Музичка манифестација "Станислав Бинички"- централни програм

  Централни програм 17. Музичке манифестације "Станислав Бинички" одржан је у дворишту основне школе у Јасици, 27. јула, на дан рођења  знаменитог композитора, диригента, педагога, друштвеног радника оног времена Станислава Биничког.
    У оквиру овогодишње Манифестације организована је у порти цркве Св. Прокопије 16. Локовна колонија на којој је ућешће узело 18 ликовних уметника нашег краја. Овом приликом одржано је Вече сећања на недавно преминулог Милорад Милета Весића, оснивача поменуте колоније, али и осведоченог друштвеног и културног радника. Изложбу радова са овогодишње  Ликовне колоније званично је отворила, на дан рођења Биничког, Милка Лисинац, ликовни уметник и учесник , а на отварању је учествовала Петра Бркић, ученица средње музичке школе "Стеван Христић" Крушевац, одсек соло певање, класа професора Павла Панина.
    По традицији, након отварања изложбе, уследило је полагање цвеће на спомен плочу Биничком, на улазу у основну школу у Јасици која носи име великог уметника. У име Града цвеће је положио Живојин Милорадовић, председник Скупштине, као и представници школе и месне заједнице из Јасике. Овом приликом присутнима су се обратили Иван Пелајић, директор школе, Виолета Капларевић, директор КЦК и представник Града Живојин Милорадовић.
    Централни догађај овогодишње Манифестације носио је назив "Вече магичних мелодија" које су интерпретирали Тања Андрејић, сопран и Урош Дојчиновић, гитара.
    Дојчиновићу је ово треће учешће у Јасици, у родном месту Станислава Биничког. Његову уметничку активност обухвата преко 3500 наступа остварених широм света, велики број радио и телевизијских емисија, више стотина одржаних стручних предавања, семинара и мајстроских радионица, као и многа учешћа у раду различитих домаћих и међународних жирија.Објавио је преко 600 стручних радова и снимио више од 60 дискографских издања за различите издавачке куће у Европи, Америци и Азији. Овенчан је с више од 50 медаља, плакета, диплома и других признања у земљи и свету.
    Тања Андрејић је позната крушевачкој публици. Наступала је у оквиру манифестације "Распето Косово" изводивши премијерно кантату и опреу Крушевљанина Мирољуба Аранђеловића Расинског. По први пут наступа на овој Манифестацији. Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду, а усавршавала се на Универзитету у Манхајму, у Немачкој. Наступала је од Народног позоришта у Београду до Берлинске државне опере и Опере Лајпциг. За ПГП РТС снимила је 2018. године ЦД "Звездане ноте".
    На прогораму су биле композиције шпанских и српских композитори.
    Организатори Музичке манифеатације "Станислав Бинички" - Јасика су: Културни центар Крушевац, МЗ Јасика, ОШ "Станислав Бинички", КУД "Станислав Бинички" уз подршку Црквене општине Јасика. Покровитељ Град Крушевац.
AA2 AA3
AA1 AA4 AA6
2020  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates