IZLOŽBA CRTEŽA JOVANE PETROVIĆ MY ART, MY WORLD

 

IZLOŽBA CRTEŽA JOVANE PETROVIĆ  MY ART, MY WORLD  otvorena je u ponedeljak 08.avgusta 2016.godine, u 19 časova u Galeriji KCK.

Jovana Petrović je rođena 2001.godine u Kruševcu. Učenica je prve godine Gimnazije u Kruševcu ( filološki smer). Pohađa Likovni studio KCK Maja Olić od 2015.godine i do sada je imala više nagrada: Podvodni svet u oku deteta –treća nagrada na likovnom konkursu ( 2015.); Vojnik Republike Srbije-Moj vojnik –prva nagrada na likovnom konkursu ( 2016.)

Na izložbi se prisutnima, pored Marije Stojadinović-urednice likovnog programa, obratila i Ljiljana Panić-zamenik gl. i odg. urednika KCK, koja je tom prilikom istakla:

"Kulturnom centru Kruševac i koleginici Mariji Stojadinović nije promakao talenat Jovane Petrović, i evo nas večeras na njenoj prvoj samostalnoj izložbi.  Želimo da neguje i usavršava svoj talenat, da se, kada jednog dana bude priznata i poznata umetnica, seti svojih prvih koraka i svoje prve samostalne izložbe u KCK. Ovo nije sve, jer će KCK Jovanu nagraditi besplatnom školarinom u narednoj školskoj godini."

,, Ja ne crtam ni svoje snove ni svoje noćne more, već svoju stvarnost. - Frida Kahlo.
            Jovana Petrović pripada generaciji izuzetno mlade i obdarene populacije, koja nas u današnjem Matrix svetu fascinira svojim raskošnim talentom. U današnjem svetu
(Matrixu) čovek je vaspitavan i na neki način dresiran  uslovljavanjem – ako uradiš ovo, dobićeš ono; ako budeš ovakav ili onakav, svi ćete voleti…Sve nas to udaljava od izvornog identiteta, i svakodnevno se gubimo u igrama koje su nam nametnute.

Jovana Petrović upravo svojim stvaralaštvom prezentuje ,,najbolje” segmente Matrixa, vraćajući se istovremeno  svom izvornom identitetu. Ona se opredeljuje za klasičnu crtačku tehniku portreta, koju na nekim radovima upotpunjuje bojom. Inspiraciju pronalazi u medijskim sadržajima. Za razliku od većine mladih danas, koji ostaju fascinirani idolima pop kulture, Jovana koristi ono najbolje iz tih sadržaja kao način da produbi svoj identitet, i da da svoj lični pečat. Ona ostaje fascinirana pout vršnjaka Olimpijcima XXI veka, ali ne zaboravlja vlastiti identitet, pa tako stvarnost oplemenjuje svojim ličnim doživljajima.

Mlada autorka je o svom stvaralaštvu rekla: ,,Često ćete videti da na portretima koje sam nacrtala ima više mojih emocija nego ljudi koje crtam. Za mene je to način povezivanja sa likom jer fotografije ne menjaju emocije, a ja menjam,  pa u skladu sa svojim emocijama i crtam portrete. Naići ćete na lica koja ste već videli,  ali nećete videti neke linije koje su trebale biti tu. Tu već posmatrate jedan deo mene. ''

Izložba će biti otvorena do 02.septembra 2016.godine

Urednica likovnog programa

Marija Stojadinović

izlozba 5 600 x 400

izlozba 13 600 x 400

izlozba 16 600 x 400

izlozba 20 600 x 400

izlozba 24 600 x 400

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates