Затварање Сајма књига и издаваштва Расинског округа 2019.

 

 

ТРЕЋИ ДАН САЈМА КЊИГА И ИЗДАВАШТВА РАСИНСКОГ ОКРУГА

У 13 часова је на Сајму представљено издаваштво Народног универзитета Трстеник и издања Удружења Вук Караџић Грабовац, издавачког предузећа Љубостиња и Удружења Моравски токови. Говорили су: Милош Петровић, књижевни критичар, Верољуб Вукашиновић, директор Библиотеке Јефимија, Јелена Вукчевић, историчар уметности, Драгиша Батоћанин, главни уредник годишњака Љубостињска приношења и Милош Милошевић Шика, песник, у име издавача из Грабовца, Љубостиње и Моравских токова.

 

У 18 часова истог дана, представљена је Монографија ЖУПА И ЖУПЉАНИ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ, аутора Ивана Брборића, историчара, а у издању Народног музеја Жупе из Александровца.

У 19 часова је уприличен програм доделе награда овогодишњег Сајма књига и издаваштва Расинског округа. Госте и присутне је поздравила Виолета Капларевић, директор КЦК. У име Града Крушевца била је присутна Весна Лазаревић, заменик градоначелника.

Програм је водио Ненад Блажић, главни уредник КЦК и члан овогодишњег Жирија. Награда РАСИНСКИ ЦВЕТ припала је Историјском архиву Крушевац.

Награду за књигу прозе деле два аутора: Љубиша Шапоњић за документарну прозу ИЗА ЖИЦЕ, издање КЦК и Арса Пајевић, књига ПРИВИЂЕЊЕ ПРЕД ДУХОВНИМ ОЧИМА, репринт издање Народне библиотеке Крушевац и ИК Агора Нови Сад.

РАСИНСКИ ЦВЕТ за периодику добио је Народни универзитет из Трстеника за часопис годишњак ЉУБОСТИЊСКА ПРИНОШЕЊА.

Награду за књигу поезије добио је аутор Дејан Милошевић за књигу ПРОТИВРЕЧЈЕ, издање ПоезијеСРБ.

Награда из области науке припала је др Радету Биочанину за књигу ХУМАНА ЕКОЛОГИЈА, издање Универзитета Привредне академије у Новом Саду.

Додељене су Специјалне награде за две монографске књиге: СВЕ БИЛО ЈЕ МУЗИКА, аутор Радмила Мишић и књига М.Сијића: ЗОРАН СИМОВИЋ ЧОЧЕ од Мојковца, Крушевца, Сплита до Истанбула.

Овогодишњи Жири је радио у саставу: Вељко Стамболија, председник, Момир Драгићевић, члан, Ненад Блажић, члан, Миљко Вељковић, члан и Маја Тодоровић, члан.

Гост писац ове заврешне вечери Сајма књига и издаваштва била је Мирјана Бобић Мојсиловић која је говорила о својим новим делима, говорила поезију из најновије књиге ОБЕЋАО СИ МИ, дружила се са читаоцима и потписивала књиге.

2020  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates