија, Ивко Михајловић, Драгослав Гогић, Жића Миленковић.У име Редакције: Марија Стојадиновић, Јелена Ђорђевић и Јелена Протић Петронијевић. Музички тренутак је обојио кратким џез варијацијама млади Филип Гогић.

Овај културни догађај су као публика пратили пријатељи ПУТЕВА КУЛТУРЕ, новинари ... и чланови Удружења Крушевљана.

PuteviBG 2

PuteviBG 9

PuteviBG 12

PuteviBG 4

ОД КОРЕНА ДО ДЕОБА - ДРУШТВЕНА СЛИКА СРБИЈЕ У 20. ВЕКУ

Зборник посвећен књижевном делу Добрице Ћосића

У Удружењу књижевника Србије одржан је разговор о зборнику радова с прошлогодишњег заседања Крушевачке филозофско-књижевне школе с темом „Од Корена до Деоба – Друштвена слика Србије у 20. веку“. Зборник је посвећен тумачењу књижевног дела Добрице Ћосића и његовим ставовима о књижевним и политичким кретањима у српској култури и друштву током 20. века. У живом и динамичном излагању, о зборнику су говорили Слободан Кањевац, Зоран Аврамовић, Петар Пијановић, Предраг Ј. Марковић, Марко Недић и Ана Ћосић. Истакнут је велики значај који је Ћосић својом имагинативном и полемичком сликом противуречних кретања српског друштва током целог претходног века оставио у наслеђе нашој култури и књижевности. Такође је наглашено одсуство актуелне критичке рецепције његовог дела и, за узврат, истакнут велики одјек који оно и даље има код данашњих читалаца.

Други део представљања зборника посвећен је антрополошким темама у филозофији и књижевности и појави ограниченог хуманизма у данашњем времену.

Такође је наглашено да ће овогодишње, двадесет седмо по реду заседање Школе, јединствене у Србији по веома продуктивном споју филозофских и стваралачких тумачења важних појава и процеса у савременој српскиј култури, бити посвећено веома инспиративној теми „Филозофија, књижевност и нови медији“. Заседање Крушевачке филозофско-књижевне школе биће одржано у Крушевцу, у време Видовданских свечаности, 23-24. јуна.    

image 0 02 05 c1fd0325ba10c327e1cd0239d2372356605e8561d4cfbf467092ee624267503f V

ВИДЕО ГАЛЕРИЈА КЦК - Webplayer

СтартПретходна123СледећаКрај