НАША РАДОЈКА ЖИВКОВИЋ У ГИНИСОВОЈ КЊИЗИ РЕКОРДА

Вест да је наша Радојка у Гинисовој књизи рекорда, као професионална хармоникашица са најдужим стажом на музичкој сцени на свету, искрено је све нас у Културном центру обрадовала.

Ово постхумно признање за музички стаж дуг седамдесет једну годину, легенди српске народне музике, стигло је захваљујући великој љубави и упорности њене снахе Снежане али и листа Политика. Снежана је на основу књиге „Музички родослов“ коју је издао КЦК и текста који је објавила Политика који потврђује да је Радојка имала први наступ 30. марта 1932. год пружила довољно информација да се виртоуз на хармоници нађе у најпознатијој збирци рекорда на свету.

Радојка је рођена давне 1923. а умрла 2002.год. Већ са осам година била је чудо од детета.Њен први учитељ био је њен отац, и сам чувени хармоникаш Тихомир Томић, од милоште зван Тика Глободерац. На првом југословенском такмичењу хармоникаша, одржаном 1935. год. дванаестогодишња Радојка, освојила је прву награду стручног жирија. Са својим супругом Милутином Живковићем, имала је више од 12500 наступа широм некадашње Југославије и света. Била је савршени музичар, композитор, певачица, музичка легенда.

У част ове велике уметнице као дела културног наслеђа српског народа, Културно просветна заједница Крушевац и КУД „Радојкино коло“ из Глободера пре шест година основали су музичку манифестацију „Дани Радојке и Тинета Живковића“. За 6 година колико траје манифестација, Глободерци су угостили бројна врхунска имена из света музике међу којима је и Радојкина унука Марија Живковић-Стојаковић (виолинисткиња и оперска певачица) која радо на свим наступима изводи Радојкине композиције. И други Радојкин унук, Александар, наследио је музички таленат баке и оца Слободана-пијанисте, етномузиколога, професора и диригента-па је уписао чело на Сиднејском конзерваторијуму, чим су се Живковићи деселили у Аустралију.

Радојка је иза себе осим бројних композиција, наступа, домаћих и међународних награда, оставила и таленат и љубав који су наставили да живе кроз нове генерације Живковића и снаху Снежану која је аутор књиге о Радојки „Музички родослов-музика у генима“ чији је издавач Културни центар Крушевац. Књига је изашла из штампе 2013. а објављена је поводом 90 година од Радојкиног рођења.

Ауторки књиге у припреми текстова за штампу помогла је уредница књижевног програма у КЦК, Јелена Протић Петронијевић. Промоција књиге одржана је и у Сиднеју где живи Радојкин син са породицом. Радојкина снаха, Снежана, пренела је утиске са промоције објавивши текст у часопису за културу и уметност „Путеви културе“ који уређује Јелена П.Петронијевић, а издаје КЦК. Уз књигу објављен је и ДВД на коме су аудио и видео снимци Радојке и Тинета Живковића.

Помоћник директора КЦК

Виолета Капларевић

Document-page-001 Custom

http://www.politika.rs/sr/clanak/345166/Drustvo/Radojka-Zivkovic-u-Ginisovoj-knjizi-rekorda

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates