СВЕТСКИ ДАН ПОЗОРИШТА- Дезинфекција културом

90790496 594671084460478 855837847943380992 n

СВЕТСКИ ДАН ПОЗОРИШТА, 27. МАРТ, СА СПУШТЕНИМ ЗАВЕСАМА УЗ ВАЖНУ ПОРУКУ
Данас је светски Дан позоришта. Обележава се сваког 27. марта од 1961. године на иницијативу Међународног позоришног института. На овај дан широм света организују се разне манифестације. Најважнија међу њима је традиционална порука коју увек пише позоришна личност светског угледа и која се чита уживо публици пред почетак представа у свим позориштима.
Ове године позоришта широм света дочекују овај дан без публике и са спуштеним завесама. Упркос свему биће послата традиционална порука којом се позивају сва позоришта и установе, које се баве даскама које живот значе, да у овом ташком тренутку деле своје гласове љубави, охрабрења и подршке свим људима, као и да искористе креативност и позитивну енергију да улију светлост у мрак.
Културни центар Крушевац сваке године на својеврстан начин обележава овај дан, а на то нас обавезују традиција, наша мисија и кулурне потрба наших посетилаца. Да подсетимо - више од три деценије у нашој кући постоји и ради Школа говора и глуме коју је, након Београда, основао познати драмски педагог Бата Миладиновић. Упоредо постоји и Драмски студијо КЦК који носи име знаменитог педагога и оснивача Школе. Културни центар је и организатор фестивала школског театра – ФЕШТ-а (Фестивал школског театра, намењен основцима, постоји петнаест година) и ТИН ФЕСТ-а ( Фестивал средњешколског театра, намењен средњошколцима, постоји тринаест година), као и ФЕДРАР-а - Фестивала драмског аматерског стваралаштва Расинског округа који је основан 1997. године. Под окриљем наше куће радило је и Аматерско позориште „Крушка“, а данас АПТ (аматерско-позоришна трупа) „Чкаља“. Ове и друге сличне садржаје обухвата Драмски програма КЦК који је један од стубова програмских активности. Намењени су деци, младима и осталој популацији. Посебан сегмент овог програма огледа се у томе да деца и млади стварају за децу и младе, али и за одрасле. С друге стране Драмски програм КЦК негује и организује високо професионалне сарджаје.
Ове године поруку поводом светског Дана позоришта написао је познати пакистански драматург Шахид Надим. Порука ће се читати виртуелно уместо уживо пред публиком. Носи назив „Позориште као Светилиште“ и изражава уметниково уверење да позориште има племениту улогу, а то је да човечанство испуни енергијом и покрене га да се издигне изнад амбиса. Целу поруку можете прочитати на http://www.seecult.org/vest/svetski-dan-pozorista-sa-spustenim-zavesama-uz-vaznu-poruku
Видео поруку можете видети на линку;
https://www.youtube.com/watch?v=qF9bOuQTB8U&feature=emb_title
2020  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates