ПРЕПОРУКА КЦК ЗА ОВУ НЕДЕЉУ- ДЕЗИНФЕКЦИЈА КУЛТУРОМ

Preporuka3

 

ПРЕДЛОГ КЦК

КЊИГА

Београде, добро јутро, аутор Душан Радовић, текстови, афоризми из емисије Studija B   (период 1977-1984) објављени у три књиге. Радио легенда, Душан Радовић, будио је Београђане   из студија са врха Београђанке, после песме У рану зору, зачуо би се његов глас. Изговорио би БЕОГРАДЕ, ДОБРО ЈУТРО а онда би слушаоци добили драгоцену дозу мудрости и духовитости за тај дан. Луцидни ум, обдарен финим смислом за хумор, дао је посебну боју овим текстовима и афоризмима који су и данас актуелни, заправо, као све што вреди у уметности, немају рок трајања. Књиге под насловом БЕОГРАДЕ, ДОБРО ЈУТРО, купују се и данас и доштампавају, људи читају и уче напамет поруке и афоризме Душка Радовића, можда због тога што је умео живот и свет око нас да сведе у једну или две реченице, да нас опомене, али и да засмеје у исто време. Књига се чита онако како хоћете: од почетка или са било које стране коју окренете, афоризми дају слободу читаоцу да им се враћа кад хоће, да их открива и дешифрује...   На пример: Да ли би људи могли бити бољи? Могли би, али нико неће први да почне. Добра је свака мука која нас повезује, и лоше је свако добро које нас раздваја.

КЊИГА-ПРЕПОРУКА ЗА ОСНОВЦЕ (И ЗА СВЕ ОСТАЛЕ)

Причам ти причу, књига песама и прича намењених деци, за које су још тада када су објављене, 1963. године, писали да су углавном луцкасте, веселе, духовите и читљиве, неоптерећене крутим моралним покуама и важним животним филозофијама. Баш онакве каква су деца, и какви би и одрасли били да се нису у међувремену покварили.

Посебно препоручујемо да се прочита (ако већ јесте, онда још једном) песма ПЛАВИ ЗЕЦ која овако почиње:

Три сам земље

п релазио,

и три горе прегазио,

и три мора препловио

док га нисам уловио.

Плавог зеца,

чудног зеца,

јединог на свету!

ФИЛМ

ЛЕД, руски филм, режисер Олег Трофим, снимљен 2018, у којем игра поред познатих руских глумаца Аглаје Тарасове и Александра Петрова и наш Милош Биковић. У филму се прати судбина амбициозне и врло успешне младе клизачице која задобија тешку повреду због грешке партнера. Али, налазећи праву љубав и подршку, успева да се подигне и да се врати у форму... Прича о томе како се не одустаје од циља и како треба   препознати праве пријатеље и праву љубав, понекад кроз муке и тешке животне лекције...

ПОРУКА

Душко Радовић: Добра је свака мука која нас повезује, и лоше је свако добро које нас раздваја.

 

2020  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates