ШАХ- МАТ НАСИЉУ

У среду, 17. октобра,  у Биоскопу Крушевац, у оквиру Сајма књига и издаваштва,  промовисана је  нова књига проф. др Марије Ранђеловић "Шах-мат насиљу". Књига говори о недоумицама деце, избору хобија, вршњачком и дигиталном насиљу, чак, у ширем смислу, етиком и моралом. Посебан раритет ове књиге чине илустрације које су урадили млади, па посматрач има утисак да је књига за децу. Она то и јесте, али  само једним делом, док је други практичан приручник за родитеље и наставнике. У суштини "Шах-мат насиљу" је  универзални приручник о васпитању, преко потребана свима којима је намењена. 
Др Марија Ранђеловић је наш дугогодишњи сарадник и по пети пут је са сцене Културног центра Крушевац промовисала своје издање. Заједно са гостима у препуној сали Биоскопа Крушевац учествовала је у интерактивној промоцији своје нове књиге усмерене пре свега ка заштити деце од вршњачког и интернет насиља, као и свих других негативних појава примећених код  младих. Ученици крушевачких школа, на велико задовољство нас организатора, активно су учествовали у промоцији где је др Ранђеловић успешно изнела све могућности позитивног решавања проблема у спречавању  било које врсте насиља. 
Шах је као мисаона игра изабран, јер како каже ауторка књиге  – Путем шаха стичемо просторну интелигенцију, прихватамо знакове и симболе, развијамо пажњу и самоконтролу, рационално користимо време, размишљамо, учимо начела фер плеја, укратко, све што је потребно младим људима, на раскрсници живота.
Треба додати и да  је Шаховски савез Србије подржао ову корисну књигу, јер је шах важно дидактичко средство у савлађивању многих животних лекција, нарочито у времену када су и деца и родитељи изложени превеликом утицају медија, штампе и интернета, често, неконтролисано, дегутантно и поражавајуће. 
У програму је учествовао Мали хор ОШ "Јован Поповић", док су промоцију књиге поред великог броја суграђана, организовано пропратили ученици основних школа "Владислав Савић Јан", "Јован Поповић", "Вук Караџић" и "Нада Поповић". 
ПР, Јелена Ђорђевић

sah mat

 

sah mat 6 sah mat 17

sah mat 26 sah mat 11

2020  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates