ЗАТВАРАЊЕ САЈМА КЊИГА И ИЗДАВАШТВА РАСИНСКОГ ОКРУГА

 

Завршне вечери Сајма књига и издаваштва Расинског округа подељене су награде најуспешнијем издавачу (ИСТОРИЈСКИ АРХИВ КРУШЕВАЦ), најбољој књизи из области науке ( ТЕСЛА, аутор Милован Матић, Ботуња, Брус), најбољој књизи из области поезије (Одломци о позном, аутор Милан Вучићевић) и награда за издање периодике (часопис ПУТЕВИ КУЛТУРЕ, издавач КЦК). Награда за књигу прозе није додељена.

Жири је радио у саставу: Гордана Влаховић, председник, др Велибор Лазаревић, Јелена Протић Петронијевић, Миљко Вељковић и Бранислава Милошевић. Председница, Гордана Влаховић је прочитала записник о раду Жирија и наградама уз образложења. Награде је уручила Виолета Капларевић, в.д.директора КЦК.

Изведена је и једна музичка тачка (Ђорђе Антић, труба и Видан Столић, клавир, професори Муз.школе у Крушевцу). Водитељи програма: Лидија Ужаревић и Јелена Ђорђевић

zatvaranje 37 zatvaranje 41

zatvaranje 12 zatvaranje 56

zatvaranje 59 zatvaranje 61

zatvaranje 11 zatvaranje 47

Културни центар

Крушевац

Број______________

Од 12. 10. 2017.                          

                     ЗАПИСНИК ЖИРИЈА СЕДМОГ ОБНОВЉЕНОГ

САЈМА КЊИГА И ИЗДАВАШТВА РАСИНСКОГ ОКРУГА 2017.

У четвртак, 12.10.2017, седмог по реду, обновљеног, Сајма књига и издаваштва Расинског округа 2017, заседао је жири.

Састав овогодишњег жирија чинили су: Гордана Влаховић, председник; др Велибор Лазаревић, члан; Јелена Протић Петронијевић, члан; Миљко Вељковић, члан; Бранислава Милошевић члан.

Одлука жирија је:

  1. Да се награда РАСИНСКИ ЦВЕТ за издавача године додели Историјском архиву Крушевац, због бројних издања која су плод дугогодишњег врло темељитог истраживачког рада, сарадника и запослених у овој установи.
  2. Да се награда за књигу године у области науке додели Миловану Матићу из Ботуње код Бруса за научну монографију ТЕСЛА.

Ово значајно дело Милована Матића плод је вишедеценијског преданог истраживачког рада и обилује бројним архивским и фото материјалом. Аутор је Теслу сагледао у ширем контексту као научног генија; али и као родољуба и друштвено ангажованог научника. Имајући у виду све ово Жири је монографију ТЕСЛА наградио овим признањем.

  1. Најбоља књига из области поезије је књига Одломци о позном Милана Вучићевића из Крушевца.

Ову књигу песама објавила је Повеља из Краљева у престижној едицији Поезија данас.Многе од ових песама су објављене у врхунским књижевним часописима као и у стручној периодици. Песме у збирци Одломци о позном су својеврсни поетски фрагменти који нас враћају у сећање на будућност.

  1. Расински цвет из области периодике добио је часопис Путеви културе, Културног центра Крушевац.

Часопис је настао из потребе да се забележи оно најзначајније од програмске делатности установе. Временом је прерастао у својеврсну културну хронику града, Расинског округа и шире. Окупља велики број сарадника из различитих области кулуре и уметности и афирмише стваралаштво младих.

  1. Награда за прозу није додељена.

Напомена Жирија учесницима Сајма: Жири моли све излагаче због правог увида у квалитет издања за награде Сајма, да убудуће достављају по пет примерака од предложеног наслова за награду.

         Записничар                                                   Жири

       Љиљана Панић                      Гордана Влаховић, председник с.р.

                                                       Др Велибор Лазаревић, члан с.р.

                                                         Јелена Протић Петронијевић, члан с. р.

                                                       Миљко Вељковић, члан с.р.

                                                         Бранислава Милошевић, члан с.р.

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates