Првомајска изложба 2020

Каталог у PDF формату можете прегледати и преузети овде у ова три наведена линка.

ПРВИ ДЕО КАТАЛОГА у PDF формату

ДРУГИ ДЕО КАТАЛОГА у PDF формату

ТРЕЋИ ДЕО КАТАЛОГА у PDF формату

Отворен онлајн конкурс за Првомајску изложбу

253 Legat Galerija Milica od Macve

Удружење Расиниус, Савез синдиката Крушевац и Културни центар Крушевац припремају виртуелну Првомајску изложбу. Аутори морају доставити свој рад у Јпг формату и написати: Име, презиме и назив слике. Материјал послати на e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. дo 12. априла 2020. године. Видимо се на интернету. #ostanikodkuce

Изложба радова са 50. Ликовне колоније ДЕЛИБЛАТСКИ ПЕСАК Панчево

 

1pesak 5 4pesak 1

2pesak 13 3pesak 12

 

Изложба слика СВЕДОЧАНСТВО ВРЕМЕНАзванично је отворена у уторак 12.новембра 2019. године  у 19 сати у Легату Милића од Мачве.

На самом почетку присутне је поздравила Виолета Капларевић, директорка КЦК. О Ликовној колонији Делиблатски песак говорио је Стојан Бошков, председник КПЗ Панчево.

Изложбу је отворио Чедомир Кесић сликар и један од оснивача Ликовне колоније.

Назив изложбе је СВЕДОЧАНСТВО ВРЕМЕНА будући да она говори и представља промене, уметничке правце и процесе, склоности, уметничке технике и друге значајне карактеристике које су карактерисале штафелајно сликарство у претходних 50 година.

Културно просветна заједница Панчево организатор је Ликовне колоније ,,Делиблатски песак“ која је основана 1969. године најстарија је градске културна манифестација у Панчеву и једна је из групе најстаријих и најуспешнијих ликовних колонија  у Србији.

Колонија је дала велики допринос у израстању Панчева у значајни ликовни центар Србије, дајући допринос развоју ликовне културе у граду Панчеву и Србији.

Ликовна колонија је истовремено била и јесте ликовна манифестација, савремена уметничка радионица, стециште уметника, место настанка и приказивања Панчевцима чудесних слика, изазов за младе да се школују и крену мукотрпним али лепим стазама стваралаштва.

У протекла пола века у раду Колоније узело је учешће 430 уметника, од чега 104 из иностранства, око 220 из ликовних центара Србије и преко 100 уметника из Панчева и околине. У педесетогодишњем периоду, у Делиблатском песку настало је 1.300 уметничких дела, понајвише слика, скулптура, цртежа, графика и других ликовних облика изражавања.

Међународни карактер Колоније и уметници који су билигости, значајно су допринели квалитету и разноврсности уметничког стварања, доносили су увек по нешто ново уз присутну свест о потреби да се у кругу Колоније континуирано шанса даје најмлађим академски образованим ствараоцима.

Педесетогодишњица ликовне колоније ,,Делиблатски песак“ Панчево обележена је ретроспективном изложбом од 100 уметничких дела из Уметничке збирке ликовне колоније ,,Делиблатски песак“ Панчево по избору Милета Игњатовића, историчар уметности из Новог Сада.

Од ових 100 дела, у Крушевцу, у Легату Милића од Мачве , од 12. до 26. новембра 2019. године, изложеноје 46 слика и скулптура.

Марија Стојадиновић

Небојша Лапчевић

Изложба слика Олгице Стефановић

 

У Легату Милића од Мачве у четвртак 10. oктобра у 18 сати отворена је Изложба Чувари расковника, уметнице из Новог Сада Олгице Стефановић.

Олгица Стефановић је графички дизајнер, сликар и иконописац члан УЛУС, СУЛУВ и Екслибриса. Имала је преко 35 самосталних изложби у земљи и иностаранству: Сад, Немачка, Пољскa, Мексико, Аргентина, Мађарска, Француска, Грчка, Финска, Белгија...

Крушевац ову уметницу памти по Видовданској изложби у Легату и радионици за децу Моја Ћирилица у сарадњи са часописом Багдала за децу.

Стихове је говорио песник Вељко Стамболија, а програм је водио Небојша Лапчевић. Љубиша Ђидић је отворио изложбу:,,Прву метафору смо добили у средњевековном мајстору, зографу, фрескописцу, на камену, у повељма, хагиографијама, папиру, калиграфу... Овде Олгица оживљава сав тај свет рајских птица, змајева, слова ћириличних...“

lll 1

lll 2

 

Представљање књиге ХИЛАНДАР И СВЕТА ГОРА ИЗМЕЂУ МИТА И ИСТОРИЈЕ

 

 

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ

ХИЛАНДАР ИЗМЕЂУ МИТА И ИСТОРИЈЕ

др АЛЕКСАНДАРА Б. ЛАКОВИЋА

У Легату Милића од Мачве у организацији Багдале и КЦК, у петак 20.08.2019. представљена је књига путописа др Александра Б. Лаковића Хиландар између мита и историје која је изашла у издању К.Ц. Градац,Рашка и суиздаваштву Духовног Луга, Крагујевац.

О књижевном и духовном делу обогаћеном уметничком фотогравијом Рајка Каришића, Горана Вељковића и Мирослава Јерамића говрили су књижевни критичарМилош Петровић и књижевник Љубиша Ђидић. Књига је недавно награђена Ненадовићевом наградом.

У програму су наступили Хор Бисер и књижевник и Енес Халиловић, добитник награде Меша Селимовић као сарадник Багдале.

Hilandar 12 Hilandar 36

Hilandar 20 Hilandar 9

ПОЕТСКО-МУЗИЧКИ ТРИПТИХ ,,РАСПЕТО КОСОВО" 2019.

 

 

На платоу цркве Лазарице, по десети пут одржан је традиционални програм Распето Косово у оквиру Видовдана 19. Програм је тематски био посвећен 630-годишњици од Косовског боја, али и подсетио на 800 година аутокефалности Српске православне цркве, и 610 година од настанка песме Слово Љубве, Деспота Стефана Лазаревића.

         У богатом поетско-музичком триптиху наступили су: мецосопран Наташа Јовић Тривић, клавир-др Миливој Вељић, Урош Родић са Дечјим хором КЦК, хоровођа  проф.Виолета Јовановски и проф. клавира Иваном Лазаревић, Страхиња Савковић – тенор и Хор Свети кнез Лазар, глумац Милија Вуковић, баритон Милутин Јоцић...

        Своје поетске дарове принели су песници са Косова и метохије: Живојин Ракочевић, Милан Михајловић и Ненад Раденковић Јеро уз глас народног појца, Тамере Капетановић.

Извођене су композиције Мирољуба Аранђеловића Расинског, програм је уредио Небојша Лапчевић, водитељ је била Лидија Ужаревић.

 Raspeto 47

Raspeto 50

 

Raspeto 81

Изложба Павла Поповића

 

Raspeto 12 Raspeto 14

 

У Легату Милића од Мачве 21.06.2019. отварена је Изложба Павла Поповића, У сјају светских мајстора, а у оквиру манифестације Распето Косово, Видовдан 2019. чији је покровитељ Град Крушевац.

Павле Поповић је аутор преко 150 самосталних изложби, добитник бројних награда. У Легату је изложио колекцију репродукција: Рембраната, Веласкеза, Вермера, Месејеса...

Госте је поздравила директорка КЦК, Виолета Капларевић, а изложбу је свечано отворила Заменица градоначелника Крушевца, Весна Лазаревић.

О изложби су говорили Љубиша Ђидић и Марија Стојадиновић.

У музичком делу програма наступили су ученици Музичке Школе Стеван Христић са професорком флауте Мирјаном Станковић.

Raspeto 21 Raspeto 10

Raspeto 16 Raspeto 23

ИВАН НАУМОВ – АУТОР КЊИГЕ И СЦЕНАРИСТА ,,БАЛКАНСКА МЕЂА“ У ЛЕГАТУ МИЛИЋА ОД МАЧВЕ

Руски писац Иван Наумов, хит књиге ,,Балканска међа“ (Информатика, Београд, 2019.) и сценариста истоименог филма који обара све рекорде гледаности, у понедаљак 17. Јуна 2019. је био у посети Легату Милића од Мачве ,,Косово први праг Србије“.

Наумов (1971. Москва) је аутор и следећих дела: Размена заробљеника (2008.), Дечак са сабљом (2012.), Сенке (2012.)... Аутор је и више од четрдесет прича и новела. Лауреат многих књижевних награда.

,,Балканска међа“ је бескомпромисан роман. Кроз патњу и бол пробијају се понос и нада, чинећи нас јачим“.

Великог руског писца су угостили Небојша Лапчевић и Љубиша Ђидић, председник Савета Легата. Након разгледања Милићевих слика, ипресионаран сликама великог српског сликара, Иван Наумов се уписао у књигу утисака.     

2020  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates