КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ У КЦК - 06.02.2013

У Медија центру КЦК, одржана је конференција за медије менанџмента Културног центра Крушевац, на којој је јавност упозната са ПРОJЕКТОМ ДЕЧИЈЕГ И ОМЛАДИНСКОГ ПОЗОРИШТА У БИОСКОПУ „ЕВРОПА“ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА КРУШЕВАЦ и са програмом рада ове установе за месец фебруар 2013. године. На конференцији су учествовали вд директор мр Мирослав Смиљковић и заменик директора Јелена Вељковић, а конференцију је водила ПР КЦК Јелена Ђорђевић.
 
У наставку овог текста више детаља о пројекту адаптације Биоскопа Европа и програму КЦК за фебруар 2013.


Јелена Ђорђевић, мр Мирослав Смиљковић и Јелена Вељковић


Културни центар Крушевац, 06.02.2013. године

ПРОJЕКАТ ДЕЧИЈЕГ И ОМЛАДИНСКОГ ПОЗОРИШТА У БИОСКОПУ „ЕВРОПА“ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА КРУШЕВАЦ

(Саопштење КЦК за јавност - прочитано на конференцији за медије)

Поштовани представници медија,

Повод за наш данашњи сусрет, поред представљања програма рада за фебруар 2013. је и потреба Културног центра Крушевац да путем ваших средстава информисања, да своје виђење у вези са даљим сатусом биоскопа ЕВРОПА.

Наиме, поводом иницијативе Крушевачког позоришта (а преко заједничког нам оснивача Града Крушевца), за сада у усменим разговорима, али уз очигледну намеру да се објекат биоскопа ЕВРОПА физички, а потом и употребно, преда на коришћење Крушевачком позоришту, пословодство КЦК-а се оглашава јер има свој став, намере и планове. Циљје да то јавно саопшти, пре свега, зарад истините информисаности јавности.

Дакле, наша основна идеја јесте да се Биоскоп Европа адаптира у мулти-функционални простор у којем би се реализовали сви драмски програми аматерских позоришта града Крушевца (Крушка и Жанка Стокић) али и фестивали ТИН ФЕСТ и ФЕШТ и рад драмског студија КЦК *Бата Миладиновић*. Наравно ту би се могле припремати и изводити и дечје представе Крушевачког позоришта, али и представљати, (у сарадњи са КПЗ) програми сеоских КУД-ова који се тако мало виде у Крушевцу, а приказивали би се и одабрани филмови, па би биоскоп Европа тако сачувао и своју основну делатност и опрему коју поседује, а то би већ била музејска (дакле непроцењива) вредност.

Да појаснимо!

Културни центар Крушевац, својим бројним програмским, едукативним, забавним, фестивалским садржајима и бројним секцијама, представља значајан део културе града Крушевца и околине. Како је настао спајањем Предузећа за приказивање филмова Крушевац филм и Дома омладине (18.02.1992.), то су приказивање филмова и рад школа секција и студија, његова основна делатност.

Деведесете године су биле тешке за филмску делатност, тако да су многи приказивачи филмова у то време једва састављали крај с крајем. У општини Крушевац су тада имали визију за потребе развоја културе и формирали су Културни центар Крушевац спајањем предузећа за приказивање филмова и Дома омладине, тако да данас, захваљујући далековидости ондашњих општинских власти, имамо очувану и филмску делатност и објекте биоскопа (Европа и Крушевац). Истина је да биоскоп ЕВРОПА, у последње време (као и већина биоскопа у Србији), не остварује ефекат профитабилног рада и пословања, па је пословодство КЦК-а о томе подробно информисало Градоначелника Града Крушевца. КЦК је затражио помоћ да овај простор оживимо и новим програмским садржајем, па је између осталог сугерисана идеја да то буде и дечје позориште. Нормално, наше виђење било је да све то и даље функционише у оквиру КЦК-а. Но, како је крушевачко позориште исказало своје „апетите“ да нам тај простор узме и да се у његовом власништву и покровитељством града прави дечје позориште, сматрамо да је то озбиљан атак на делатност КЦК-а.

Двадесет први век, није ништа бољи за приказиваче филмова него поменути критичан период, тако да смо принуђени да размишљамо и о другим пословним решењима како би биоскоп Европу, ставили и у друге функције осим приказивања филмова. Тренутно је у њему смештена Књижара Књига и канцеларија уредника филмског програма.

Поменуту салу биоскопа Европа повремено користе удружења грађана, политичке странке, приватни факултети и неформална група грађана Жанка Стокић, која припрема позоришну представу *Кад је Хари залутао на Балкан*. Велики је притисак и на Белу салу КЦК, па смо мишљења да у циљу боље искоришћености поменутих простора, објекат биоскопа Европа треба претворити у мулти-медијални простор у коме би радило Дечије позориште, а одвијао би се и рад аматерских драмских позоришта (којих за сада има два и то поменуто *Жанка Стокић* и *Крушка*). Наравно ту би могли да се изводе и други програми попут представљања сеоских Културно-уметничких друштава и других аматерских друштава у култури. Наравно у поменутом пројекту адаптације простора Биоскопа ЕВРОПА за нове садржаје учествовао би Град Крушевац, а могла би се успоставити и сарадња КЦК, КПЗ и Крушевачког позоришта, што би се регулисало уговором о сарадњи.

Навешћемо неколико чињеница за правилну оцену и процену поменуте идеје:

Драмски програм Културног центра Крушевац реализује се кроз васпитно образовни рад у Уметничком студију говора и глуме, као и кроз рад Позоришног студија КЦК Бата Миладиновић. Поносни смо на свој позоришни студио Бата Миладиновић, из кога су поникли данашњи великани српског глумишта. Да не набрајамо сва имена, поменућу нека: ВојинЋетковић, Сергеј Трифуновић, Бранислав Трифуновић, Марко Живић, Саша Петронијевић, Наташа Тапушковић, Наташа Марковић... Да подсетим: драмски студио Бата Миладиновић, иза себе има преко две деценије постојања и рада. Први наставник и утемељивач програма рада био је признати и легендарни педагог Бата Миладиновић. Његови настављачи били су драмски уметници: Соња Јауковић, Милија Вуковић, Драгана Зрнзевић, Бојан Вељовић, Никола Ракић, као и позоришни редитељи Никола Веселиновић и до недавно Миодраг Динуловић, а сада Лидија Ужаревић, уредник у КЦК.

Драмски програм КЦК је носилац посла организације и припреме Фестивала средњошколског театра ТИН ФЕСТ који се одржава у месецу марту или априлу већ пет година. Ове године по шести пут припремамо ову значајну манифестацију, а за одређена средства смо конкурисали и код Министарства културе и информисања. Очекујемо позитиван одговор. Шести по реду ТИН ФЕСТ одржаће се у априлу 2013. године на сцени Беле сале КЦК, у организацији Културног центра Крушевац и средњих школа града. Фестивал ће окупити преко 70 младих извођача и преко две хиљаде младих који ће пратити главни и пратећи програм фестивала у Крушевцу, док ће одабране представе ТИН ФЕСТ-а видети преко хиљаду средњошколаца на гостовањима у другим градовима Србије. У оквиру пратећег програма биће организована изложба фотографија представа претходних фестивала, неколико округлих столова на пригодне теме. Да подсетимо: ТИН ФЕСТ окупља драмске групе средњих школа града Крушевца. Афирмација драмске уметности међу средњошколцима, развијање такмичарског духа и препознавање и афирмација младих глумачких талената само су неки од циљева ове позоришне манифестације. ТИН ФЕСТ открива нове, како глумачке, тако и редитељске, сценографске и костимографске таленте код младих људи. ТИН ФЕСТ младе људе склања са улице и окреће их позоришту, уметности и култури, те тако има и педагошку улогу. Чињеница је да је средњошколска и тинејџерска популација најосетљивија да у њих треба друштво да уложи и напор и средства да би се подстакло креативно и позитивно коришћење њиховог слободног времена. Представе су намењене широкој публици али и културним делатницима, пре свега младима, ђацима, средњошколцима, студентима...

Идеју за оснивање ТИН ФЕСТА дали су чланови Ученичког парламента града Крушевца, што доказује да су млади имали поверења у нас, а ми вољу да правимо заједничке пројекте, што је и мисија ове куће. На протеклим фестивалима у улози глумаца – извођача нашло се преко три стотине младих узраста од 14 до 19 година, док је преко стотину њих награђено у разним категоријама одлукама стручног и вршњачког жирија, а седморо њих уписало је позоришне академије и изабрало глуму, драматургију, организацију... за своје животно занимање. Представе претходних фестивала видело је преко десет хиљада гледалаца у Крушевцу, Београду, Белој Паланци, Књажевцу, Кули...

Поред ТИН ФЕСТ - а, Културни центар је у претходном периоду дао значајну подршку Крушевачком омладинском аматерском позоришту Крушка, које је пар представа реализовало у нашем простору. Поносни смо на уговор о сарадњи који смо са њима потписали и на број пројеката као и број представа, реализованих у нашем простору. (Представе: То ти је лајф и Тамна је ноћ). Такође, са неформалном групом грађана Жанка Стокић (бивши учесници ТИН ФЕСТ-а) имамо сарадању о коришћењу сале биоскопа Европа (без надокнаде), где ће припремати своју драмску представу *Кад је Хари залутао на Балкан*.

Поред наведеног, Културни центар Крушевац, у сарадњи са Културно-просветном заједницом, реализује пројекте под називом ФЕШТ и МУЗИЧКА МОЗГАЛИЦА.

Све ово наведено, и још пуно тога говори у прилог потребе за организовањем поменутог театра за децу ( младе), у поменутом простору Биоскопа Европа.

Идеја за реализацију овог нашег предлога није нова. Наиме, још 1994. године, закључен је уговор између Хемијско-гумарске индустрије Милоје Закић као извођача радова са једне стране и СО Крушевац, као наручиоца радова, а предмет овог Уговора био је извођење свих радова на реконструкцији и адаптацији постојеће сале Биоскопа Европа, чији је власник СО Крушевац, у Дечије позориште БЕБИНО, за потребе Културног центра Крушевац. Нажалост, пројекат није реализован.

Уколико оснивач (Град Крушевац) прихвати нашу идеју за реализацију свих предложених садржаја, поменутим пројектом се мора позабавити стручни тим (грађевинске струке), одређен од стране Града Крушевца, а мишљења смо да Културни центар има кадровски потенцијал који ће реализовати поменуте идеје.

О детаљима пројекта бисмо се накнадно договорили.

Срдачно Ваш КЦК.

Културни центар Крушевац,

мр Мирослав Смиљковић, в.д. директор

Љубодраг Обрадовић,
главни и одговорни уредник КЦК

Драгојло Јовић,
руководилац ванпрограмских активности у КЦК
(РЈ БИОСКОП)


 
2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates