Конференција за медије- Пливање за Часни Богојављенски Крст

januaraa 1 januaraa 3

januaraa 4 januaraa 5

На конференцији за медије Културног центра Крушевац, одржаној  у петак 17. јануаранајављена су традиционална дешавања поводом Богојављења. У недељу 19. јануара у целој Србији биће организована пливања за "Часни Богојављански Крст". Храбри верници и овога пута ће доказати колико је вера јача од хладноће и пливаће 33 метра, који симболизују године живота Исуса Христа. 

               У недељу, 19. јануара и код нас, тачније  у Шаврану и Белој Води, традиционално ће се одржати  ,,Витешко надметање за Часни Богојављенски Крст“, са благославом Његовог Преосвештенства Епископа Крушевачког господина  др Давида Перовића.   

              Координатор организационе једнинице КПЗ Културног центра КрушевацЧедомир Милосављевић истакао  је, да је ово једна од наших  највећих манифестација, коју Културни центар Крушевац реализује као  суорганизатор уз Црквену општину Крушевац,  месне заједнице Шавране и Бела Вода,  под покровитељством града Крушевца.

              Пливање за Часни Богојављенски Крст је традиционална манифестација, која се у Белој Води одржава по деветнаести, а у Шаврану по осми пут. Осврнуо  се  на прошлогодишње, веома посећено надметање и подсетио  да је прошле године у Белој Води пливало 124 пливача, са посебним нагласком на чињеницу да је  пливало  8 припадница лепшег пола и 17 припадника Војске Србије, на челу са командантом Крушевачког гарнизона, пуковником Радетом Рњаковићем. Такође, надметање на Расини у Шаврану, прошле године надмашило је по броју учесника све предходне манифестације са 115 учесника од којих је најуспешнији биопетнаестогодишњи Аљоша Томашевић, док је у Белој Води до Часног Крста први допливао седамнаестогодишњи Лазар Крстић, истакао је Милосављевић и додао да се нада великом броју  посетилаца  манифестација у Шаврану и Белој Води, у ишчекивању да ће се број пливача за Часни Крст повећавати као и предходних година. 

             Конференцији за медије присуствовали су и представник организационог одбора ове манифестације у Шаврану, помоћник градоначелника за омладину и спорт г-дин Предраг Миленковић и представник Црквеног и Организационог одбора из Беле Воде, такође наш дугогодишњи сарадник Милош Димић.

             Чланови организационих одбора из Шаврана и Беле Воде најавили су сатницу дешавања и представили оне који су им помогли у организацији, као и остале битне  поједности у циљу мотивисања што већег броја наших суграђана да учествују у надметању за Часни Богојављенски Крст.

                Помоћник градоначелника за спорт и омладину, члан Организационог одбора у Шаврану и учесник Надметања за Часни Крст од самог почетка организовања, г-дин Предраг Миленковић поред значаја ове манифестације, позива за учешће свим суграђанима и велике импресије поводом масовности Надметања за Часни Крст, истакао је да ће сви пливачи од Града Крушевца и Спортског центра Крушевац добити бесплатне годишње карте за затворене базене.

                Члан Црквеног и организационог одбора из Беле Воде, г-дин Милош Димић дивном беседом о  Богојављењу, као једном од најзначајнијих хришћанских празника, такође је истакао значај ове традиционалне, деветнаесте по реду манифестације и нагласио да је у Белој Води по први пут у Србији, одржано Надметање за Часни Богојављенски Крст пре скоро, две деценије.   

2021  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates