ZAVRŠNO VEČE 31. FESTIVALA HUMORA I SATIRE “ZLATNA KACIGA”

PLAKAT A3 Copy

 

ZAVRŠNO VEČE 31. FESTIVALA HUMORA I SATIRE “ZLATNA KACIGA”

Sutra, 1. aprila biće održano završno veče ovogodišnje, tridesteprve po redu, "Zlatne kacige".

         Festival humora i satire „Zlatna kaciga“ je međunarodnog karaktera I jedan od najznačajnijih srpskih festivala u ovoj oblasti .Festival programski traje tokom cele godine ,a konkursna godina završava se 1. aprila, Svetskim danom šale. Ove godine Festival se održava po tridesetprvi put.

         Na festivalu su se nadmetali umetnici iz oblasti humorno satirične književnosti I karikature. Festival, u cilju unapređenja I afirmacije humorno-satiričnog stvaralaštva,okuplja više stotina karikaturista I pisaca iz zemlje I inostranstva. Putem konkursa za mlade do 18. godina, Festival podsticajno deluje I na razvoj stvaralaštva mladih.

           Žiri ovogodišnjeg konkursa za karikaturu (Muhamed Đerlek, predsednik žirija, Mileta Miloradović I Branislav Miljković) dodelio je Zlatnu kacigu za najbolju karikaturu češkom karikaturisti Pavelu Matuški. Žiri za pisanu formu (Darko Mihajlović, predsednik žirija, Dragiša Pavlović, Slobodan Simić) Zlatnu kacigu dodeli su Saši Miletiću iz Kruševca za aforizam “ I radnicima kaplje. Ali, od znoja se ne živi.”

           Pored konkursnih nagrada, Festival dodeljuje I Festivalske nagrade, NAGRADU ZA ŽIVOTNO DELO koju je ove godine poneo istaknuti karikaturista Goran Ćeličanin i PRIZNANJE VITEZ OD ČARAPANIJE – SER HARDI (počasni građanin Kruševca) koja se dodeljuje osvedočenom prijatelju grada,a ove godine ide u ruke glumice Olge Odanović Petrović. Festivalsku Nagradu Rade Brka, za kratku pisanu formu sa specifičnim humorom moravskog podneblja, ove godine dobio je Đokica Miljković iz Novog Sela.

             U okviru Festivala, kao legat velikog majstor akarikature Aleksandra Klasa, Dušanu Ludvigu iz Pančeva, biće uručena nagrada Klasovo majstorsko pero.

               Tradicionalno, završno veče Međunarodnog festival humora i satire „Zlatna kaciga“ je 1. aprila, na svetski Dan šale, ali i dan rođenja velikog kruševačkog glumca Miodraga Petrovića Čkalje. Osim proglašenja pobednika konkursa Festivala I dodele Festivalskih nagrada na završnoj večeri u bioskopu Kruševac od 20 sati, sugrađani će imati prilike da se druže, I dobiju svoje portret- karikature, sa mladim, nagrađenim karikaturistima kao I sa veteranima srpske I svetske karikature u Klubu KCK od 17 :00 – 19:00 sati. U 19 sati u Galeriji Bele sale biće otvorena izložba nagrađenih I karikatura iz najužeg izbora sa ovogodišnjeg konkursa na temu ŽIVOT.

               Kraj Festivala obeležiće proglašenje nove teme 32. konkursa od strane direktora Festivala I direktora KCK, Violete Kaplarević I izvođenje komedije "Ima nešto što bi trebalo da znaš"u režiji Milana Lalovića. U predstavi igraju Milica Janketić, Miloš Lalović, Maja Nikolić I Bojan Krivokapić.

Dobro došli!

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates