ZLATNI OSMEH 2014 - VIVA VINO

Deveta međunarodna bijenalna izložba karikatura Zlatni osmeh 2014 VIVA VINO otvorena je 29.decembra u Galeriji New Moment u Beogradu.
Prvu nagrada za karikaturu osvojio je Andrei Popov (Rusija), drugu Christian Topan ( Rumunija), a treća Jovanu Prokopljeviću, Snežani Čomor i Vladanu Nikoliću iz Srbije.
Članovi žirija u sastavu :Jugoslav Vlahović, prof.FPUD, karikaturista i predsednik žirija, Arnauld van der Donck-Nol, Zoran Petrović , Nikola Konstadinović, karikaturista i dizajner i Ljubica Jelisavac, istoričar umetnosti.
Postavku prati i gostujuća izložba 20 godina Humour & Viigne, sačinjena od najboljih radova sa Bijenala karikature o vinu Jonzaka, iz regije Bordo u Francuskoj.
Sa uzletom vinogradarstva i vinarstva u Srbiji i regionu verujemo da će biti i interesa za umetničku interpretaciju ove teme, a ova naša izložba će posle Beograda obići i druge gradove i mesta gde se vina prave ili konzumiraju. Umetničko-hedonistički karakter ovakvih manifestacija prava su mesta za spoj karikature i vina-naglasio je predsednik žirija Jugoslav Vlahović na otvaranju .
Izložbu je otvorio književnik Dragutin Karlo Minić aforizmima o vinu:
U vinu je istina-reče zaštićeni svedok i poruči novu turu.
Vino je piće bogova, ali naš bog pio je chivas regal
Mladi izbegavaju teška vina. Više vole lake droge.
Špricer je izmislio Kraljević Marko, jer je pola vina davao Šarcu.
Besposlen vinar i vino krsti.
Kada bi se u Skupštini pilo vino umesto kisele vode, možda bi poslanici govorili istinu.
Ako je vino hrana, ja sam gladan kao pas-reče pijanac.
U galeriji Wine and Art Gallery u Beogradu, istog dana otvoena je prateća izložba Zorana Petrovića, pobednika predhodnog Bijenala.

Marija Stojadinović
Urednica u Kulturnom centru Kruševac
10888822 780506988685022 274318669160099485 n
 
Ceo album možete pogledati na fejsbuku:
2023  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates