ОТВОРЕНО 26. ЗВЕЗДАНО ЗДРАВИЊЕ

Звездано Здравиње (о манифестацији...)

Од 1990. године, у прелепом подјастребачком селу Здравињу, без прекида се одржава манифестација Звездано Здравиње. Манифестација се ове године по 26. пут тредиционално организује од 8. августа (Света преподобномученица Параскева - Св. Петка) и уз богати културно уметнички програм у коме учествују уметници и ствараоци из свих крајева Србије и дијаспоре, траје до 28. августа (Успеније Пресвете Богородице - Велика Госпојина).

У суботу, 8. августа са почетком у 20:30 је пригодним програмом у порти Цркве Св. Георгије је отпочело овогодишње ''Звездано Здравиње''. Ове године је отварање Манифестације обележено и отварањем нове летње сцене на којој ће се убудуће дешавати сви културни садржаји у Здравињу. Манифестацију је отворила заменица градоначелника, Јасмина Палуровић а уметнички програм су уобличили Етно група ''Божури Царева града'' и КУД ''Вук Караџић'' из Жабара, Треботина и Мале Врбнице.

Бројна имена српске уметности, културе, новинарства и естраде се могу похвалити да су у протеклих четврт века узели учешће на ''Звезданом Здравињу'': Мирослав Илић, Биљана Јевтић, Александар Илић, Маринко Роквић, Новица Неговановић, Снежана Бабић, Вера Матовић, Бранимир Ђокић, Бора Ђорђевић (Бора Чорба), Милорад Мандић Манда, Радош Бајић, Жика Миленковић...

Овогодишње ''Звездано Здравиње'' ће обележити укупно осам програма у којима ће нам се представити више Културно - уметничких друштава из нашег краја (Жабаре, Треботин и Мала Врбница, Каоник, Велики Купци и Лазаревац), Удружење фрулаша ''Адам Милутиновић'' са гостима из Бруса и овогодишњи победник сабора фрулаша у Прислоници, Милош Томић.

Саставни део манифестације је и ликовна колонија која је почела са радом много раније него манифестација, 1973. године под називом Ликовна колонија Здравиње. Иста је 1990. године преименована у Ликовна колонија ''Звездано Здравиње'', и иста се може похвалити листом еминентних учесника и креативних стваралаца, и исто тако квалитетом и бројношћу учесника и радова насталих на истој. Ова колонија је најстарија ликовна колонија на подручју Расинског округа.

 

ZDRAVINJE 1 Custom

ZDRAVINJE 2 Custom

ZDRAVINJE 3 Custom

ZDRAVINJE 4 Custom

ZDRAVINJE Custom

СЛИКЕ СА СВИМ ФОТОГРАФИЈАМА МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ НА ФЕЈСБУК СТРАНИЦИ КЦК:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.903969389649822.1073741973.136619763051459&type=3

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates