PROMOCIJA KNJIGE *PODRŠKA NEBA* SLADJANE BUNDALO

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ *ПОДРШКА НЕБА* СЛАЂАНЕ БУНДАЛО

БЕЛА САЛА КЦК

05. 05. 2014.

ПОДРШКА НЕБА – ПЕСМА КАО ОСЛОНАЦ

У новој књизи Слађане Бундало има око седамдесет песама које се ређају под асоцијативним насловима градећи тако необичну структуру која гласи овако:ЧОВЕК ПРАЗНОГ СРЦА, МЕРЕ, ПИТАЊЕ, МЕТАМОРФОЗА, ЖЕНСКА ЋУД, УЗАЛУД ...,ВРЕМЕ ЛЕЧИ СВЕ, ЦЕНА ЖИВОТА, ПОКУШАЈ ДА ..., МОЈА ИЛУЗИЈА, ЛЕК, СПРЕМНА, МРЕШЋЕЊЕ СРЕЋЕ, МОСТ ОД БОЛА, ПОСЛЕДЊИ МЕТАК, НЕНАПИСАНА КЊИГА, И ТО ЈЕ ЖИВОТ ..., УМЕЋЕ, УБИСТВО ИЗ НЕХАТА, БЕЛУТАК, СВЕТ БЕЗ СРЕЋНИКА, СТРАНЦИ, ПРАЗНИ ЉУДИ, СЕЋАЊА, БЕДА ДУШЕ, ЛУТАЛИЦА, БЕЗ КРИЛА, КАЖУ..., ТРАЈАЊЕ, ПЕСНИК,СЛИКА, СРЦЕ, ПУТ, УВРЕДА, БОЉЕ ЈЕ ТАКО, ЧУЈЕМ..., НАПИТАК, НЕПОСТОЈАЊЕ, МАЛИ ЧОВЕК, ПЕСМА ЈЕ..., ТРЕБА ВРЕМЕНА, КОТРЉАЈУЋЕ КАМЕЊЕ, МАЛА ПТИЦА, ПОЗЛАЋЕНИ ДАНИ, ОД ЕЛИЗЕ, ИСПАШТАЊЕ, ОНА, СРЕЋНА ДЕЦА, ОН, ГЛЕДАЈ ГОРЕ, ЈА, УЗ ПОДРШКУ НЕБА, САЗНАЊЕ, У СВАКОМЕ ..., МЕЛЕМ, ВАСЕЉЕНА СРЦА, ОПРОСТИ, МЕХАНИЗАМ ОДБРАНЕ, ВЛАДАЛАЦ, НЕШТО, ТРПЊА, РАСКОРАК, ГРЕШКА У КОДУ, САВЕТ, СУШТИНА, КАО ИКОНА, ПРОГОН, ЉУБАВ. И поменути наслови се могу прихватити као једна необична песма у тој ваздушастој, а ипак опипљивој грађевини под кровом који носи наслов ПОДРШКА НЕБА.

Ова књига јесте изграђена од осећања, унутарњих бура и промена, од трпљења, борбе са савешћу и са спољним светом, од испаштања и обазривих исповести, од трагања за леком и мелемом који штите од животних страдања и рањавања, а све то уз подршку неба и поглед горе где облаци додирују вечност. Сазнајемо како се постаје заточеник сопственог бола.Сазнајемо како стихови ослобађају и обнављају душу. Читамо и васељену срца саткану од мира и немира и непознате енергије... Откривамо да у свакоме од нас чучи велики прасакразлика је само да ли је нечујан или гласан...И ми који волимо да слушамо котрљајуће камење или The Rolling Stones у црним рупама сна видимо птицу која лети изнад џиновске провалије. Камење се понекад ритмично котрља и носи своју латентну хармонију и естетику. И снажну музику коју не може свако да слуша. Ауторка припада рок генерацији, понекад упијамо звукове и ритмове несвесно, тако то постаје део наше личности. У песми Котрљајуће камење има те бурне атмосфере коју носи музика истоимене рок групе. Остаје питање за ауторку колико има везе ова песма са музиком Ролинг Стоунса? Ми у сваком случају имамо право да пронађемо неку синестезијску везу између музике, речи и атмосфере.

У песми Боље је тако, Слађана Бундало образлаже зашто не може увек да буде добро и да буде онако како ми очекујемо, има разлога за то иако их тешко прихватамо. Она поентира на крају ове песме овако: вечита срећа, кад боље размислим била би стварно оптерећујућа.И у томе је разлика између сасвим кратких песама натопљених емоцијама и оних других, нешто дужих које личе на сентенце, размишљања или како би Енглези рекли wisdom –мудрост. То важи на пример за песму Владалац која говори о горком искуству несреће и упознавању самог себе, или песму Трпња која открива ослобађајућу улогу стваралаштва, или песма Раскорак која упућује на вечито људско незадовољство и глад за већим и лепшимпарчетом живота... Слађана скреће пажњу на саможивост и себичност као грешке у коду, вероватно – генетском, у песми Грешка у коду. Ауторка саркастично и иронично даје савет у истоименој песми да треба имати сопствену сферу постојања по принципу урбане бајке у којој ћеш баш ти бити неустрашиви вишеглави змај...Суштина је у трпљењу, на којем се темељи човеково трајање, са тим се треба помирити, саветује Слађанау песми Суштина. И грехови су корисна надоградња и воде катарзи и обогаћивању душе. Преко Прогона стижемо до Љубави, песме која затвара ову књигу и показује пут као светионик на пучини мора.Графички ова песма личи на танани светионик, на светло које нико не може да нам узме уколико у нама има љубави.

Како год било, Подршка неба јесте искуствена и проживљена књига.

                                                                                                                                           Јелена Протић-Петронијевић

Picture 002

Picture 006

 

Picture 007

 

Picture 008

 

Picture 009

 

Picture 010

 

Picture 011

 

Picture 014

 

Picture 019

 

 

           

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates