Конференција за новинаре поводом културних дешавања КЦК за септембар 2019.

sssepp 4 

На конференцији за медије поводом представљања програма за текући месец, директорка Културног центра Крушевац, Виолета Капларевић се остврнула на веома садржајно лето културе КЦК, како у квалитативном, тако и у квантитативном смислу, богат програм за све узрасте, на свим летњим сценама у граду уз велики број традиционалних манифестација, веома посећених концерата, трибина, књижевних и ликовних програма. Директорка је нагласила да је програмима током Лета културе оживљена Кружна сцена у Пионирском парку на којој је приређен велики број дечијих и музичких програма. Деца, као и одрасли поново уживају у услугама објекта у Пионирском парку који је КЦК издао закупцу на период од 10 година. У реновираном и много модернијем и условнијем објекту задржани су стари садржаји, дечија играоница и ресторан. У наставку конференције директорка је посебно најавила да је упис у креативне радионице и Дечији хор Културног центра Крушевац у току. У наставку конференције за медије, Капларевић је најавила велики број дешавања предвиђених за текући месец са посебним освртом на далеко познате и традиционалне манифестације ОЈ КПЗ и предстојећег Фестивала музике за децу Расинског округа.

Овог викенда, 6. и 7. септембра, традиционално ће се одржати 34-и Падешки кладенац - Међуокружни сабор народног стваралаштва. У оквиру манифестације одржаће се и ликовна колнија, која креће са радом у петак 6. септембра у 9 часова у Порти цркве Покрова Пресвете Богородице, за коју је учешће потврдило десетак сликара.

SEPTEMBAR 2019

Истог дана у 20 часова је и само отварање манифестације, у Порти цркве Покрова Пресвете Богородице где ће учешће узети домаћин КУД „Полет Падеж“ и КУД „Бошко Југовић“ из Бошњана. У суботу са почетком у 10 часова у Амфитеатру сабора почиње изложба старинских народних јела, где се до сада пријавило 5 такмичарских екипа. У истом простору са почетком у 10.30 часова биће отворена изложба радова са ликовне колоније. У 12.45 почиње дефиле учесника Сабора, за који се ове године пријавило 18 изворних група за такмичарски део. Смотра и представљање изворних група почиње у 13 сати. На овој манифестацији, селектор Савеза аматера Србије прогласиће најуспешније учеснике, који ће своје умеће представити на Републичкој смотри народног изворног стваралаштва.

sepp 1

У даљем току конференције директорка Капларевић најавила је манифестацију „Расино заиграј“, девете фолклоријаде, која ће се одржати у Дому културе Велики Купци, у суботу 14. Септембра. Традиционално, манифестација почиње свечаним дефилеом учесника, од 18 сати од ОШ „Кнез Лазар“ до сале Дома културе. Официјелни део програма почиње у 18.30 часова. Ова манифестација је такмичарског карактера и реализује се у две категорије, јуниори од седам до четрнаест година и сениори од 14-30 година. Освојено прво место у категорији јуниора, иде на дечију манифестацију у Брус, а победник у категорији сениора иде на међуокружну смотру фолклора која ће бити одржана у Орашју код Варварина. До сада има пријављено око 400 учесника, који ове године долазе и са територија других градова и општина у Србији.

sepp 5

Када су у питању велика дешавања која обухватају цео округ, Капларевић је најавила организацију Другог фестивала музике за децу Расинског округа за 5.октобра, у Крушевачком позоришту, са посебним освртом на аудиције, које ће се одржати у септембру у Белој сали КЦК.

Прва аудиција

Петак,13.9.2019 од 15-17 сати

Друга аудиција

Субота.14.9.2019.

Од 10 - 11.30

Од 12 – 14

Трећа аудиција

Недеља,15.9.2019.

Од 10 - 11.30

Од 12 – 14

Овај фестивал повезао је текстописце, композиторе, корепетиторе, диригенте, професоре, хоровође, песнике , родитеље и децу. Циљ Фестивала је да открива нове таленте и да им пружа прилику да направе прве сценске кораке. Пажљива селекција садржаја и одабир композиција имају задатак да пробуде заборављене вредности, а да пажњу деце кроз забаву усмери ка важности пријатељства, дружењаи предности који носи здрав такмичарски дух, нагласила је директорка КЦК.

Под покровитељством града Крушевца и Министарства културе Републике Србије, уз уважене чланове жирија мр Невену Ивановић диригента, мр Веру Царину диригента и сопрана и Радивоја Симића оперског певача, уз Виолету Јовановски, хоровођу дечијег хора Кцк који и ове године прати финалисте, Фестивал музике за децу је у пуном замаху, распеван и разигран, чврсто одлучен да буде водећи Фестивал дечије музике Србије.

Други део конференције протекао је у најави дешавања поетских, књижевних и ликовних дешавања која организују уредници Културног центра Крушевац. У четвртак 26. септембра са почетком у 10 сати у Центру за особе са инвалидетом одржаће се   поетско-музички сусрет са децом, корисницима овог центра. После успешног сусрета у јуну иста екипа песника и музичара у којој су Ненад Блажић, Јелена Протић Петронијевић, Момир Драгићевић, Ивко Михајловић, Марко Милићевић и Светлана Станковић, дружиће се са корисницима овог центра, који су и сами припремили одговарајући програм.        

Посебну пажњу директорка Капларевић је усмерила на значајан допринос ове установе у реализацији свих дешавања у Крушевцу и том приликом најавила учешће на Међународној манифестацији "Европска недеља мобилности", коју организује Град Крушевац од 16. до 22. септембра. Током ових 7 дана организују се различите активности које промовишу пешачење и вожњу бицикла. Културни центар у главној улици 21. септембра представиће школе и секције КЦК, као и организацију дечијег базара који је замишљен као размена дечијих играчака.

У оквиру књижевног програма у овом месецу крушевачкој публици биће представљено дело о Хиландару,  аутора Александра Б. Лаковића, у петак, 20. Септембра у Белој сали КЦК. Ово Лаковићево остварење је путопис у слици и речи. Путописна монографија Александра Лаковића, Хиландар и Света Гора, између мита и историје, настала је у жељи да се прикажу симболи монаштва и њихове жртве, које подносе када се потпуно безимени предају својим манастирима. Монографија је објављена у склопу обележавања осам векова од стицања аутокефалности Српске православне цркве и устоличења Светог Саве за првог српског архиепископа.

sepp 3

Када је у питању ликовни програм, директорка Капларевић је најавила отварање две изложбе предвиђене за месец септембар. У уторак 10. септембра у 20 сати, у Галерији КЦК – изложбу цртежа Елене Атанасијевић, полазнице Ликовног студија Маја Олић КЦК. Елена Атанасијевић рођена је 2003. године у Крушевцу. Члан је Ликовног студија Маја Олић КЦК од 2016. године. Ученица је друге године средње Политехничке школе Милутин Миланковић, смер техничар дизајна у Крушевцу. Добитница је прве награде на конкурсу Мој војник-Војник Републике Србије у 2018. години. У оквиру Програма за време зимског распуста у Културном центру Крушевац у 2019.години одржала је Ликовну радионицу за децу Креирање ликова. Елена Атанасијевић својим стваралаштвом приповеда размишљања и ставове младе генерације данашњег друштва. Њен таленат и моћ имагинације изазивају дивљење, а зрелост у ликовном изразу продукт је изузетне посвећености и вишегодишњег усмереног рада. Елена је типичан представник генерације дигиталне ере, па отуда и потреба за ликовним изражавањем кроз компјутерску графику.

У понедељак 23. септембра у 19 сати, у Легату Милића од Мачве, биће отворена изложба слика Данице Веселиновић, најавила је директорка Виолета Капларевић. Изложба је по Конкурсу за излагачку сезону у 2019. години. Даница Веселиновић рођена је 1992. године у Лозници. На Академији лепих уметности и мултимедија (Факултет савремених уметности), на одсеку сликарства дипломирала је 2015. године, у класи професора Саше Филиповића. До сада је имала 7 самосталних изложби, а излагала је и на многим колективним изложбама широм земље, у Републици Српској, Косову и Метохији. Учесник у раду на пројектима и ликовним колонијама у Србији, Црној Гори, Бугарској, Словенији, Македонији, Немачкој, Русији, Уједињеним Арапским Емиратима. Добитник Награде Академије лепих уметности и мултимедија за цртеж. Члан је управног одбора Студентског културног центра Београд.

Ауторка остаје верна теорији да уметност није створена за то да изрази срећу, већ да помогне да се до ње дође, те тако креира ред у нереду. Бројно неопрано посуђе и нагомилани кухињски предмети на сликама мењају свој облик, позицију или се потпуно губе, тежећи хармонији хаоса. Две боје у јаком контрасту којима је грађена слика, својим интензитетима представљају заправо однос две поменуте стварности. Слике су рађене у комбинованој техници.

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates