Представљање књиге СВЕ БИЛО ЈЕ МУЗИКА

 

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА СВЕ БИЛО ЈЕ МУЗИКА

Књига која обухвата широк временски распон од два века носи наслов који неодољиво романтично подсећа на шансоњерску носталгију коју је за собом посејао Арсен Дедић шездесетих и седамдестих година прошлог века и која се пренела и на мање градове као што је Крушевац и на музичаре који су томе давали свој лични тон. Али музичара јесте било и пре тога и музички живот мањих градова са различитим интензитетом се јављао и развијао али ретки су трагови и забелешке о томе, па је с тога једна оваква књига више него добродошла.Аутор, Радмила Мишић је успела да обједини и сачува све што је уз своје знање и ентузијам прикупила и приредила пратећи многе трагове, стрпљиво истражујући, или како би се народним језиком рекло, везла је ситан вез за који је потребно време и истрајност.

Ова књига садржи обиље података из музичког живота Крушевца, од оснивања прве банде, музичког састава за који је заслужан Филипера, Филип Ера Јовановић, зтим првог клавира који је пристигао 1903, преко салонског свирања који симболизује и слика на насловној страни Огњанке Ћосић Миловановић из 1917.године поводом добротворног наступа у корист удовица и ратних сирочади... Многа имена као да су проистекла из Нушићевих дела: Ранка Францускиња-Рене Луазо, поменути Филипера, певачица koja je у вароши омиљена била у другој половини прошлог века звана Рада Поштарче, разна живописна имена и надимци... Као документарне приче привлачне и забавне за читање. Поједини животи су као наговештаји романа који чекају да буду написани...

О садржају књиге говорила је ауторка Радмила Мишић на представљању у Белој сали КЦК пред публиком у којој се нашло доста музичара и познатих имена везаних за музички живот Крушевца.

О књизи су још говорили Небојша Лапчевић, у име издавача, Удружења Расинијус, затим Радивоје Симић, рецензент, Боривоје Ђорђевић, Златибор Крамарић и Бранко Симић, музичари који су поделили са публиком своја сећања и Јелена Протић Петронијевић, уредник програма.

У музичком делу наступио је хор ОШ Вук Караџић из Крушевца и музичари Душан Дуца Пејчић, хармоника, Милан Бата Петровић, клавијатуре, Мирослав Мића Живановић, вокал и Душан Ивановић, вокал.

Јелена Протић Петронијевић

1Svebiloje 5 4Svebiloje 12

2Svebiloje 4 3Svebiloje 9

 

 

2020  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates