СВЕТОСАВСКА НАГРАДА- Седница Савета и конференција за новинаре

Прилог са конференције за новинаре можете погледати на линку Радио Телевизије Крушевац:

 Prilog RTK

 

Nagrada 23 Nagrada 13

 

Савет за доделу Светосавске награде у саставу: директорица КЦК и председница савета Виолета Капларевић, представник Епархије крушевачке мр Александар Ерић, представник Регионалне РТК, уредник информативног програма Јасмина Илић,прошлогодишњи добитник награде Мирољуб Милановић и председник УО КЦК Драган Николић одржао је састанак на коме је донео је одлуку да овогодишњи добитник буде музички педагог и професор из Крушевца Живка Петровић.
Средњу музичку школу је завршила у МШ “др Војислав Вучковић” у Нишу, дипломирала је на Педагошкој академији у Скопљу, одсек музичке културе. Тренутно ради као професор музичке културе у ОШ “Драгомир Марковић” у Крушевцу.
Водила је дечији хор “Невен” који је радио при Културном центру Крушевац. Била је члан бројних крушевачких вокалних ансамбала и хорова као и вокални солиста Градског тамбурашког оркестра. Оснивач је и уметнички руководилац Етно групе “Лазарице”.
Група је настала 2010.године на иницијативу проф.музике Живке Петровић и Снежане Панић. Од почетних осам, прерасла је у групу од преко 50 чланова, поштоваоца, старе изворне, народне музике, трудећи се да је отргну од заборава и представе јавности у новом светлу.Због великог интересовања и жеље младих људи да се баве етно музиком, група је прерасла у ансамбл.
Осим извођењем, Лазарице се баве и прикупљањем записа старих песама, као и записа о народним обичајима и обредима, а до сада су забележили преко 150 песама и обичаја нашег краја.
За Лазарице можемо слободно рећи да где год да оду, победе. Победници су престижног фестивала изворне српске песме у Раниловићима код Аранђеловца и освојили су апсолутно прво место у категорији етно-певачких група на мајским музичким свечаностима у Бијељини. Представљале су град Крушевац у РТС-овом серијалу Шљивик, и где год да оду са поносом проносе име града Крушевца и на најбољи начин промовишу српску културу и уметност. Добитници су Видовданске похвале града за допринос очувању народне баштине.
У граду и околини нема значајније културно-уметнишчке, спортске, хуманитарне манифестације или академије на којој Етно ансамбл „Лазарице” није узео учешће. Већ годинама у назад број њихових наступа током године прелази број од 60 наступа.
Овај ансамбл је захваљујући вредном и мукотрпном раду професора Живке Петровић остварио вредне и значајне резултате, оставио печат у друштвеном животу Крушевца, али и шире, те је постао незаобилазан звук многобројних свечаности Града.
Професор Живка Петровић ће награду примити на Светосавској академији 24. јануара у Крушевачком позоришту коју организују Православна епархија крушевачка и Културни центар под покровитељством Града.
Иначе, КЦК додељује Светосавску, годишњу награду, као трајни облик признања појединцима за највиша достигнућа у области културе, просвете и науке за град Крушевац. Награда се састоји од Светосавске повеље и новчаног износа.

 

 

 

 

Nagrada 33 Nagrada 35

 

 

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates