Представљање КУД-а "Герасим Вујић", КОЊУХ

konjjjuh

МЕСНА ЗАЈЕДНИЦА „КОЊУХ“

КУЛТУРНО УМЕТНИЧКО ДРУШТВО “ГЕРАСИМ ВУЈИЋ“ КОЊУХ

 

 

Моје село лозом се попело до људскости до свог лепог дана,

моје село у грожђу рудело, ој Мораво ој реко звездана

Моје село наду разгорело, калемари срца пуна жари,

калеми се ватра у сну стварна, ој Мораво реко хлебозарна

Овако је песник Радомир Андрић описивао у својим песмама село Коњух. Село од старина које се првобитно налазило на обали реке Западне Мораве, а касније пресељено пар километара северно, на двадесетак километара од Лазареве престонице. Легенда каже да је село добило име Коњух зато што су на том месту биле коњушнице кнеза Лазара.

Месна заједница „Коњух“ са својих пет припадајућих насељених места: Коњух, Љубава, Коморане, Каменаре и Брајковац представља пољопривредно, привредни центар овог краја. Вредни мештани ових села баве се првенствено калемарством, воћарством и виноградарством, а ништа мање не заостаје ни повртарство.

Почетак културе и образовања датира још из 1821. године када је у селу Коморане у порти манастира Светог Николе, у црквеној кући, почела са радом прва школа у овом крају. Зато ове године прослављамо велики јубилеј, 200 година постојања прве школе. Један од учитеља коњушке школе био је Герасим Вујић чије име носи данашње Културно уметничко друштво. Доласком Герасима и његове жене Благородне Вујић почиње образовни, културни и спортски преображај села.

Културно уметничко друштво „Герасим Вујић“ основано је 1924. године и у својој дугој и богатој историји спада у једно од најуспешнијих друштава у Србији. О томе сведочи Вукова награда, први победник „Такмичење села Србије“ , а хумористичка екипа је заслужна за актуелну титулу „Супер шампиона смеха“ старе Југославије коју до дан данас с поносом брани. КУД „Герасим Вујић“ своје активности реализује кроз секције као што су: фолклорна, певачка и драмско-рецитаторска. У овој тешкој години за нама, били смо домаћини телевизијској екипи емисије „Кухиња мога краја“ која чува од заборава стару српску трпезу и на најбољи начин представили Коњух и културну баштину Града Крушевца.

ko1 Copy ko2 Copy

ko3 Copy ko4 Copy

Комплетан снимак можете погледати на линку:

СУСРЕТИ СЕЛА 2020- КОЊУХ

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates