Конференција за медије- Програм за месец мај 2019.

MAJ 6 MAJ 3

Maj 2019 pravi

 

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ, 9.мај, 2019, Културни центар Крушевац, Медија центар. Уредници Јелена Протић Петронијевић и Немања Петронијевић представили су програм за мај.

КЊИЖЕВНИ ПРОГРАМ

Напомињемо овом приликом да је Савет Манифестације БЕЛОВОДСКА РОЗЕТА прогласио добитника овог признања за 2019. годину. То је Љиљана Хабјановић Ђуровић, писац, публициста, издавач, високотиражни писац... Манифестација ће бити одржана од 8-14. јула, а уметнички програм РОЗЕТА СРБИЈЕ биће одржан 13. јула у Белој води, тада ће бити и уручена награда.

У уторак, 7. маја, са почетком у 19 часова у Клубу КЦК, представљена је књига поезије за малу и в елику децу ЈЕЖ У ПЛАВОМ КАПУТУ. Аутор: Светлана Цеца Станковић.

У среду, 8. маја, почетак 20 сати, уприличено је вече Књижевне омладине Гимназије. Уз помоћ професора мр Драгослава Ђорђевића и Татјане Николић, ђаци Гимназије из Крушевца су на креативан начин читали и интерпретирали своје књижевне радове, уз музичку пратњу ученика, две гитаре.

У суботу, 11. маја, у 17 сати у Јабланици крај Лукине воденице биће представљена књига НИКИНИ ПОТОМЦИ КРОЗ ДВА ВЕКА, аутора Томислава Симића Калпачког и коаутора Душана Ж. Лукића. О књизи ће, поред аутора, говорити др Велибор Лазаревић, рецензент. Музички тренутак: др Милутин Милосављевић. Водитељ: Јелена Протић Петронијевић.

У четвртак, 16.маја, на дан рођења песникиње Десанке Максимовић, биће одржано традиционално окупљање ПОД ДЕСАНКИНИМ ШЕШИРОМ, са почетком у 19 сати, у Летњој сцени КПЗ. Учествоваће писци Драгослав Ђорђевић, Дајана Цветковић, Ивко Михајловић, Слађана Бундало и ђаци Гимназије са својим стиховима... Поезију Десанке Максимовић говориће Марија Виденовић, професор и ђаци Гимназије.

У петак, 31.маја, са почетком у 19 сати, прво на обали Расине, а затим у сали Хотела Голф са погледом на реку, биће представљен 29. број часописа за културу и уметност ПУТЕВИ КУЛТУРЕ, издање КЦК. ТЕМА БРОЈА: РЕКА

ДРАМСКИ ПРОГРАМ

У програму за мај планирали смо разнолик драмски програм.

Прво што бисмо издвојили јесу ОДЈЕЦИ ТИН ФЕСТА који се одиграо у априлу и чије су преставе још увек на репертоару, тако да ћемо у петак, 10. маја имати Балканског шпијуна Економско-трговинске школе у Белој сали, а у суботу, 11.05, представу ПРОФЕСИОНАЛАЦ коју играју чланови АТП ЧКАЉА, док су се ПОРОДИЧНЕ ПРИЧЕ Медицинске школе одиграле у Крушевачком позоришту 8.маја.

Затим треба поменути сарадњу са АПТ (Аматерском позоришном трупом) ЧКАЉА која је овог месеца кулминирала са репертоаром у Белој сали. Пореде поменуте представе ПРОФЕСИОНАЛАЦ, премијера њихове представе БЛИСКИ СТРАНЦИ је 17.маја, а прва реприза 19. маја.

И хронолошки трећа битна ствар што се тиче драмског програма у мају јесте двадесет и тећи Федраро, фестивал аматерског позоришта који се одржава од 17-24. маја у Дому културе Треботин. Биће на програму 9 представа за све узрасте, из гостујућих градова са пратећим програмом у виду ликовних и песничких колонија, округлих столова о позоришним темама.

ЛИКОВНИ ПРОГРАМ ПРОГРАМ ЗА МАЈ 2019.

Изложба мозаика СТРАШНО, СТРАШНО Игора Марковића биће званично отворена у четвртак 9.маја у 19 сати у Галерији КЦК.

Изложба је по Конкурсу за излагачку сезону у 2019. годину, и биће отворена до 17. маја.

ИГОР МАРКОВИЋ, рођен 1977. године у Приштини, основне студије сликарства дипломирао на Факултету ликовних уметности Приштина Звечан у класи професора Зорана Фуруновића 2011. године. Учествовао на многим ликовним колонијама од којих су две међународног карактера... Његова монументална дела се налазе на конаку Манастира Бањска на Косову и Метохији, Цркви Свете Петке у Борчи у Београду, у винарији у Аранђеловцу и у приватним колекцијама свуда у свету. Игор Марковић живи и ради у Београду. Члан је УЛПУДС-а од 2017. године.

НОЋ МУЗЕЈА У КЦК

  1. мај 2019.године

19:00-23:00

Након великих победа, долази слобода и зато је окосница 16. Ноћи музеја, која ће се одржати 18. маја 2019. године управо то – освајање и упражњавање слободе уметничког изражавања.

Иако је ми данас често подразумевамо, чињеница је да знамо да је ценимо тек када је изгубимо. У том смислу предњаче ствараоци са свих меридијана, јер није тајна да је слобода, као стање свести, одувек била идеја водиља и инспирација уметничког бунта. На тај начин су стеге и забране, које су често биле део друштвених норми, постале креативни вентил, а уметност огледало друштва.

Отварање Изложбе фотографија Иване Нецков Грубишић, Галерија КЦК у 19 сати. Изложба је по конкурсу за Изложбену сезону 2019. у Галерији КЦК

Припремајући се за било које путовање, осим кофера, мапе и фото апарата, са собом треба понети добру енергију, своју унутрашњу лепоту... Само на тај начин моћи ћете да препознате лепоту које се налази у месту вашег одредишта. Колорит, људи, архитектура, ужурбаност европских престоница и декадентни шарм свакодневног живота у њима, стали су у око мог објектива у последњих пар година. Ивана Нецков Грубишић

Ивана Нецков Грубишић рођена у Крушевцу. Студирала Историју уметности на Филозофском Факултету у Београду. У ТВ Београд радила на пословима реализације и маркетинга, а у Дописништву РТС-а у Крушевцу као online монтажер. Монтирала преко 30 филмова и емисија, награђивана   престижним међународним наградама. Фотографијом се бави од средњошколских дана.

Исте вечери, представљање књиге Вољена Србија, Генадија Правоторова, академика и вајара уз документарну изложбу радова, Легат Милића од Мачве, почетак у 20 сати.

У уторак, 28. маја, 19 сати, у Легату Милића од Мачве биће организована изложба слика ЛИКОВНА КОЛОНИЈА РИБАРСКА БАЊА.

МУЗИЧКИ ПРОГРАМ

У петак, 10. маја у 20 сати одржаће концерт KVARTET ELEBACH. Четворо студената-гудача са класе проф. Катарине Поповић, (Музичка академија у Београду), свираће Моцарта, Деспића и Шуберта. Концерт се одржава у Великој сали Народног музеја Крушевац.

ПРЕДАВАЊА, ТРИБИНЕ

У среду, 15. маја, у Белој сали КЦК, почетак у 19 часова, Татјана Самарџија, проф. Филолошког факултета у Београду одржаће предавање ВРЕДНОСТ ЧОВЕКА.   У четвртак, 16. маја, почетак у 19 сати, Бела сала КЦК, Татјана Самарџија говори о теми МАСКЕ КОЈЕ НОСИМО. У петак, 17. маја, у Белој сали КЦК, са почетком у 18h30, исти предавач говориће о теми ПОКВАРЕНА МАШТА И ПРЉАВЕ СТРАСТИ (стрес).

У среду, 29. маја, са почетком у 19 сати, у Белој сали КЦК, др Зоран Аврамовић, социолог културе,   одржаће трибину МЕДИЈИ И КУЛТУРА.

ГОСТУЈУЋИ ПРОГРАМИ

У недељу, 12. маја, са почетком у 17 сати код ОШ Владислав Савић Јан у Пасјаку биће одржана Манифестација СЕЛО МОЈЕ ЗАВИЧАЈУ МИО, а поводом осам векова Српске православне цркве.

У среду, 22. маја од 19.00-21.00 у Белој сали КЦК представиће се секције Дома ученика ПАНЕ ЂУКИЋ.

У четвртак, 30. маја, Историјски архив Крушевац организује представљање књиге ОПШТИНА ПОДУЈЕВО аутора Милана Марковића Лаке.

  1. ТАКМИЧЕЊЕ СЕЛА ГРАДА КРУШЕВЦА

Од 4. до 26. маја одржава се Манифестација ТАКМИЧЕЊЕ СЕЛА ГРАДА КРУШЕВЦА и то у Каонику, Мешеву, Јасици, Дворану, Падежу, Макрешану, Пепељевцу и Здравињу.

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates