ПРЕДСТАВЉАЊЕ РОМАНА ОРДЕН СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА

77234357 2646052338751363 3915427341064470528 o

Orden 19

Orden 11  Orden 2

ПРЕДСТАВЉEН РОМАН ОРДЕН СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА

У уторак, 10. децембра, са почетком у 19 сати у препуној Белој сали КЦК   уз видеопрезентацију је представљен роман ОРДЕН СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА аутора Ненада Костића. Идавач књиге је Културни центар Крушевац. О књизи су говорили, поред аутора, историчари Константин Доброта и Дарко Михајловић, затим специјални гост, запослен на Краљевском двору у Београду,   Андрија Шошић и Јелена Протић Петронијевић, уредник књиге. У музичком делу програма наступио је Хор ОШ Вук Караџић из Крушевца, са диригентом, проф. Александром Радојевић.

РЕЧ УРЕДНИКА

Рукопис овог романа су препоручили Културном центру и мени као уреднику, Миша Јанић, Ненадов ујак, познати хуманитарни радник и Момир Драгићевић, песник, градски већник за културу. Мој утисак је да је књига написана са јаким мотивом да се расветли новија историја Југославије и Србије из сасвим другог угла из којег није сагледавана, а зашто није, то је ствар тадашње политике, пре свега. Наравно, да је за историјску одступницу била потребна временска дистанца коју сада већ имамо и био је потребан један шири увид у контекст међународног положаја Србије, Југославије и династија које су владале на том свакако немирном тлу.

За човека који је рођен и живи у Крушевцу јесте сигурно била неодољива метафора коју је одабрао за наслов романа ОРДЕН СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА, јер се многи од нас Крушевљана осећају као Лазареви директни следбеници, Хребељановићи. Та орден, заправо ордење, својом вредношћу, лепотом и краљевском симболиком јесте путоказ кретања једног народа, прилично злосрећног, није тешко открити метафору. Вредност, лепота и оригиналност краљевских ордена изгубила се негде у току Другог светског рата и о њима се ништа не зна. Заправо заплетени и запретени пут Лазаревих ордена прати ова књига и води читаоца ритмом трилера и крими романа, опточена и украшена сјајем и блиставошћу краљевског знамења које негде чека да буде откривено.

Ликови које срећемо у роману су вероватно, бар неки од њих, настали према одређеним личностима које су постојале и које су имале улогу и значај у том времену, пред Други светски рат и пар деценија после рата, а неки су насликани онако како је то аутор хтео, препознатљиви из живота, слични многима које знамо.

Можемо замислити на каквом се мору нашао аутор, Ненад Костић, кад је запловио у непознато али наоружан подацима, породичним искуством и спреман да темељно проучи све што му је доступно као прилог и документ за озбиљан приступ овом послу. И то путовање, заправо авантура, успешно се завршава, роман је изашао, само неко ко је писао тако велику форму, зна какав је то подухват, Ненад је допловио у луку и ми честитамо на храбрости, издржљивости и стрпљењу. А вештина, вештина писања се стиче, као и вештина стварања препознатљивог стила и атмосфере који једно дело уводе у уметност. У овом роману је пажљиво одабрана тема и добро вођена радња што ће већ приметити читаоци којих ће верујем бити више него што има одштампаних примерака књиге. ПРЕПОРУЧУЈЕМО ЈЕ ЗА ЧИТАЊЕ СВАКАКО. А МОЖДА ЋЕ ВЕЋ НЕКО У ОВОЈ КЊИЗИ ПРЕПОЗНАТИ ДОБАР СЦЕНАРИО ЗА ТВ СЕРИЈУ ИЛИ ФИЛМ. ЗАШТО ДА НЕ?

                                                                                                                                                                                                Јелена Протић Петронијевић

 

2020  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates