Конференција за новинаре- представљање програма за Јул и Лета културе 2018.

У Медија центру Културног центра Крушевац одржана је конференција за новинаре на којој су присуствовали в.д. директора Виолета Капларевић и главни и одговорни уредник Ненад Блажић, представивши програме за месец јул 2018. али и програме у оквиру Лета културе 2018.

Присустним медијима прва се обратила в.д. директора Културног центра Крушевац Виолета Капларевић: „ Јул и август у Културном центру Крушевац резервисани су за Лето културе. Припреме су почеле још пре два месеца а оно што ћемо реализовати је близу 40 програма намењених деци и одраслима. Уколико нам временски услови дозволе, већина програма реализоваће се на отвореном, летњој сцени КПЗ, културној сцени у Пионирском парку, башти Клуба КЦК, али и на једној сцени на којој до сада наши суграђани нису имали прилике да гледају програме Културног центра Крушевац, а то је Трг на Костурници.

Jul 21

Наша мисија је да све оно што радимо и организујемо приближимо нашим суграђанима у сваком смислу. Зато, сви програми које реализујемо, током читавог лета, биће потпуно бесплатни. Овогодишње Лето културе отварамо музичким програмом, једним у низу програма које смо спремили кроз наш музички опус и понуду, за све укусе и сензибилитете, џез, поп, рок. Једна новина за све љубитеље филма биће и летњи биоскоп Културног центра Крушевац у сарадњи са Француским институтом у дворишту КПЗ. Приказиваће се филмови из два циклуса, Омаж цезарима са четири филма и Велики рат са три филмске пројекције. Најмлађе очекује дечије лето културе у оквиру којег смо планирали низ изненађења попут дечијих представа на отвореном, пројекција цртаних филмова али и других садржаја. Вредно помена је и чињеница да ћемо ове године лето културе довести и у сеоске средине. У овом месецу имаћемо и две традиционалне музичке манифестације, Станислав Бинички у Јасици и Вулетове дане у Росици и Рибарској бањи. Посебно место на програмској мапи заузеће манифестација Беловодска розета која је основана још давне 1976. године са идејом да се представи културно уметничко стваралаштво и наслеђе и како би се живот на том простору учинио богатијим и садржајнијим. На савету Беловодске розете одлучено је да овогодишњи добитник буде Радован Бели Марковић, један од најзначајнијих и највећих књижевних имена савремене српске књижевности. Награда се додељује угледним ствараоцима из области културе и уметности.

БИОГРАФИЈА

Радован Бели Марковић, један од најзначајнијих и највећих књижевних имена савремене српске књижевности,  рођен је у селу Ћелије, 10. октобра 1947. године. Школовао се у Ћелијама, Лајковцу, Лазаревцу и Београду. Радио је као новинар ваљевског ''Напреда'' (1978 - 1994), политички функционер у Лајковцу и управник лајковачке Градске библиотеке.

            Књижевне радове - кратке приче, новеле и романе - објављује од 1969. Био је члан редакције ''Књижевне речи'' и ''Књижевне новине''. Заступљен је у неколико антологија приповедачке прозе, објављених на српском, немачком, енглеском и македонском језику.

            Поред Вукове награде, Радован Бели Марковић добитник је и великог броја угледних књижевних награда и признања: ''Иво Андрић'' - за књигу приповедака ''Сетембрини у Колубари''; ''Бранко Ћопић'' и ''Нолит'' - за роман ''Лајковачка пруга''; ''Бора Станковић'' и ''Библиос'' - за књигу ''Мале приче''; ''Рачанска повеља'' и ''Меша Селимовић'' - за роман ''Лимунација у Ћелијама''; ''Жак Конфино'' - за „Последњу ружу ''Колубаре''; ''Стеван Сремац'' - за ''Оркестар на педале''.

            За свој најновији роман „Плава капија“ добио је награду „Печат времена“.

            У Ваљеву је добио награду ''Здравко Лазић'' за новинарски рад, награду Културно-просветне заједнице за ''Швапску косу'' као највиши домет у култури града 1989. године, награду ваљевског студија РТС за најзначајнији догађај у култури Ваљевског краја 1997. и награду листа ''Напред'' за роман ''Кнез Мишкин у Белом Ваљеву'' за највиши домет у култури Ваљева 2002.

            О стваралаштву Радована Белог Марковића објављене су књиге Витомира Вулетића ''Радован Бели Марковић. Стилске и језичке игре'' (Ваљево, 2005) и Стојана Ђорђића ''Песничко приповедање'' (Београд, 2006).

            Члан је Матице српске, Српског књижевног друштва и Српског ПЕН центра. Живи у Лајковцу.

 Jul 35

Присутнима се обратио и главни и одговорни уредник Културног центра Крушевац Ненад Блажић представивши детаљно и све остале надолазеће програмске садржаје: „У току је изложба слика Олгице Стефановић ФРАГМЕНТИ СЕЋАЊА, ЋИРИЛИЦА, коју можете посетити до краја јула у Легату Милића од Мачве. У уторак, 10. јула у Клубу КЦК нас очекује концерт популарне музике, где ће наступити Срђан Новаковић и проф. Младен Тодоровић. У петак, 13. јула организујемо трибину Радионица психе, на којој ће предавач бити психолог Петар Јекнић. У понедељак, 16. јула на летњој сцени КПЗ биће одржан концерт Оркестра руских народних инструмената КАЛИЊГРАД, а истог дана, у истом простору, са почетком у 20:30 почиње рад летњег биоскопа ФРАНЦУСКИМ ФИЛМСКИМ КАРАВАНОМ, и то пројекцијом филмова из два циклуса (Омаж цезарима и Велики рат), који ће бити приказивани 16, 18, 19, 23, 24, 26. и 31. јула.

У петак, 20. јула је отварање Дечијег лета културе на платоу испред Клуба КЦК, а у суботу, 21. јула на летњој сцени КПЗ биће одржана промоција другог, проширеног издања књиге ПРИЧЕ ИЗ НЕЗАБОРАВА архимандрита Алексеја Богићевића. У понедељак, 2. августа представиће нам се добитник НИН- ове награде за 2017. годину Дејан Атанацковић, својим романом ЛУЗИТАНИЈА.

Уз традиционално такмичење КАРАОКЕ ОКРШАЈ, чија су полуфинала 16. и 22. августа, и финале 29. августа, очекује нас још доста програма за најмлађе.

Јул месец и цело Лето културе обилују програмима за све, од рок, поп и џез концерата, преко дечијих и представа за одрасле, изложба слика, промоција књига, до колаж програма. Тако да се Културни центар заиста потрудио да својим суграђанима приреди квалитетне и занимљиве програме током овог лета, а оно што је најзначајније, улаз на све програме је бесплатан. Добродошли!“

 

Jul 18 Jul 31

 PLAKAT JUL ISPRAVNO

LETO KULTURE ISPRAVNO

 

 

 

2020  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates