ПОД ДЕСАНКИНИМ ШЕШИРОМ

Ево нас 15. пут ПОД ДЕСАНКИНИМ ШЕШИРОМ, а у организацији КЦК. Овог 16. маја, на дан рођења песникиње окупили смо се надајући се да ће кон ачно престати киша, а самим тим и муке многих људи у Србији који су угрожени поплавама и невременом. То важи за земљаке Десанке Максимовић у Ваљеву и околини као и за многе друге у различитим деловима Србије. Започели смо овај сусрет песмом НА БУРИ, снимком говора саме песникиње а музичка обрада коју смо затим чули је у извођењу Јадранке Стојаковић. Песма НА БУРИ симболично се уклапа у околности и вести о невремену које преовлађују ових дана. Иначе, Десанка јесте песник, пре свега, посвећен свом народу, неко ко саосећа са сваким човеком и као таква својим делом је разумљива и прихватљива и сељаку и професору универзитета. Верујемо да ће њене универзалне књижевне вредности тек препознати историја књижевности и доделити јој право место.

Да кажемо да смо у избору песама користили Сабрана дела Десанке Максимовић која су у 6 књига објављена пре две године у издању Задужбине ДМ, Службеног гласника и Завода за уџбенике из Београда. Настојали смо да овог пута откријемо неке мање познате Десанкине песме, неке које су касније настале или су истраживањем из заоставштине прикупљене и приређене за ово научно издање ЦЕЛОКУПНИХ ДЕЛА. Песме које смо одабрали говоре најбољи рецитатори средњих школа Града Крушевца и чланови Студија за говор и глуму КЦК. Са мном су за столом Иван Пудло писац који ће се присетити сусрета са Десанком и поделити та сећања са нама. Овде је такође и Даница Гвозденовић која се читав живот на свој начин бавила Десанкином поезијом.

Ове године су се и чланице Етно удружења Цар Лазар укључиле у ово догађање и приредиле изложбу шешира, ручних радова подстакнуте личношћу и делом Десанке Максимовић. У њихово име обратиће се иницијатор ове изложбе, Душанка Јаношевић.

Picture 028 Custom

 Picture 005 Custom

Picture 015 Custom

Picture 021 Custom

Picture 023 Custom

Picture 030 Custom

Picture 033 Custom

Picture 036 Custom

Picture 039 Custom

Picture 045 Custom

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates