Четрдесет трећи Сабор народног стваралаштва Србије

Четрдесет трећи Сабор народног стваралаштва Србије, одржан је у суботу 17. октобра у Петровцу на Млави. Након 30. јубиларног, међуокружног сабора Падешки кладенац који је организовао Културни центар Крушевац, стручни савет за народно стваралаштво Савеза аматера Србије, уврстио је у Главни програм 43. Сабора, после неколико година осим певача и инструменталиста и новооформљену играчку групу КЦК. Сабор је почео дефилеом учесника. Свечаност је отворио и поздравио присутне Радиша Драгојевић, председник општине Петровац на Млави.

У програму Сабора осим Крушевца учествовало је још 25 група (280 учесника) из целе Србије. Представиле су се најбоље играчке и певачке групе, свирачи и певачи, одабрани на саборима у Србији током године. Уцесници су се представили аутентичним народним стваралаштвом за

место из кога долазе. Играчка група КЦК представила се некореографисаним играма из нашег краја (Шетња-Седи соко на јели, Рузмаринка, Чедино коло и Лазар коло) уз музичку пратњу Милована Милошевића (фрула) и Милована Николића (хармоника).

Сабор је завршен концертом Хора и Народног оркестра РТС под називом „Балкански мотиви“. Дириговао је Станко Јовановић. Сабору су присуствовали: Виолета Капларевић, помоћник директора

КЦК и Милош Милошевић, председник Организационог одбора манифестације „Падешки кладенац“.

Организатори 43. Сабора народног стваралаштва Србије су: Савез аматера Србије и Културно просветни центар Петровац на Млави.

 

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates