Победник ФЕШТ-а 2024. на “Глумијади” 2024.

Осми Међународни фестивал дечије драмске игре „Глумијада“ одржан је у Дечијем културном центру Београд од 31. маја до 3. јуна 2024. године. По традицији, неколико година уназад, победничка представа Фестивала школског театра (ФЕШТ) Града Крушевца гост је „Глумијаде“. Тако се ове године, 2. јуна, на великој сцени „Донка Шпичек“ ДКЦ, представила СОШО „Веселин Николић“ Крушевац са представом „Ко се шета око света“, победник ФЕШТ-а 2024. по одлуци стручног жирија. Адаптацију текста Тодета Николетића и режију потписују професори Гордана Мијатовић и Наташа Николић.

„Глумијада“ је Фестивал ревијалног карактера на коме се представљају школе глуме, драмске групе, студија и секције, у којима учествују деца од 5 до 19 година. Програм је усмерен на развијање креативног мишљења и вештине комуникације код деце и младих, као и побуђивање интересовања за позориште и књижевност код свих узраста. Поред извођња представа и дружења значајне су и радионице које воде домаћи и страни стручњаци из света театра, телевизије и филма.

Ове године ученици СОШО „Веселин Николић“, као и чланови Драмског студија и Школе говора и глуме КЦК, имали су прилике да присуствују понуђеним радионицама и учествују у њима. Владимир Марковић Looney, монтажер, глумац и певач ( иначе памтимо га као Златка из серије „Метла без дршке“) кроз радионицу „Поиграј се гласом“ показао је теоријски, али и практично, како се оживљавају јунаци цртаног филма гласовима. Александра Јовановић, драматрург и писац, одржала је интерактивну радионицу на тему „Драмски сукоб није само свађа“. Учесници ове радионице имали су прилике да се увере како сукоб покреће причу и како не мора увек да буде у облику расправе. Деца и млади, учесници Фетивала, кроз извођење кратких сцена, бавили су се и унутрашњим и спољашним сукбом и њиховим разликама. На крају трећег дана овогодишње „Глумијаде“ одржана је и радионица „Утицвај музике на атмосферу“ коју је водила Невена Глушица, композитор. Присутни су могли да прате и учествују у процесу стврања музике и звука као важног сегмента неке представе или филма, уствари да сазнају како и музика и звук могу да промене значење или да са глумцем креирају лик.

Поред крушевачке победничке представе на програму Фестивала, 2. јуна, биле су и следеће представе: „Ипро перформанс“ Балетског стидја ДКЦБ, „Марко и Марина“ Студија глуме КЦ „Хаџи Рувим“ Лајковац, „Ноћне море ученика прве и ноћне море ученика друге - невоље са нетом“ Драмске секције ОШ „Раде Комчар“ Земун, „H2ZrO“ „ТО ТЕАТРА“ Зрењанин и представа „Најбоље комшије“ Сцене за младе Београд.

Поред Дечијег културног центра Београд организатори „Глумијаде“ су и: Школа глуме-уметничка радионица „Кесић“ и Удружење грађана „Моја сцена“.

FB IMG 1717425778131

 

FB IMG 1717425805007

 

FB IMG 1717425815167

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates