Конференција за новинаре- програм за месец децембар 2015.

 

У Медија центру КЦК, 2. децембра 2015. године одржана је конференција за новинаре, поводом представљања остварених резултата у програмском делу у 2015.години и најава програма за месец децембар, са посебним освртом на 15 година од оснивања и рада Легата Милића од Мачве.

Директор КЦК мр Мирослав Смиљковић посебно је истакао да ће до краја децембра 2015. бити организовано укупно 423 програма, са посетом од око 50.000 гледалаца.

tabela1 Custom

tabela2 Custom

 

„Јуче је целодневни програм посвећен обележавању Светског дана борбе против АИДС-а, а данас је у Белој сали КЦК одржан 12. Фестивал подводног филма. Од великог броја програма издвојио бих премијеру новогодишње представе ДЕДА ЛЕД ИЗ ФРИЖИДЕРА, по тексту Радослава Савића- Брке, у адаптацији и режији Лидије Ужаревић, а у извођењу чланова драмског студија КЦК БАТА МИЛАДИНОВИЋ.“- рекао је на крају свог излагања директор КЦК мр Мирослав Смиљковић.

decembar 1

Директор се, у име КЦК посебно захвалио Министарству културе и информисања, које је финансирало четири пројекта, као и оснивачу Граду Крушевцу, на финансијској подршци и разумевању, без чије помоћи не би смо успели да организујемо 423 програма у 2015. години. Такође се захваљујемо средствима јавног информисања и поштованим гледаоцима и посетиоцима наших програма.

tabela3 Custom

 

decembar 5

 

Петнаест година Легата Милића од Мачве

По жељи Милића од Мачве, великог српског сликара, 2000-те године у улици Цара Лазара 8, је отворена Галерија ,,Косово први праг Србије“. Уметник је желео да гледајући Лазарицу наново обогаћује своју колекцију косовског циклуса али и има своју сликарску школу, како би то био ,,живи простор културе“. Нажалост, само отварање Милић од Мачве није дочекао, те 2000- те је умро у Београду. Легат је сасвим опремљен био ,,закључан“ све до 2008. године када је припао Културном центру Крушевац. Додуше поштоваоци његовог дела су се једном годишње окупљали око Друштва љубитеља уметности Милића од Мачве у овом простору и давали свој уметнички допрнос.

Милић од Мачве је граду Крушевцу оставио уметничко тројство: фреску Обретеније Лазрево 1971. (прва скица решења 1970.), своје једино вајарско дело Мајка Србија и мајка Грчка на Костурници и збирку од преко 120 оригиналних слика Легату.

У оквиру својих програмских активности у Легату Милића од Мачве реализовано је преко 170 манифестација: ликовних, књижевних, музичких, трибина и округлих столова, посебно дајући акценат на уметничке вредности и баштину нашег народа. Посебно извајамо госте: Милош Шобајић, Матија Бећковић, Гојко Ђого, Љубивоје Ршумовић, Добрица Ерић, Перо Зубац... Изложбе: Милана Коњовића, Оље Ивањицки, Моме Капора, јапанске сликарства, Саве Стојкова, Фриде Кало, Манастира Студеница, УЛУСА и УЛУПУДСА... Музичка уздарја: прва крушевачка опера Лазарево обретеније, словеначки хор АКАПЕЛА, гудачки квартет из Ниша, кларинетисте, Распето Косово... Као сећање на Милића од Мачве на крају сваке године припрема се ,,пасуљ по рецепту Милића од Мачве“ у оквиру програма Дружељубље за Милића. Легат је сваким даном све значајнија туристичка дестинација, добродошли.

Небојша Лапчевић

podvodni 18 600 x 450

podvodni 24 600 x 450

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates