ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ

ZA PARTIJU I TITA 800x

 

 Промоција књиге др Немање Девића „За партију и Тита: партизански покрет у Србији 1941-1944.“ одржана је у Белој сали КЦК. Говорили су организатор и председник Удружења историчара Расинског округа Бојан Панић и аутор.

Бојан Панић је представио аутора, Немању Девића и истакао значај оваквих књига које обрађују теме које се већином избегавају и да је важно на основу историјских истраживања, архивске грађе и анализе која је ослобођена идеолошких предрасуда обрадити тему Другог светског рата и да је сигуран да ће и у наредном периоду бити још оваких књига. Посебан феномен који ће бити посматран и о ком је потребно дати један савремен суд јесте Тито и његова улога како током Другог светског рата тако и у периоду социјалистичке Југославије.

Немања Девић је говорио о представљању партизана након Другог светског рата у књижевности, кинематографији, која се битно разликовала од оне која је била стварна током Другог светског рата. О овој теми постоји преко 10.000 радова, али је већина њих оптерећена идеолошким схватањем аутора или утицајем времена у ком су ти радови настали. Аутор је закључио да треба разликовати српске партизане од комуниста током периода Другог светског рата у Југославији.

Tito 1 Tito 2

Tito 3 Tito 4

2023  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates