ПРЕПОРУКА КЦК- ДЕЗИНФЕКЦИЈА КУЛТУРОМ

Preporuka6

 

ПРЕПОРУКА КЦК

КЊИГА

Сатире и приповетке, писац Радоје Домановић (1873-1908), издавач PortaLibris, 2017. Још један писац који се препознаје по најпознатијим делима: Страдија, Вођа, Мртво море, Данга... и који је снимио и сачувао српски менталитет у наизразитијим и непролазним бојама, писац кога треба читати и коме се треба враћати. Уз то, насмејаће вас, сигурно, али и изненадити јер говори о препознатљивим појавама и понашањима што га чини модерним и свевременим. Поред оних познатих, већ поменутих, мање познате приче, хумореске налазе се у овом издању и свакако их треба прочитати. То су: Позориште у паланци, Митрополитов мачор, Укидање страсти... Домановић уз многе смешне обрте, градећи комичне портрете јунака говори о настанку позоришта у паланци: И постаде позориште. Кавана код Орача постаде славна и чувена, а улица у којој је она, живља него обично. Сваки из радозналости прође туда, и тек завири у механу да види шта се тамо чини... Како-тако прекршише све препоне и отпочеше пробе. Једна је од највећих тешкоћа била док се погодише ко ће играти Пелу у Стеријиној Злој жени, јер се није ниједна женска јавила. Сваки се осећа мушко, па неће да игра жену. Умало није било и боја... И тако, као и увек, показало се да је позориште привлачна а скупа играчка... Књига која ће вас орасположити, засмејати али и натерати на размишљање.

КЊИГА ЗА ОСНОВЦЕ ( и за све остале)

Жича, пчелино чедо, песник Мошо Одаловић, издавач Манастир Жича, 2009. Ова књига поезије настала је поводом осам векова постојања Mанастира Жича, а Мошо Одаловић је добитник Жичке хрисовуље(2017) због чисте духовне радости у песмама за децу и безазлене како је речено у образложењу Жирија. Аутор је добитник свих важних признања за дечије стваралаштво, написао и објавио око тридесет књига за децу и одрасле (много више за децу), сам илустровао већи број својих књига које је готово увек украсио препознатљивим хумором и досеткама својственим само његовој поетици. То се примећује и по насловима књига (које такође препоручујемо): Мама је глагол од глагола радити, Друже тата, кућни команданте, Ветар ми однео панталоне, Рече ми једно дијете, Лирски покер...

 

ФИЛМ

Цигани лете у небо, режија Емил Лотјану, совјетски филмски мјузикл, 1975. Сценарио је заснован на мотивима приповедака Максима Горког (Макар Чудра, Старица Изергил), филм је запамћен и по музици коју су компоновали Еуген Дога, Валериј Зупков и Исидор Бурдин. Ову љубавну драму обележили су и глумци Светлана Тома (Рада Циганка), Григоре Григориу (Луику Зобар), Барасби Мулајев (Макар Чудра) Борислав Брондуков... Током редовне биоскопске дистрибуције филм је у СССР-у видело 64,9 милиона гледалаца.

 

 

   ПОРУКА

Радоје Домановић: Да не почнем одмах са уметницима које сам ја пронашао; треба да знате драги читаоци, да се тек у паланци води о свему рачуна и цени свачији таленат више но у престоници.

2020  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates