Представљање књиге - КЊИГА О ЈОВУ- АЛХЕМИЧАРУ ЖИВОТА

YOU TUBE:

У Белој сали КЦК 22.01.2015. године у 19:00 часова одржана је промоција књиге Драгице Здравић *КЊИГА О ЈОВУ - АЛХЕМИЧАРУ ЖИВОТА* чији је издавач Удружење песника Србије - ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу. Поред ауторке о књизи су говорили Љубодраг Обрадовић и Боривоје Видојковић. Специјални гости на промоцији били су Јован Андрић - човек по чијем је делу написана књига и гуслар Рајко Радовић. Да вече постане део незаборава својом музиком допринела је и Етно група *СМИЉЕ* из Крушевца, а текстове из књиге читали су чланови драмског студија Бата Миладиновић КЦК: Миљана Гагић и Небојша Милосављевић. Програм је реализован у продукцији Културног центра Крушевац, а у релизацији су учествовали: Лидија Ужаревић - водитељ и уредник промоције, Бранко Симић - техничко вођење, Марко Вишњић - светло, Јелена Ивановић - видео презентација и Веркан Гвозденовић - организатор.


Драгица Здравић - аутор књиге


Јован Андрић, Драгица Здравић и Лидија Ужаревић


Љубодраг Обрадовић говори о књизи

Мисија Драгице Здравић - Љубодраг Обрадовић

Одувек је у познатој историји питање животних истина које желимо да спознамо било питање свих питања и за обичне, мале људе и за високоумне ствараоце који су креирали ту историју света. И биће и у будућности која човечанству предстоји. А одговори су сасвим прости: све истине и суштина постојања, су ту око нас, у нама, само их треба препознати. Драгица Здравић их је и те како препознала и у ’’Књизи о Јову - Алхемичару живота’’, као на тацни ставила пред све читаоце, па ко воли нек изволи...

Драгица је књигу писала, како само каже ’’инспирисана великим делима великог човека, генија, врхунског математичара и проналазача лека који деценијама успешно лечи скоро све бoleсти човечанства, Јованом Андрићем са Цетиња’’, а у књизи ’’поред тешке животне приче пустињака Јована, поклања и своје дугогодишње тајне и практичне савете - како излечити свој живот, напредовати духовно и бити увек срећан сада и овде’’!

Оно што даје посебну драж овој књизи и читаоцу неда да је испусти из руку док је целу не прочита, је управо та комбинација наративног казивања о Јовану Андрићу - Јову и животних истина које је сам аутор шватио и прихватио и сада их дели свима који желе преокрет у својим животима...

Прича о Јову је прича његовој судбини од младог чобанина који напаса стада на пашњацима свог родног места, до несреће када га удара бик и тако му, на неки начин предодређује будући пут...

А то је пут одличног математичара који студентима поред математике предаје и науку о животу, све до његовог поврака у радни крај, када у потрази за леком за сопствену ногу, спознаје свој коначни пут и мисију, а то је проналажење лека у природи и за себе и за све унесрећене света који га затраже.

Дакле, прочитајте књигу пажљиво и наћи ћете многе одговоре за којима сте досада трагали. Ако после читања изградите свој нови свет у коме ће Ваш живот, који је један једини, бити у првом плану, а природа средсво да план реализујете, мисија Драгице Здравић је била успешна, јер у њеном презимену је оно што сви желимо...

Љубодраг Обрадовић

ИЗВОДИ ИЗ КЊИГЕ - Драгица Здравић

Малени дечак Јов није ни слутио да је он један од изабраних, миљеник Божији. Осећао је својим маленим, а великим дечијим срцем да га Бог воли и био му је захвалан на даровима који су хранили његову дечију душу. Срећа, радост и разиграност смењивале су се у животу дечака Јована. Сваки дан био је другачији, а ипак сви су личили и имали нешто заједничко: испуњени су лепотом, вером, љубављу. Био је најбогатији дечак на свету иако многа материјална добра није имао.

Док се играо са другом децом, говорио би им да је сваки дан који проживимо један мали живот. Ако меримо време дужином лептировог живота, онда ми проживимо прегршт малих живота унутар овог великог и правог који нам је додељен.

„Сваки нови дан је порука коју нам Бог шаље, почетак новог живота. Ако се спријатељимо с Богом, можемо живети вечно,“ говорио би Јов свом најбољем другу Авраму.

Деца су га вoleла јер је необично размишљао. Његов ум и машта били су неисцрпни и неограничени. Живео је живот без ограничења, без страха, с пуним поверењем у енергију живота у ону невидљиву и нешватљиво  чудесну која  нас покреће. 

Од свих послова које је обављао помажући родитељима да ишране породицу, највише је вoleо да чува стоку. Док су краве живеле своју стварност и уживале у садашњем тренутку испијајући росу са свеже јутарње траве, Јов је маштао, размишљао, дружио се са собом.

Боравак у природи и свеж ваздух подстицали су мисли,  хранили његове идеје и оне су увек биле нове и свеже. Јов би им удахнуо живот и пустио их да одлете попут змаја у етар.

По неку њему занимљиву идеју прибележио је у бележницу коју је добио од рођака који је дошао из великог града.  Звао ју је „Књига тајни“, а пошто је математику  вoleо изнад свега, живели су ту и математички прорачуни. Речи и бројеви, друговали су и никада се нису посвађали, јер им је Јов дао довољно простора да несметано дишу и живе своје животе. Речи и мисли бележио је на непарним, а бројеве на парним страницама своје књижице. Имао је два кључића и закључавао је своју драгоцену бележницу јер је то био његов мали, тајанствени свет.

... Уставши са траве да обиђе стадо које је пасло, Јов није ни приметио помахниталог бика који јури ка  њему. Тог кобног сата, још кобнијег дана, природа је показала своје наличје и суровост тринаестогодишњем дечаку који је воли, верује јој и другује са њом. Да ли је  природа желела да га научи нечему?

 Разјарени бик нанео му је повреде свуда по телу. „ Један хирург је обрађивао ране и по свој прилици била је унета инфекција у једну од њих. Рана је зарасла, али се формирала циста близу ожиљка. Она је споро расла и нарасла до величине зрна грашка мирујући тако десет година“, присећа се Јов трагичног догађаја приликом сусрета са најбољим другом Аврамом.

*ДОБРО И ЗЛО, РАДОСТ И ТУГА, ЉУБАВ И МРЖЊА, БЕЛО И ЦРНО,  ЖИВОТ И СМРТ, ГОРЕ И ДOЛE, СВЕ ИМА СВОЈУ СВРХУ У ЖИВОТУ!*


Етно група Смиље


Бора Видојковић, Драгица Здравић и Лидија Ужаревић


Гуслар Рајко Радовић


Драгица Здравић и Лидија Ужаревић


Плакат промоције је урадила Јелена Ивановић


2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates